KennismakenKennismaken
Whitepaper    The Devion Way

Onze whitepaper biedt een diepgaande kijk op onze visie en werkwijze. We delen niet alleen onze methoden, maar ook voorbeelden uit de praktijk die de effectiviteit van onze strategieën illustreren.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Kennismaken

Ben je benieuwd hoe we jou kunnen helpen met video? Of wil je meer weten over onze werkwijze en prijzen? Vul het formulier in en we nemen contact met je op. Samen ontdekken we hoe we de maximale potentie van video kunnen benutten voor jullie organisatie.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Contactformulier

Of je nu een vraag hebt, meer informatie wilt of benieuwd bent naar hoe we kunnen samenwerken?

Laten we samen sparren over hoe we de maximale potentie van video kunnen benutten. Vul je gegevens in en we nemen snel contact met je op.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Info & prijzen

Ontdek welk type animatie het beste bij je boodschap en organisatie past. Vul hiernaast de velden in en wij informeren je over stijl, vorm en prijzen.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Bekijk
Ontdek

10 tips voor een succesvolle promotiefilm (+ 1 bonustip)(update 2025)

Een promotiefilm maken moeilijk? Iedereen kan een camera richten op een mooi product, een opwindend event of ander onderwerp. En bijna iedereen kan de beelden een beetje fatsoenlijk achter elkaar zetten. Om de video vervolgens op een platform te uploaden en op 'publiceer' te klikken. Maar dan is het niet meteen een goed presterende promotievideo. Zaken als inhoud, vorm, techniek, videomarketing en analyse van de video performance moeten daarvoor wel echt op orde zijn. Doe daarom je voordeel met onderstaande tips voor een succesvolle promotievideo.

7 tips voor een succesvolle promotiefilm (+ 1 bonustip)

Zo behaal je de gewenste resultaten met een promotievideo

Er is niet één waterdicht recept voor het maken van een succesvolle promotiefilm. Maar als je geen rekening houdt met bepaalde aspecten, is de kans klein dat de video gaat scoren. De volgende punten zijn een goede hulp bij het maken van een kwalitatieve en succesvolle promotiefilm.


Oh en heb je geen tijd om te lezen en wil je direct ondersteuning? Klik hier voor onze hulp bij het bedenken en maken van een promotiefilm.


1) Krachtige boodschap en overtuigend script

Voordat je aan de slag gaat, moet je een plan hebben. Zomaar wat mooie beelden zijn niet genoeg om kijkers op je website te krijgen. Met een promotiefilm wil je een product, dienst of evenement in de schijnwerpers zetten en kijkers ervan overtuigen dat ze de moeite van het gebruiken, afnemen of bezoeken waard zijn. 

Denk daarom goed na over de boodschap. Waarom zouden kijkers enthousiast moeten worden van wat er in de video te zien is? Wat zijn de unieke kwaliteiten hiervan? In welke behoefte wordt er voorzien? Wat missen de kijkers als ze geen gebruik van maken van het getoonde product?

Zodra dit helder is, is het tijd om deze boodschap in een overtuigend script te verwerken. Maak een goed opgebouwd verhaal dat meteen de aandacht trekt en het product onweerstaanbaar maakt voor kijkers.

2) Ken je kijkers(groep)

We doen even een stapje terug. Om de boodschap te kunnen bepalen, moet je eerst weten wie de kijkers zijn en wat ze aanspreekt. Maar ook welk segment van de kijkers je wilt benaderen. Je kunt potentieel een grote groep enthousiast maken, maar bijna nooit iedereen tegelijk.

Kent een kijker je product of zelfs je merk nog niet? Dan moet hier eerst een goed beeld van geschetst worden. Wat is je merkidentiteit? Welk gevoel hoort er bij je merk en producten? Wat is de belangrijkste associatie die er met je product of merk moeten zijn? Daarop zou de focus in de video moeten liggen.

Wil je daarentegen een nieuwe versie van een product promoten waarmee kijkers al bekend zijn, dan is het handig om de inhoudelijke verschillen en verbeteringen te benadrukken en is er minder behoefte aan sfeer en emotie.

3) Wees selectief (in je onderwerp)

Er zijn vaak veel voordelen te benoemen van een product of merk, maar dat betekent niet dat de kijker er ook klaar voor is om dit allemaal te horen. In ieder geval niet allemaal tegelijk.
Probeer de kijker dus niet te overspoelen met een waslijst aan unieke kenmerken. Het is prima om meerdere punten te bespreken, maar richt je op één centrale boodschap of USP die de kijker na het kijken van de video bij zal blijven. De andere kenmerken kunnen deze boodschap ondersteunen of gewoon dienen als leuke extraatjes.
Welk kenmerk centraal moet staan hangt deels af van de specifieke behoefte of fase van de kijker in relatie tot je merk, zoals hierboven besproken.

4) Vergeet de emotie niet

We noemden het belang van emotie al even. In een promotievideo is dit niet te onderschatten. In een promotievideo ga je verder dan het simpelweg beschrijven en tonen van je product. In een promotievideo moet je voornamelijk het gevoel van het merk of product zien te ‘verkopen’, in plaats van het product zelf.

Ook als je direct op een aankoop of andere conversie wilt sturen, is de emotionele component onmisbaar. Kijkers willen het gevoel hebben dat ze persoonlijk aangesproken worden, met een authentiek verhaal; zoals besproken in de videotrends voor 2024.

Onderzoek heeft uitgewezen dat 95% van de aankoopbeslissing door het onderbewuste wordt bepaald, en dan vooral door het gevoel. Sterker nog, zonder emoties zouden we helemaal niet in staat zijn rationele beslissingen te nemen. Zaak is dus om in een promotiefilm de kijker goed te laten voelen waarom jouw product zo waardevol is.

5) Prikkel met originele beelden en ideeën

Volgens neurowetenschappers staan mensen beter open voor het verwerken van informatie als ze geprikkeld worden door nieuwe dingen. Kies daarom niet voor de gebaande paden bij het samenstellen van een promotievideo, maar verras kijkers met een uniek concept, originele shots of animatie of een creatief gebruik van geluid of tekst. Hierdoor gaat de kijker meteen rechtop zitten en zal met gespitste oren – en opengesperde ogen – alles in zich opnemen.

“Een succesvolle promotiefilm vereist een zorgvuldig videomarketingplan”


6) Plan de marketing en distributie

Dat marketing en distributie belangrijk zijn hoeven we niet uit te leggen aan organisaties die een promotiefilm laten maken. Toch wordt er niet altijd goed – of op tijd – nagedacht over dit aspect van een videoproductie. Er moet dan ook verder gekeken worden dan (video)productie; alleen het produceren is niet genoeg. Je wilt een succesvolle promotievideo. Een video die genoeg bekeken wordt, door de juiste doelgroep, en voldoende likes, shares, reacties en conversie oplevert. Daarvoor is het belangrijk om goed na te denken over de plekken en manieren waarop de video zal worden getoond, maar ook over de specifieke doelen van de video. Is engagement het hoofddoel, conversies… wat anders?

Het beste is het om het doel zo snel mogelijk vast te stellen. Dit zorgt niet alleen voor een efficiëntere uitvoering van de inzet van de video, het kan ook consequenties hebben voor de vorm en inhoud van de promotiefilm. Als je er bijvoorbeeld pas na het maken van de video achterkomt dat je met de boodschap het beste gebruikers op social kunt bereiken, maar hiervoor de structuur of beeldverhouding niet optimaal is, kun je weer opnieuw beginnen. Of loop je op zijn minst vertraging op. Maak dus een videomarketingplan waarin je elke fase zorgvuldig uitwerkt.

7) Analyseer en verbeter

Video performance is goed te meten, als je weet waar je op moet letten. Van belang is vooral dat je videoresultaten afzet tegen de pagina- of siteresultaten voor een duidelijk beeld. En als de video niet presteert zoals verwacht, ga dan na waar dit aan zou kunnen liggen. Een tegenvallend resultaat kan ook het gevolg zijn van een slechte thumbnail, een niet zo optimale positionering op de pagina of slecht geoptimaliseerde contextuele elementen op de pagina, zoals CTA-buttons, invulformulieren, contactinformatie of tekstuele toelichting.

Indien de oorzaak van de mindere prestaties duidelijk is, doe dan de nodige aanpassingen en check wat er gebeurt.

8) Voeg een call to action toe

Een duidelijke call to action is bij de veel video’s een must. In de video maak je de kijker immers enthousiast over je product. Je werkt de hele tijd naar een gewenste actie, of op zijn minst reactie, toe, maar als het zover is, heeft de kijker geen idee waar hij met zijn emotie of behoefte naartoe moet. Als de video zijn werk heeft gedaan, wil de kijker iets doen: contact opnemen, een reactie achterlaten, het product bestellen. Neem daarom altijd een duidelijke call to action op in de video, waarin je de kijker vertelt of laat zien wat voor contact- of bestelopties er zijn. Of waarin je een prikkelende vraag stelt, die aanzet tot nadenken (en reageren of delen).

Een videomarketingspecialist kan je adviseren over de vele mogelijkheden die er hiervoor zijn.

9) Maak je promofilm filmisch

‘Hollywoodstijl’ is echt geen scheldwoord in de zakelijke video-branche. Tenminste, dat zou het niet moeten zijn. Want ook al verwacht je bij B2B- en B2C-video’s in eerste instantie een zakelijke, neutrale stijl, klanten vinden het helemaal niet erg om meegevoerd te worden in een meeslepend verhaal of betoverd te worden door ‘magische’ visuals. Sterker nog, dit hebben veel kijkers (onbewust) nodig om los te komen van een al te kritische, analytische houding. Bovendien zorgt een filmische video voor een professionele uitstraling en een positief, ‘larger than life’-gevoel dat mensen (onbewust) zullen associëren met jouw merk.

10) Inhoud en kwaliteit bepalen lengte; niet andersom

Er is in het verleden vaak gesteld dat de mens een korte aandachtsspanne zou hebben. En dat hij daarom geen geduld zou hebben voor online video’s die langer duren dan, zeg, een minuut.

Dit is geen complete onzin, maar het ligt wel wat genuanceerder. De kijktijd hangt namelijk af van een aantal factoren. Is de kijker een ‘gewone’ consument of een medewerker? Om wat voor soort video gaat het: een productvideo, instructievideo, e-learning video, recruitment video, reclamevideo? En waar wordt de video getoond: op social media, je eigen website, een beurs of evenement?

Rekening houdend met deze factoren kun je uitkomen op video’s met een (ideale) lengte van 5 seconden of zelfs 20 minuten; en alles ertussenin. Maar uiteindelijk kun je een video zo kort en lang mogelijk maken als je wilt. De kwaliteit bepaalt de aandacht.

Als je dus twijfelt, omdat je een video hebt gemaakt waaraan alles klopt maar die wat langer (of korter) is dan voorgeschreven staat, is het advies: niets meer aan doen! Is alles wat in de video zit interessant voor de kijker en houd je hem op alles juiste manieren aan het scherm gekluisterd, dan blijft hij gewoon kijken, hoe lang of kort de video ook is.

11) Kies voor brede inzet en consistentie (Bonustip)

Een promotiefilm kan veel betekenen voor je organisatie, maar je hebt de meeste kans op langdurig resultaat en het verstevigen van de relatie met je doelgroep als de video onderdeel vormt van een brede en consistente strategie.

Dat betekent enerzijds dat je de potentie van video zoveel mogelijk wilt benutten door op verschillende momenten in de journey bewegende content aan te bieden, die inspeelt op verschillende emoties en behoeftes. En anderzijds betekent het dat het merkgevoel en de stijlelementen die je communiceert terug moeten komen in alle aangeboden video’s en andere marketinguitingen. Kortom, er moet consistentie zijn in de manier waarop je naar buiten treedt met je merk.

Door één heldere merkidentiteit te communiceren ben je voortdurend en onmiddellijk herkenbaar en kun je vertrouwen opbouwen bij je doelgroep.

Wil je weten hoe wij de maximale potentie van video benutten?

Download whitepaperDownload whitepaper
BackgroundBall
BackgroundBall