Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Wat kost een promotievideo?

Een paar vragen: 1) Wil jij ’wat’ met video doen voor je bedrijf? En 2) Wil jij je merk promoten? Het moet gek lopen wil je niet volmondig ‘ja’ antwoorden op beide vragen. Zeer waarschijnlijk komt er ook iets als ‘duh!’ achteraan. Want inderdaad, het zijn behoorlijke inkoppertjes. Video is de meest bekeken marketinguiting online en natuurlijk wil ieder bedrijf zijn merk promoten. Conclusie: ieder bedrijf wil een promotievideo laten maken. Check. Maar de vraag die op ieders lippen brandt: wat kost een promotiefilm eigenlijk?

Wat kost een promotievideo?

Kosten promotievideo

Kosten promotievideo berekenen? Info & prijzen

De kosten van een promotievideo hangen af van je zakelijke doelen, persoonlijke voorkeur en natuurlijk de verschillende stappen die bij iedere videoproductie horen.

Vorm en stijl van een promotievideo

Er zijn fases die iedere videoproductie moet doorlopen en waaraan bepaalde kosten zijn verbonden, maar veel wordt ook bepaald door de eigen keuzes van het bedrijf. Deze kunnen het gevolg zijn van een zakelijk doel – wat wil je bereiken met de video? – of gewoon van een persoonlijke voorkeur – wat lijkt jou mooier of beter? Denk daarbij aan de volgende onderdelen:

Live action of animatie

De keuze voor live action of animatie gaat gepaard met een eigen prijskaartje. Animatie is vaak voor minder geld te maken dan een live action video, maar dit is zeker niet altijd het geval. Een uit de losse pols gemaakte live action video met weinig camera’s en draaidagen zal bijvoorbeeld voordeliger zijn dan een arbeidsintensieve stop motion of 3D-animatie. Het belangrijkste is uiteindelijk dat je de beste vorm kiest voor jouw videoproject.

Het voordeel van live action is dat je echte mensen kunt gebruiken, waar kijkers zich sneller en makkelijker mee kunnen identificeren. Ook kun je locaties gewoon één op één in beeld brengen. Een animatievideo is weer ideaal om abstracte, (nog) niet bestaande of fantasievolle werelden te verbeelden, of om in te zoomen op details. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een combinatie van live action en animatie.

Montagestijl

De montage is een noodzakelijke fase van het productieproces, maar hier zijn ook stijlkeuzes in te maken. Want de montage kan heel bepalend zijn voor de emotionele impact die een video maakt op de kijker. Kies je voor een heel dynamische, ritmische en op de muziek gesneden montage, die de kijker bijna van zijn stoel doet springen van opwinding? Of moet het vooral overzichtelijk, zakelijk en to the point zijn? Montage kan heel effectief een gevoel en jouw merkidentiteit overbrengen dus denk hier goed over na.

Audio, voice-over, muziek

Niets is zo storend als krakende, doffe, galmende, of op een andere manier onduidelijke audio in je video. Dit leidt enorm af, komt amateuristisch over en kan er zelfs voor zorgen dat delen van je video niet te begrijpen zijn.

Ja, je kunt soms best zelf geluid opnemen, maar zodra je op een (buiten)locatie gaat filmen, ergens met veel rumoer of in een holle ruimte, kun je maar beter een geluidsman erbij hebben die weet wat hij doet en wat voor opnameapparatuur hij moet gebruiken. Natuurlijk kost dit meer dan het zelf doen, maar het is het zeker waard.

Wil je muziek in je video, dan kost dit uiteraard ook meer dan een video zonder muziek. Maar het is zeker aan te raden om het wél te doen, aangezien muziek voor een sterke en onmiddellijke emotionele connectie zorgt. Zorg dan ook voor op maat gemaakte muziek, zodat mensen de muziek en emotie echt koppelen aan jouw merk, zonder associaties met andere producten.

Een commentaarstem kan je kijkers effectief meenemen in het verhaal en ze overtuigen van de boodschap. Zorg wel dat je voice-over duidelijk en helder spreekt, en een prettige stem heeft, anders kan het juist afbreuk doen aan de beleving. Een professionele voice-over is daarom aan te raden. Weliswaar een extra onderdeel in het kostenplaatje, maar wederom geen overbodige luxe.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Lengte

De lengte van je video is ook van invloed op de totale kosten. Logisch, een video van vijf minuten kost normaal gesproken meer dan een film van één minuut. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je maar moet gaan snijden om kosten te besparen. Een bedrijfsfilm moet zo lang zijn als hij moet zijn om je boodschap duidelijk en pakkend te vertellen. Langdradig is niet goed, maar afraffelen ook niet. Bij het kiezen van de lengte speelt ook de publicatieplek een belangrijke rol. Op social moet het meestal zo kort mogelijk (onder de minuut), terwijl een promotiefilm op YouTube of je website een stuk langer kan zijn.

Fases bij het maken van een promotievideo

Los van de persoonlijke en zakelijk ingegeven keuzes met betrekking tot de inhoud, stijl en vorm, moeten er bij iedere videoproductie vaste stappen worden doorlopen, waar een tijd en prijskaartje aan hangt.

1) Voorbereiding

Zelfs Max Verstappen begint niet zonder training aan een Grand Prix. Voorbereiding is alles. Dit doen wij met een officiële kick-off; een persoonlijke brainstormsessie waarin jouw zakelijke doelen en de belangrijkste aspecten van je visie en merkidentiteit boven tafel komen. Pas als we alles helder voor ogen hebben gaan we, samen met jou, een mooi concept voor jouw promotievideo bedenken, dat we vervolgens uitwerken tot een elegant script en overzichtelijk storyboard.

2) Opnames / animatie

Als jij helemaal akkoord bent met onze voorstellen, kunnen we van start gaan met de opnames. Of met animeren natuurlijk, als het om een (100%) animatievideo gaat. Onze cameramensen, geluidsmensen, regisseurs en acteurs gaan op pad om de mooiste beelden te schieten en de animators gaan los op hun toetsenborden en tekentablets om de beste visuele invulling te geven aan het script en storyboard.

3) Montage / nabewerking

De ruwe opnames zijn essentieel maar nog niet genoeg. Er is pas een voltooide video als alle beelden netjes achter elkaar staan, in de juiste volgorde en met de juiste lengte. Ook moeten in de montagefase nog de voice-over en muziek worden toegevoegd en eventuele kleurcorrecties worden toegepast.

4) Inzet

En dan zijn we er! Wat de video betreft dan. Als je ook nog wilt dat je video op de beste plek gepubliceerd wordt, af wordt gespeeld met een degelijke speler, en genoeg kijkers trekt (na een analyse van views en shares), moet er ook wat geïnvesteerd worden in de inzet. Bij ieder zichzelf respecterend videomarketingbedrijf is deze laatste fase een vanzelfsprekend onderdeel van het proces. Je wilt immers niet zomaar een video laten maken, maar een succesvolle video.

De kosten van een promotiefilm: geen cent te veel

Hoewel er vaste onderdelen zijn te benoemen, heeft elke promotievideo zo zijn eigen prijskaartje. De ene keer betaal je wat meer dan de andere. Maar het mooie is: als je een videoproductiebedrijf of videomarketingbedrijf inhuurt dat het hele plaatje overziet en het proces van begin tot eind begeleid – van de voorbereiding tot de succesvolle inzet – betaal je nooit teveel. Een goed geproduceerde promotievideo is zijn geld altijd waard.

Meer weten over promotievideo's?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Promovideo's Boost jouw promotievideo! 10 tips om je video te verspreiden Zo krijgt je promotievideo views
BLOG / Promovideo's Een promotiefilm laten maken? Dit zijn de mogelijkheden Stijl, vorm en inhoud