Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

9 tips voor een succesvolle promotiefilm (+ 1 bonustip)(update 2024)

Een promotiefilm maken moeilijk? Het is maar hoe je het bekijkt. Iedereen kan een camera richten op een mooi product, een opwindend event, een aantrekkelijke omgeving of dito man of vrouw. Bijna iedereen kan de beelden een beetje fatsoenlijk achter elkaar zetten. En veel mensen kunnen ook nog zo’n promotievideo publiceren. Maar is het dan ook meteen een goed presterende promotievideo? Niet direct. Zaken als inhoud, vorm, techniek, videomarketing, en analyse van de video performance moeten daarvoor wel echt op orde zijn. Doe daarom je voordeel met onderstaande tips voor een succesvolle promotievideo.

Hulp nodig met je promotiefilm? Neem direct contact op!

7 tips voor een succesvolle promotiefilm (+ 1 bonustip)

Zo behaal je de gewenste resultaten met je promotievideo

Er is niet één waterdicht recept voor het maken van een succesvolle promotiefilm. Maar als je geen rekening houdt met bepaalde belangrijke aspecten, weet je vrijwel zeker dat je video niet gaat scoren. De volgende punten zijn een goede hulp bij het maken van een kwalitatieve en succesvolle promotiefilm.

1) Krachtige boodschap en overtuigend script

Voordat je met je camera of animatieskills aan de slag gaat, moet je een plan hebben. Je kunt niet zomaar wat mooie beelden maken en verwachten dat je kijkers massaal naar je website gaan. Met je promotiefilm film wil je jouw product, dienst of evenement in de schijnwerpers zetten en je kijkers ervan overtuigen dat ze de moeite van het gebruiken, afnemen of bezoeken waard zijn. 

Denk daarom goed na over je boodschap. Waarom zouden je kijkers enthousiast moeten worden van wat jij laat zien? Wat zijn de unieke kwaliteiten hiervan? In welke behoefte voorzie je? Wat missen de kijkers als ze geen gebruik van maken van jouw product?
Heb je dat helder op je netvlies? Mooi! Dan is het tijd om deze boodschap in een overtuigend script te verwerken. Maak een goed opgebouwd verhaal dat meteen de aandacht trekt en waarmee je jouw product onweerstaanbaar maakt voor je kijkers.

2) Ken je kijkers(groep)

Sorry, we doen even een stapje terug. Om te kunnen bepalen welke boodschap je precies gaat verkondigen, moet je eerst weten wie je kijkers zijn en wat ze aanspreekt. Maar ook welk segment van je kijkers je wilt benaderen. Je kunt potentieel een heel grote groep enthousiast maken, maar bijna nooit iedereen tegelijk.

Kent een kijker je product en zelfs je merk nog helemaal niet? Dan moet hij vooral een goed idee hebben wie je bent. Wat is je merkidentiteit? Welk gevoel wil je over je merk en producten overbrengen? Wat is de belangrijkste associatie die je (eerste) kijkers met je product of merk moeten hebben? Focus je daarop in je video.

Wil je daarentegen een nieuwe versie van een product promoten waarmee je kijkers al bekend zijn, dan is het handig om de inhoudelijke verschillen en verbeteringen te benadrukken en is er minder behoefte aan sfeer en emotie.

3) Wees selectief (in je onderwerp)

We snappen dat je enthousiast bent over je eigen merk of product en dat er heel veel voordelen te benoemen zijn, maar dat betekent niet dat de kijker er ook klaar voor is om dit allemaal te horen. In ieder geval niet allemaal tegelijk.
Probeer de kijker dus niet te overspoelen met een waslijst aan unieke kenmerken. Het is prima om meerdere punten te bespreken, maar richt je op één centrale boodschap of USP die de kijker na het kijken van de video bij zal blijven. De andere kenmerken kunnen deze boodschap ondersteunen of gewoon dienen als leuke extraatjes.
Welk kenmerk je centraal moet stellen hangt deels af van de specifieke behoefte of fase van de kijker in relatie tot jouw merk, zoals hierboven besproken.

4) Vergeet de emotie niet

We noemden het belang van emotie al even. In een promotievideo is dit niet te onderschatten. Je maakt geen rechttoe rechtaan productvideo om simpelweg je producten duidelijker in beeld te brengen op je website. In een promotievideo ga je een stap verder. Je product moet nog lang na het zien van de video voortleven in de verbeelding – en het hart – van de kijker. In een promotievideo moet je het gevoel van je merk of het product zien te ‘verkopen’, niet het product zelf.

Uiteraard moet de kijker snappen om wat voor product het gaat en wat hij eraan heeft, maar het overbrengen van de emotie en het idee erachter is het belangrijkste.

Zeker als je voornamelijk aan branding wilt doen met je promotiefilm is het belangrijk een beroep te doen op emoties, en meer specifiek op het gevoel van het merk. Maar zelfs als je direct(er) op een aankoop of (andere) conversie wilt sturen, is de emotionele component een onmisbare. Kijkers willen het gevoel hebben dat ze persoonlijk aangesproken worden, met een authentiek verhaal; zoals ook weer te zien is in de videotrends voor 2024.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

De kunst is om niet alleen maar te roepen dat jouw product geweldig of de beste optie is, en hierbij feitelijke kenmerken op te noemen. Dan ben je niet veel meer dan een marktkoopman die harder probeert te schreeuwen dan zijn buurman om de gunsten van de koper. Daarbij is de kans groot dat de appels van die buurman precies hetzelfde zijn.

De klant moet dus een andere reden hebben om voor jou te kiezen. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat 95% van de aankoopbeslissing door het onderbewuste wordt bepaald, en dan vooral door het gevoel. Sterker nog, zonder emoties zouden we helemaal niet in staat zijn rationele beslissingen te nemen, hoe tegenstrijdig dit ook klinkt. Zaak is dus om in je promotiefilm de kijker goed te laten voelen waarom jouw merk of product zo waardevol is in zijn of haar leven. Dan volgt de aankoop vanzelf.

5) Prikkel met originele beelden en ideeën

Volgens neurowetenschappers staan mensen beter open voor het verwerken van informatie als ze geprikkeld worden door nieuwe dingen. Kies daarom niet voor de gebaande paden bij het samenstellen van je promotievideo, maar verras je kijkers met een uniek concept, originele shots of animatie of een creatief gebruik van geluid of tekst. Het moet natuurlijk wel bij je merk en waardes passen, maar als je net even wat verder graaft kun je tot heel boeiende uitwerkingen komen van ideeën voor je promotievideo. Waardoor de kijker meteen rechtop gaat zitten en met gespitste oren – en wijd opengesperde ogen – alles in zich opneemt.

“Een succesvolle promotiefilm vereist een zorgvuldig videomarketingplan”


6) Plan de marketing en distributie

Dat marketing en distributie belangrijk zijn hoeven we vast niet uit te leggen aan bedrijven die een promotiefilm laten maken. Toch wordt er niet altijd goed – of op tijd – nagedacht over dit aspect van een videoproductie. Of misschien moeten we zeggen ‘videomarketingproductie’. Want alleen het produceren van een promotievideo is niet genoeg. Je wilt een succesvolle promotievideo. Een video die genoeg bekeken wordt, door de juiste doelgroep, en voldoende likes, shares, reacties en conversie oplevert. Daarvoor is het belangrijk dat je goed nadenkt over de plekken en manieren waarop de video zal worden getoond, maar ook wat je precies met de video wilt bereiken. Moet ie vooral veel worden bekeken, moet er veel engagement zijn, of ga je ook echt ‘op de conversie zitten’? Deze doelen hebben invloed op de inhoud en vorm van de video en moeten dus zo vroeg mogelijk worden vastgesteld.

Het beste kun je dit meteen in de beginfase van de productie plannen. Dit zorgt niet alleen voor een efficiëntere uitvoering van de inzet van de video, het kan ook consequenties hebben voor de vorm en inhoud van de promotiefilm. Als je er bijvoorbeeld pas na het maken van de video achterkomt dat je met de boodschap het beste gebruikers op social kunt bereiken, maar hiervoor de structuur of beeldverhouding niet optimaal is, kun je weer opnieuw beginnen. Of loop je op zijn minst vertraging op. Maak dus een videomarketingplan waarin je elke fase zorgvuldig uitwerkt.

7) Analyseer en verbeter

Aansluitend op het vorige punt: als je weet voor wie je je promotievideo maakt, waar je doelgroep zich bevindt en wat je precies met je video wilt bereiken, kun – en moét – je na publicatie ook exact gaan meten hoe de video presteert op deze vlakken.

Video performance is namelijk goed te meten, als je weet waar je op moet letten. Van belang is vooral dat je videoresultaten afzet tegen de pagina- of siteresultaten voor een duidelijk beeld. En merk je dat de video niet presteert zoals je had verwacht, ga dan na waar dit aan zou kunnen liggen. Het zou zeker aan de video zelf kunnen liggen, maar een tegenvallend resultaat kan ook het gevolg zijn van een slechte thumbnail, een niet zo optimale positionering op de pagina of slecht geoptimaliseerde contextuele elementen op de pagina, zoals CTA-buttons, invulformulieren, contactinformatie of tekstuele toelichting.

Heb je een goed idee van de oorzaak van de mindere prestaties, doe dan de nodige aanpassingen en check wat er gebeurt.

8) Voeg een call to action toe

Een spits die een schot voor open doel heeft, maar liever de bal gaat hooghouden. Een man die na het horen van het winnende bingogetal naar huis gaat en zijn bingokaart in de prullenbak gooit. Dat is een beetje het effect van een promotievideo zonder duidelijke call to action: een gemiste kans.

In de video maak je de kijker enthousiast over je product. Je werkt de hele tijd naar een gewenste actie, of op zijn minst reactie, toe, maar als het zover is, heeft de kijker geen idee waar hij met zijn opgeborrelde emotie of behoefte naartoe moet. Hij wil iets doen: contact opnemen, een reactie achterlaten, jouw product bestellen, maar het is totaal niet duidelijk hoe of waar hij dit moet doen. En dat is zonde. Neem dus altijd een duidelijke call to action op in je video, waar in je de kijker vertelt of laat zien wat voor contact- of bestelopties er zijn.

Jouw eigen videomarketingspecialist kan je adviseren over de vele mogelijkheden die er hiervoor zijn.

9) Maak je promofilm filmisch

‘Hollywoodstijl’ is echt geen scheldwoord in de zakelijke video-branche. Tenminste, dat zou het niet moeten zijn. Want ook al denk je bij B2B- en B2C-video’s in eerste instantie aan een zakelijke, neutrale stijl, consumenten en zakelijke klanten vinden het helemaal niet erg om meegevoerd te worden in een meeslepend verhaal en betoverd te worden door ‘magische’ visuals.

Sterker nog, dit hebben veel kijkers (onbewust) nodig. Het is lekker om niet al teveel moeite te hoeven doen bij het kijken van een video. Bovendien straalt zo’n hoogwaardige stijl ook nog eens goed af op jouw mate van professionaliteit en zorgt het voor een positief, ‘larger than life’-gevoel dat mensen (onbewust) zullen associëren met jouw merk. Een gevoel dat, zoals we gezien hebben, erg waardevol is.

10) Inhoud en kwaliteit bepalen lengte; niet andersom (Bonustip)

Er is in het verleden vaak gesteld dat de (huidige) mens een korte aandachtsspanne zou hebben. En dat hij daarom geen geduld zou hebben voor online video’s die langer duren dan, zeg, een minuut.

Nu is dit geen complete onzin, maar het ligt wel wat genuanceerder. De kijktijd hangt namelijk af van een aantal factoren. Is de kijker bijvoorbeeld een ‘gewone’ consument of een medewerker? Om wat voor soort video gaat het: een productvideo, instructievideo, e-learning video, recruitment video, reclamevideo? En waar wordt de video getoond: op social media, je eigen website, een beurs of evenement?

Rekening houdend met deze factoren kun je uitkomen op video’s met een (ideale) lengte van 5 seconden of zelfs 20 minuten; en alles ertussenin. Maar uiteindelijk kun je een video zo kort en lang mogelijk maken als je wilt. De kwaliteit bepaalt de aandacht.

Als je dus twijfelt, omdat je een video hebt gemaakt waaraan alles klopt maar die een paar seconden langer (of korter) is dan voorgeschreven staat, is het advies: niets meer aan doen! Is alles wat in de video zit interessant voor de kijker en houd je hem op alles juiste manieren aan het scherm gekluisterd, dan blijft hij gewoon kijken en mist niets als de video is afgelopen, hoe lang of kort de video ook is.

Een promotiefilm laten maken?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Laat ons je helpen!
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Promovideo's Boost jouw promotievideo! 10 tips om je video te verspreiden Zo krijgt je promotievideo views
BLOG / Video marketing Dit zijn de 5 videotrends in 2024 De beste tips voor je videostrategie in 2024