Bel ons op036-2022165
Info & prijzen

Wat is een tutorial of how-to video?

Betekenis

Wat is een tutorial of how-to video?

Een tutorial, how-to video, instructiefilm en uitlegvideo zijn allemaal (ongeveer) hetzelfde. Het zijn video’s waarin je uitlegt hoe iets werkt, meestal met het doel om de kijker zelf de betreffende handelingen uit te laten voeren. Een tutorial of how-to video is er om de kijker te helpen.

De titel van een how to-video is meestal in vragende vorm en begint doorgaans met het woord ‘hoe’. Bijvoorbeeld ‘Hoe maak je…?’, ‘Hoe werkt…?’, ‘Hoe moet je…?’, ‘Hoe zet je…?’, ‘Hoe kun je…?’, ‘Hoe kook je…?’ enzovoort.

Wat is een how-to video?

Aandachtspunten how-to video

Bij het maken van een how-to of uitlegvideo zijn er in ieder geval twee belangrijke aandachtspunten:

1) Wees op hoogte van de interesse van jouw doelgroep
Waar is behoefte aan? Wat leeft er binnen de doelgroep? Zorg dat je weet wat de interesses van je kijkers zijn en richt je hier goed op.

2) Deel kennis 
Laat zien dat jij veel kennis hebt en deel deze op een begrijpelijke manier met de kijkers.

Vorm en inhoud how-to video

Door de video persoonlijk te maken, bijvoorbeeld door de kijker direct aanspreken, zorg je voor empathie bij de kijker. Hierbij hoeft de spreker niet per se in beeld; het is ook mogelijk om alleen met tekst in beeld te werken. Dit gebeurt dan vaak in combinatie met uptempo muziek die de kijker meeneemt in de handelingen.

Door in de video onnodige details weg te laten, houdt de kijker overzicht zonder dat deze zich gaat vervelen. Cruciale stappen zijn wel nodig om de kijker je handelingen te laten volgen. Ook helpt een duidelijke structuur.

Met humor, effecten of animatie voorkom je dat de video saai wordt. Ook creëer je hiermee je eigen, herkenbare stijl

Meer weten over tutorials?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen