Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Wat is de beste lengte voor een promotiefilm?

Benieuwd wat de ideale lengte is voor je promotiefilm ? Je wilt je merk de aandacht geven die het verdient en de kijker op krachtige wijze verleiden met aantrekkelijke visuals en een overtuigende boodschap. Maar je wilt niet dat ze massaal na het begin van de video wegklikken en je oh zo belangrijke Call to Action missen. ‘Overstaying your welcome’ heet dat in mooi Nederlands. Daarom leggen wij je hier haarfijn uit hoe lang je promotiefilm moet zijn voor het beste resultaat!

Wat is de beste lengte voor een promotiefilm?

Zo lang moet je promotiefilm (niet) duren

We moeten wel even een stapje terugdoen. Want één heel concrete lengte die perfect is voor elke promotievideo bestaat helaas niet. Er zijn richtlijnen en belangrijke aandachtspunten, maar aangezien de ene promotiefilm de andere niet is (daarover zo meer) zijn er verschillende antwoorden mogelijk.

Wel kunnen we alvast zeggen dat een promotiefilm over het algemeen relatief kort is. Dat wil zeggen: meestal korter dan veel andere zakelijke video’s, zoals productvideo’s, bedrijfsfilms, testimonial video’s, recruitment video’s, instructievideo’s en ga zo maar door.

Promotie is emotie

Een belangrijke factor voor de lengte van een zakelijke video is de plek in de funnel. Ofwel, je moet weten waar je kijkers in hun klantreis zitten. Wat is hun kijkersfase en welke behoefte hoort daarbij.

Natuurlijk spelen andere zaken ook een belangrijke rol voor de lengte, zoals de industrie, het type product en plek van publicatie, maar de manier waarop je met de video inspeelt op de behoefte van de kijker is toch wel essentieel.

De meeste video’s die je inzet voor je marketing moeten niet veel langer duren dan twee minuten, maar hoe eerder je in de tunnel zit, hoe korter de video moet zijn. De ene promotievideo is de andere niet, maar vaak zit een promotievideo redelijk voorin de funnel, wanneer je de kijker vooral wilt prikkelen en snel bekend wilt maken met de belangrijkste waarden van je product, merk of dienst.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Je probeert mensen te bereiken die weinig tot niets weten van – of voelen bij – jouw merk of product. Dat betekent dat je ze weliswaar iets inhoudelijks moet vertellen, maar vooral enthousiast moet maken. Dat betekent dat je vooral op een emotionele reactie moet mikken.

Zo’n video draait om sfeer en om het ‘lekker maken’ van de kijker. Je wilt ze interesseren, en intrigeren door een tipje – of een paar tipjes – van de sluier op te lichten en ervoor te zorgen dat het blijft smaken naar meer. Je moet dus weten wanneer je moet stoppen.

Tussen de 30 en 60 seconden – net zo lang als tv-commercial – is een prima lengte hiervoor.

Wat voor promotiefilm heb je/laat je maken?

Fijn om te weten dat een video vroeg in de funnel korter moet zijn, maar hoe weet je waar jouw video precies zit? Want je hebt promotiefilms die niet veel meer zijn dan teasers en promotiefilms die behoorlijk veel informatie geven over het merk, product of de context en de kijker meer meenemen in een verhaal, waar meer tijd voor nodig is.

Eerst is het dus zaak om vast te stellen wat voor promotiefilm je wilt laten maken. Gaat het – ten eerste – om een promotiefilm voor je merk, een evenement, product of dienst? Of misschien wel een combinatie? En wil je jouw product of merk promoten bij mensen die hier nog helemaal niets van weten of bij kijkers met al enige voorkennis?

Allemaal belangrijke aspecten om mee te nemen. Maar ook dan is het geen zwart-wit verhaal. Als mensen nog onbekend zijn met jouw onderwerp moet je ze niet overweldigen met kenmerken en beschrijvingen, maar als je te kort van stof bent, kan het zijn dat kijkers niet geïnteresseerd genoeg zijn. Al moet de naald uitslaan naar sfeer en emotie, het moet ook weer niet té vaag zijn.

Wat is de beste lengte voor een promotiefilm?

Vooral als het een – voor jouw kijkers, op die specifieke plek – volledig onbekend (type) product is, dan is wat meer context wel handig. Als mensen je merk echter al kennen en het duidelijk is dat het om een nieuw product gaat in een bestaande reeks of productgroep – zoals een nieuwe auto of smartwatch – dan kun je bijna volledig op de emotie gaan zitten en kun je in 30 seconden of zelfs korter de boodschap overbrengen.

Waar plaats je je promotiefilm?

Nog een factor bij het bepalen van de lengte van je promotiefilm is de plek waar je de promotiefilm plaatst. Wil je hem op de homepage of een landingspagina van je website zetten of op een social media kanaal? In het laatste geval is een zo kort mogelijke video – van zo tussen de 15 en 30 seconden – raadzaam, terwijl je op je website, of bijvoorbeeld een beurs of evenement meestal wat meer tijd kunt uittrekken.

Maar ook hier zijn niet alles social media hetzelfde. Op Facebook of YouTube kan een video vaak wat langer zijn dan op Instagram bijvoorbeeld. Elk social platform heeft zo zijn eigen optimale videolengte, dus verdiep je hier van tevoren goed in.

De formule voor de juiste lengte van je promotievideo

Er zijn verschillende variabelen voor het bepalen van de juiste lengte en die moet je allemaal samen bekijken voordat je kunt bepalen hoe lang je video moet zijn.

De eerste stap is het onderwerp van je video. Wat is het product of merk dat je wilt promoten? Daarna volgt al snel de kijker: wie wil je precies bereiken? Een nieuwe groep kijkers, kijkers die je al volgen en bekend zijn met de specifieke productgroep die je presenteert? Of iets ertussenin? Ben je hier achter, dan weet je wat de inhoud en boodschap moet worden.

Tenslotte bepaal je waar je jouw doelgroep het beste kunt bereiken en welke lengte daar het best voor werkt.

Giet dit alles in een vorm die de nadruk legt op sfeer en emotie en je hebt een krachtige cocktail voor een doeltreffende promotiefilm… die ergens tussen de 30 en 60 seconden duurt!

Heb je vragen over de lengte van een promotiefilm?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Promovideo's 9 tips voor een succesvolle promotiefilm (+ 1 bonustip)(update 2024) Zo behaal je de gewenste resultaten met je promotievideo
BLOG / Promovideo's Waarom is video het beste promotiemiddel? 7 voordelen van promotiefilms