Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Een promotiefilm laten maken? Dit zijn de mogelijkheden

Video gebruiken om je bedrijf of product te promoten? Fuggedaboutit! (Vertaling: ‘Maar da’s logisch!’) Maar wat doe je na het maken van deze belangrijke beslissing? Welke kant ga je op? Er zijn tenslotte vele stijlen en vormen te bedenken die je kunt gebruiken in je video, en vele manieren om je boodschap over te brengen. Dus wat voor soort promotiefilm ga je laten maken? Strak, snel en edgy? Professioneel en stijlvol? Met voice-over, animatie, muziek? Mogelijkheden genoeg. Lees hieronder welke precies.

Een promotiefilm laten maken? Dit zijn de mogelijkheden

Stijl, vorm en inhoud van een promotiefilm

Al die opties maken het er misschien niet makkelijker op, maar het betekent wel dat je altijd precies de gewenste stijl, vorm en inhoud kunt kiezen en zo een promotiefilm kunt (laten) maken die helemaal bij je past.

Promotiefilm stijlen

Een van de eerste keuzes om te maken is of je een animatie wilt laten maken, een live action video, of wilt gaan voor een combinatie van beide stijlen.

Live action video
‘Live action’ is niet altijd ‘live’; misschien zou je eigenlijk ‘alive action’ moeten zeggen. De personages moeten namelijk levend zijn: van vlees en bloed.

Deze videostijl kies je als het om hele concrete personen gaat, zoals bijvoorbeeld in een testimonial of recruitment video. Daarin wil je kijkers echt kennis laten maken met een medewerker of tevreden klant van je bedrijf. Maar ook als je een werkruimte of je producten letterlijk in beeld wilt brengen, is live action de enige mogelijkheid.

Animatievideo
Als echte personen, omgevingen of voorwerpen niet nodig zijn, kun je kiezen voor animatie. Deze stijl biedt vele voordelen.

Je kunt met animatie heel goed ideeën en abstracte onderwerpen verbeelden: alles van datastromen tot organisatiestructuren. Maar animatie is ook heel goed geschikt voor overzichtelijke instructiefilms waarbij je bepaalde onderwerpen of handelingen uitgelicht wilt hebben. De mogelijkheden van animatie worden eigenlijk alleen beperkt door je eigen verbeeldingskracht.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Live action + animatie
Als je het beste van twee werelden wilt hebben, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om live action en animatie met elkaar te combineren. Bijvoorbeeld als je echte mensen wilt gebruiken maar tegelijkertijd een concept, visie of technische werking in beeld wilt brengen. Of gewoon om je video visueel aantrekkelijker te maken, met leuke overgangen, inserts of karakters.

Vorm

Heb je de stijl bepaald, dan kunnen we gaan nadenken over de vorm van je promotiefilm. Daarbij zijn er verschillende aspecten om te overwegen…

Montage
Je kunt verrassend veel doen met montage. Je kunt kijkers met een andere montage precies hetzelfde beeld anders laten interpreteren. Door het zogenaamde Kuleshov-effect lijkt een neutraal kijkende man in de ene montage honger te hebben en in een andere verliefd te kijken, terwijl exact hetzelfde shot wordt gebruikt. Alleen het voorafgaande shot (van, bijvoorbeeld, een bord soep en een verliefd kijkende vrouw) verschilt dan.

Maar niet alleen de betekenis van beelden kan door de montage veranderen. De sfeer kan kan ook anders overkomen door het ritme van de montage. Vaak gaat dit in samenspel met de muziek. Snelle cuts in combinatie met uptempo muziek maakt de film opzwepend en zorgt er – hopelijk – voor dat de kijker enthousiast wordt, geboeid kijkt, en in actie wil komen na het zien van de film. Daarentegen kun je ook voor vloeiende, ‘zachte’ overgangen kiezen en langer durende shots. Waarmee je dan bijvoorbeeld een inspirerende, wat dromerige sfeer creëert.

Beeldverhouding
Ga je de video in het gebruikelijke breedbeeld (16:9) schieten, het nog bredere cinemascope (2.35:1) waar de meeste Hollywood-blockbusters in geschoten worden, of wordt het wat meer vierkant? Wat ook nog mogelijk is: verticaal in plaats van horizontaal filmen.

In de (professionele) film- en videowereld is dit laatste weliswaar heel zeldzaam, aangezien veel video’s op smartphones worden bekeken en mensen bekend zijn – door hun eigen werk – met verticale video’s, zie je dat verticaal op steeds meer kanalen normaal wordt en soms zelfs de voorkeur heeft.

En dat is dan ook meestal waar je vooral naar moet kijken bij het kiezen voor een beeldverhouding: de platforms, sites en (social media) kanalen waar je wilt publiceren. Kijk waar je doelgroep zich bevindt en waar jouw video dus te zien moet zijn. Wat is daar gebruikelijk of gewenst?

Uiteraard moet je het artistieke aspect ook meewegen. Als je video episch wordt, met weidse beelden van landschappen of skylines, dan ligt breedbeeld of cinemascope voor de hand; toon je vooral talking heads dan is een meer vierkante verhouding beter.

Effecten en kleuren
Nog iets om over na te denken: wat ga je doen met visuele effecten? Komen er interessante grafische toevoegingen in de overgangen? Wil je een live action video opleuken met geinige of praktische effecten. Is er bluescreen-techniek nodig, wil je digitaal nog elementen toevoegen? Het is zeker niet altijd nodig, maar het kan handig zijn om toe te passen en in ieder geval om te weten wat er allemaal mogelijk is. Dus laat je goed informeren wat een professionele videomaker allemaal kan doen om je video naar een hoger plan te tillen.

Ook kleurgebruik is een visueel aspect waar je even stil bij moet staan. Zo is het natuurlijk wel zo handig om je bedrijfs- of huisstijlkleuren terug te laten komen in de video. Dit kan op een opvallende of heel subtiele manier, maar wel zodanig dat de kijker het registreert.

Audio
Video bestaat uit bewegende beelden, maar geluid is ook heel belangrijk. In animatie kunnen geluiden acties net wat beter verkopen of een abstracte situatie overtuigend of betoverend maken.

Wat muziek in een film kan doen, weet iedereen die wel eens een meeslepende blockbuster heeft gezien of werk van Ennio Morricone of John Williams heeft gehoord. En dat beelden en muziek een geweldige twee-eenheid kunnen vormen toont het succes van muziekvideo’s wel aan. Dat deze twee onderdelen van een een video elkaar heel goed aan kunnen vullen, is dus wel duidelijk. Het is dan alleen even de vraag wat je laat domineren.

Als de sfeer heel belangrijk is in je video, kun je er namelijk aan denken om de audio de video te laten dragen. Uiteraard moeten de beelden dan wel mooi bij de muziek passen, want je wilt het alsnog een organisch geheel laten zijn. Ook is het even oppassen bij publicatie op (sommige) social media waar het geluid automatisch uitgeschakeld is bij het starten van de video. Zorg er daarom voor dat de beelden alleen al meteen prikkelen, zodat de kijker gaat – en blijft – kijken.

Inhoud

Vanzelfsprekend zijn er verschillen op het gebied van de inhoud zelf. Natuurlijk hangt het ervan af wat je precies wilt bereiken; wat voor video het wordt. Een productvideo en een wervingsvideo hebben een heel andere insteek, om maar eens wat te noemen. Toch moet in beide gevallen jouw bedrijf of merk als authentiek en sympathiek naar voren komen.

Visie/Awareness
Klanten willen zich graag betrokken voelen bij en kunnen scharen achter de visie van een bedrijf. Daarom is het heel goed om mensen een oprecht verhaal te vertellen over de essentie van jouw bedrijf. Wie ben je, wat wil je bereiken, wat is de (levens)visie van je bedrijf, en wat voor rol kun – en wil – je spelen in het leven van je klanten? Als je je hierop richt in je video, ben je bezig met het strategisch opbouwen van je brand image.

Slaag je erin om dit alles overtuigend te vertellen in een promotievideo, dan zal een gemiddelde klant eerder bereid zijn om jouw producten te kopen of diensten te gebruiken. Met deze benadering kweek je loyale klanten, die niet alleen even snel iets uitproberen, maar bij je blijven voor de lange termijn. En, als je het goed aanpakt, trek je hiermee klanten aan, in plaats van dat je je opdringt bij de mensen.

USP’s / Wat bereiken je producten?
Natuurlijk hoeft het niet altijd zo vrijblijvend te zijn. Soms wil je gewoon concreet producten verkopen of mensen tot actie over laten gaan. Maar ook dan is het verstandig om uit te gaan van de behoefte van de klant en niet van jouw geweldige product dat je met alle geweld moet zien te verkopen.

Richt je dus in een concrete(re) video niet op wat alle fantastische kenmerken en eigenschappen zijn van jouw bedrijf of product, maar wat de klant hier aan heeft. Wat bereikt hij ermee? Wordt zijn leven er makkelijker, leuker, beter door? Leg dan uit waarom. Slaag je hier goed in – met behulp van humor, gevoel, of gewoon heel overtuigende argumenten – dan heeft de klant echt het gevoel dat jouw bedrijf of product wat voor hem kan betekenen en is de click naar je website gauw gemaakt.

De heilige drie-eenheid

Een promotiefilm maken is mooi werk en je kunt er veel mee bereiken. Het fijne is dat je oneindig veel combinaties en configuraties kunt gebruiken en zo altijd een op maat gesneden video voor jouw bedrijf kunt krijgen.

Dus bedenk even goed wat je belangrijkste doelen zijn en wat dit betekent voor ieder onderdeel van de heilige drie-eenheid: stijl, vorm en inhoud. Laat dan een killer video (strategie) in elkaar zetten en de clicks en shares komen massaal jouw kant op. Dat kan bijna niet anders.

Ook een promotiefilm laten maken?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Promovideo's Je promotiefilm verspreiden: hoe en waar doe je dat? Wat is jouw videostrategie?
BLOG / Promovideo's Boost jouw promotievideo! 10 tips om je video te verspreiden Zo krijgt je promotievideo views