Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Promotiefilms: waar in de customer journey zet je ze in?

Iedereen weet wel wat ie zich voor moet stellen bij een promotiefilm. Toch is de ene promotievideo de andere niet. Niet alle promotievideo’s worden op dezelfde manier en hetzelfde moment ingezet. Omdat de doelen van verschillende promotiefilms net iets van elkaar kunnen verschillen en daarbij mikken op een (net) iets andere reactie van de kijker. En dat heeft vervolgens directe consequenties voor de inhoud (en de vorm) van de video.

Promotiefilms: waar in de customer journey zet je ze in?

Dit laatste is essentieel: jouw doelen en de beoogde reactie van de kijker zijn bepalend voor de video. Veel bedrijven weten (of denken) dat ze een promotievideo nodig hebben maar nemen niet dat belangrijke stapje terug om erachter te komen waarom dit het geval is.

Kennisniveau en behoefte

Bottomline: je hebt een boodschap en daar wil je een klantgroep mee bereiken die beschikt over een bepaalde behoefte en bepaald kennisniveau met betrekking tot jouw product of merk.

Je wilt deze klantgroep enthousiast maken over jouw product en daarom laat je een productiefilm maken. Een uitstekend idee, maar hoeveel weten deze mensen over jouw product(groep) of merk? Kennen ze jouw (type) product al en moeten ze er ‘alleen’ wat meer bij voelen? Of zijn ze zich nog niet echt bewust van hun eigen behoefte of de mogelijke toegevoegde waarde van jouw product, en moet dit nog opgewekt of aangewakkerd worden?

Een promotiefilm bevindt zich bovenaan in de funnel: het moment dat je mensen bewust moet maken van jouw merk of product. Het moment om te prikkelen; om je te richten op emotie en behoefte en veel minder op het ‘pushen’ van jouw product.

Over het algemeen is deze eerste fase de ‘Awareness’-fase, gevolgd door de -Consideration’-fase, waarin potentiële klanten jouw merk of product actief overwegen voor een aankoop en meer willen weten.

Soms – afhankelijk van bijvoorbeeld de productsoort of industrie – bevat de klantreis net wat meer stappen en kun je de Awareness-fase uiteen laten vallen in verschillende sub-fasen.

Pre-awareness-video’s

Voordat je klanten echt bewust gaat maken van jouw product, kan het nodig zijn om ze eerst bewust te maken van een bredere behoefte of potentiële verrijking van hun levens. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij de introductie van een innovatieve productgroep of een (hernieuwde) kennismaking met een levensstijl.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Dan kun je bijvoorbeeld een laagdrempelig, herkenbaar promotiefilmpje maken over wellness, outdoor leven, smart oplossingen, cryptogeld of wat voor onderwerp dan ook. Zaak is dat je hier vooral de algehele interesse wekt voor een bepaald onderwerp of gebied en nog nauwelijks over interessante producten. Laat staan je eigen product. Natuurlijk noem of toon je je merk of product wel ergens in de video, maar zonder dit direct te promoten.

Zo’n ‘verkennende’ promotiefilm hoeft niet heel kort te zijn. Sterker nog, om de kijker goed onder te kunnen dompelen in een bepaalde sfeer, ‘mindset’ of levensstijl – en omdat er ook een informatieve component aanwezig is – kan het juist effectief zijn om zo’n video wat langer te laten duren. Als in: langer dan 1,5 minuut.

Als contrast hiermee kun je ook nog aan een ander soort promotievideo in de ‘pre-awareness’ fase denken: een teaser-video. Deze promotiefilmpjes duren meestal niet langer dan 30 seconden en geven bijvoorbeeld een korte preview van een nieuw product (in een bestaande productlijn) of een interessant evenement waar je een ‘buzz’ omheen wilt creëren.

Dit is vaak een dynamisch gemonteerde video video zonder voice-over met met los wat titels of slogans in beeld, gebruik van fades – fade-ins, fade-outs en vooral fade-to-black-overgangen -, en korte, aantrekkelijke snapshots van (delen) van het product of evenement. De bedoeling is hierbij dat nog niet alles – wat betreft beeld en inhoud – wordt prijsgegeven. Soms is er veel letterlijk in nevelen, schaduwen of (gedeeltelijke) duisternis gehuld. Ook speelt geluid – muziek en geluidseffecten – dikwijls een belangrijke rol.

Awareness-video’s:

Als je mensen hebt opgewarmd met je eerste promotievideo is het tijd om door te pakken met een sfeervolle maar duidelijk meer op jouw product gerichte promotievideo. De focus moet liggen op emotie en de waarde die jouw product vormt voor je klanten, maar daarnaast zit er ook zeker een informatieve component in de video.

Je potentiële klant moet met behulp van deze promotievideo niet alleen enthousiast worden omdat zijn leven er duidelijk beter van wordt, maar hij moet ook snappen waaróm zijn leven beter wordt. Welk probleem lost jouw product op of in welke behoefte voorzie je?

Promotiefilms: waar in de customer journey zet je ze in?

Zonder echt allerlei kenmerken en eigenschappen op te noemen, is het wel goed om de belangrijkste waarden van jouw product voorbij te laten komen. Bespaar je tijd met jouw product? Geniet je meer van ‘x ‘of ziet ‘y’ er beter uit als je jouw product gebruikt? En natuurlijk komt jouw product ook in beeld: niet per se in alle details, maar bijvoorbeeld de interface, belangrijke onderdelen of herkenbare aspecten.

Na het kijken van deze verhelderende promotievideo moet de kijker overtuigd zijn van wat jouw product kan bieden en moet hij of zij meteen meer willen weten.

Wees je bewust van je promotiemoment

Weten dat je een promotievideo nodig hebt is stap 1. Maar voordat je met dit verzoek bij een videoproductiebedrijf of – beter – een videomarketingbedrijf – aanklopt is het noodzaak om te weten wat je precies wilt promoten en vooral: aan wie.

Hoe ziet het kennisniveau van jouw doelgroep eruit? Zitten jouw beoogde kijkers en klanten al helemaal in de juiste sfeer en ‘mindset’ voor jouw product en is het daarnaast ook niet nodig om ze eerst te prikkelen voor een toekomstig product? Dan zijn ze helemaal klaar voor een promotiefilm waarin jouw product volop belicht wordt. Zo niet, dan is een andere aanpak waarschijnlijk raadzaam.

Twijfel je nog? Ook geen probleem: doe een interne brainstorm, stel jezelf de juiste vragen of laat ze stellen door een deskundige video agency.

Heb je vragen over promotiefilms in de customer journey?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Promovideo's Waarom is video het beste promotiemiddel? 7 voordelen van promotiefilms
BLOG / Promovideo's Wat is de beste lengte voor een promotiefilm? De perfecte lengte voor een effectieve promotievideo