Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

De belangrijkste onderdelen van een promotiefilm

Wanneer werd jij voor het laatst overdonderd door een promotiefilm? Misschien heb je wel eens ontzettend in een deuk gelegen om zo’n video. Of ben je serieus geïnspireerd geraakt? Ja echt, dat kan! Het klinkt misschien niet zo spannend maar een goed gemaakte promotievideo hoeft echt geen saai verkooppraatje te zijn. Het is een type film waarmee je de kijker kunt grijpen, vermaken en een fan van je merk kunt maken. Voorgoed zelfs, als je echt je best doet. Dan moet je wel aan een paar dingen denken.

De belangrijkste onderdelen van een promotiefilm

Wat is een promotiefilm?

Een promotiefilm is een middel om je bedrijf, merk, product of evenement onder de aandacht te brengen bij je doelgroep. Inderdaad, om er reclame voor te maken, maar dat klinkt zo plat. Bij reclame denk je aan een boodschap als: ‘Koop ons product, hij kan dit en dat… it’s awesome!’ Misschien lijkt het logisch om op deze manier iets te verkopen, maar je maakt er niet veel vrienden mee.

De realiteit is dat er voor de klant verschillende goede keuzes zijn; maar hij kiest pas ergens voor als het goed voelt. Hier komt een (goede) promotiefilm om de hoek komt kijken. Hiermee kun je heel goed een bepaald gevoel overbrengen bij de kijker, waardoor je merk blijft hangen. Dan moet je daarna natuurlijk nog wel zorgen dat je product en service in orde zijn, maar dat komt vast goed.

Nu wil je vast weten hoe je de juiste snaar raakt met je promotiefilm…

Het maken van een promotiefilm

Een promotiefilm kan verschillende vormen aannemen, maar er is een aantal belangrijke punten waar je bij het maken van een goede promotievideo aan moet denken:

1) Waarom
Je hebt gelezen – of gezien – dat een promotiefilm veel succes kan hebben. Maar voordat je er halsoverkop een laat maken, moet je eerst bedenken wat je met je promotiefilm wilt bereiken? Waarom laat je hem maken? Ja ja, conversie, meer klanten, brand loyalty… allemaal geweldige doelen. Maar daar zijn we nog niet.

Iedereen wil meer klanten, maar er moet wel een duidelijke reden zijn voor het maken van een promotiefilm. Wat wil je promoten?

Heb je een product(lijn) geïntroduceerd waar iedereen over moet horen? Dan weet je wat je focus moet zijn. Ga je een gaaf event houden dat een perfect uithangbord zou zijn voor je merk? Dan weet je wat je te doen staat. Of ben je een startend bedrijf of wil je je merk op een nieuwe manier in de markt zetten. Dan laat je een promotiefilm maken waarin je de achterliggende visie of de richting van je bedrijf belicht.

Kortom, bedenk goed wat je precies wilt zeggen en laat de vorm, stijl en inhoud daaruit voortvloeien.

2) Waarom
Weten waarom je de video laat maken is de eerste stap, maar als je wilt dat de kijker zich aangesproken voelt – en dat hij überhaupt wat voelt – is het belangrijk dat je niet de nadruk legt op het product zelf, maar op de toegevoegde waarde van je product, merk of bedrijf.

Daarbij helpt het om als bedrijf te communiceren waarom je doet wat je doet. Wat is jouw plek in de markt? Wat doe jij anders dan je concurrenten en waarom zou de klant voor jou willen kiezen? Hoe maken jouw producten en visie onderdeel uit van de levensstijl van de klant?

Als je jouw visie kan laten matchen met die van de klant, zul je niet alleen nú producten verkopen, maar ook (ver) in de toekomst. Je kunt dan echt een connectie maken met de klant.

3) Wat heb je eraan?
Een matchende achterliggende visie is belangrijk, maar uiteindelijk moet je – als het gaat om een productvideo tenminste – ook uitleggen waarom een klant jouw product zou moeten kopen. Dat doe je niet door hem om de oren te slaan met de 101 geweldige eigenschappen of de fantastische techniek van je product.

De klant wil eigenlijk gewoon antwoord op één simpele vraag: wat heeft hij eraan?

Als je koptelefoon fantastische geluidsisolatie – of noise cancelling – heeft, is dat vast geweldig om te hebben, maar het blijft vrij abstract als je alleen dit feitje hoort. Als je uitlegt of beter nog – laat zien – dat iemand van een rijke muziekervaring kan genieten als hij op straat loopt met overal verkeer en rumoer, of zittend in de woonkamer met druk spelende kids om hem heen, heb je meteen een goed beeld erbij.

Dus laat zien waarom je klant je product zou willen hebben, hoe het zijn leven makkelijker of prettiger maakt.

4) Show, don’t tell
Geen zorgen, we gaan het echt niet doen. We gaan het er niet wéér over hebben. Goed, iets met een beeld en duizend woorden maar daar laten we het bij.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Het probleem is dat dit cliché gewoon waar is en het kennelijk nog steeds nodig is om het te verkondigen. Beelden zijn meestal gewoon veel directer en sprekender dan woorden. Met (bewegende) beelden ziet een klant iets letterlijk voor zich en kan hij zich meteen voorstellen hoe het in zijn situatie zal zijn.

De keuze voor een video – in plaats van (alleen) een stuk tekst – is dus snel gemaakt; maar benut de mogelijkheden van het medium ook! Met al die audiovisuele verleidingstechnieken tot je beschikking ben je gek als je alleen maar pratende mensen in beeld brengt.

Ook als je goed – volgens de tip hierboven – uitlegt wat de klant aan je product heeft, is het heel goed mogelijk dat hij je nog steeds niet gelooft. Maar laat het zien in een sprekende situatie en de kans is groot dat hij overstag gaat.

5) Focus
Het is geweldig om een mooie, creatieve promotiefilm te hebben, maar als je centrale punt niet duidelijk is en er teveel afleidingen zijn, weten klanten niet wat het belangrijkste aspect is van jouw product. Of aan jouw merk, visie… wat je dan ook wilt vertellen.

Er is meestal in de basis gewoon één punt om over te brengen, één ding dat je de kijker aan zijn verstand wilt peuteren; richt je dan ook hierop en bewaar andere zaken voor een volgende keer.

6) Strak script
Dat brengt ons bij het script: schrijf alleen wat nodig is om je centrale boodschap te verkondigen. Weet je wat je moet communiceren, wat je van je kijkers wilt? Schrijf dan alleen tekst die dit doel ondersteunt.

Dus geen leuke verhaallijntjes eromheen die afleiden van je boodschap en de lengte van je video onnodig oprekken; met onnodig veel afhakers als gevolg. Gewoon een strak script schrijven dus.

7) Duidelijke CTA
Een klein ding misschien, of liever: een kleine moeite, maar wel erg belangrijk! Verlang je een bepaalde actie van de kijker na het kijken van je video? Wees hier dan duidelijk in via een Call to Action tijdens of aan het einde van je promotiefilm.

Vertel de kijker dat hij je website kan of moet bezoeken, contact moet opnemen (met…), een sollicitatiebrief kan sturen (naar…), het YouTube/Instagram/Facebook-account in de gaten moet houden etc.

Je kunt ook letterlijk links in de video opnemen zodat ze direct door kunnen klikken naar de bestemming. Of je laat meteen na afloop van de promotiefilm in de video een invulformulier zien, waarmee de kijker informatie of een offerte kan aanvragen. Er zijn vele mogelijkheden om je kijker tot actie aan te zetten.

8) Humor
Het is geen verplicht onderdeel en zonder kun je het ook prima redden, maar humor in je promotiefilm maakt vaak net het verschil tussen een redelijk en geweldig presterende video.

Bekijk de video’s maar eens die viral gaan; de meeste hiervan zijn humoristisch. Grappige video’s nemen drempels weg, blijven de kijker bij, zijn makkelijk en leuk om na te vertellen en worden graag gedeeld.

Het soort humor dat je gebruikt hangt natuurlijk heel erg af van je product en het soort bedrijf. Het kan heel subtiel zijn of juist erg in-your-face. Je kunt het combineren met iets schattigs of hartverwarmend of juist droog of sarcastisch te werk gaan. Een gezonde dosis zelfspot werkt sowieso vaak goed. Het maakt je als bedrijf menselijk en toegankelijk.

Promofilm pitch

Moest je nog overtuigd worden van het maken van een promotiefilm? Hopelijk nu niet meer. Je weet nu wat je ermee kunt bereiken en waaraan je moet denken als je een promotiefilm wilt laten maken. Je hebt nu alles in handen om een videoproductie van de grond te krijgen en jouw bedrijf perfect in de etalage te zetten.

Meer weten over een promotiefilm?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Promovideo's Promotiefilm: van verkoop naar inspiratie (USP – ISP) Kijkers niet overtuigen maar inspireren met videocontent
BLOG / Promovideo's Boost jouw promotievideo! 10 tips om je video te verspreiden Zo krijgt je promotievideo views