Renderen is het genereren van een complete afbeelding of videomateriaal op basis van ruwe data. In videomateriaal gaat het dan vaak om het verwerken van visuele effecten of 3D-modellen in een animatievideo.
Renderen maakt onderdeel uit van de postproductie.
Rendering wordt in verschillende industrieën toegepast. Dit zijn de meestvoorkomende situaties voor en voorbeelden van renders:
Rendering is een belangrijk een potentieel intensief onderdeel van het produceren van een film of video, vooral een animatievideo of een live action bedrijfsvideo met veel visuele effecten. Aangezien alle beeldjes stuk voor stuk opgebouwd en verwerkt moeten worden, kan het heel lang duren. Zo duurde het bijvoorbeeld ruim een maand om de speelfilm Avatar te renderen.
Videogames bestaan uitsluitend uit digitaal geproduceerde beelden, die snel en in realtime gerenderd moeten worden, zodat de speler kan genieten van strakke en vloeiende beelden tijdens het gamen.
Om gecreëerde, nog niet bestaande digitale modellen in een werkelijke omgeving te kunnen plaatsen – zoals een nog te bouwen huis in een landschap – dienen deze gerenderd te worden, voor een realistisch ogend 3D-beeld.
In de basis bestaan er twee manieren van renderen, pre-renderen en realtime renderen:
Als het gerenderde materiaal – of de film waarin het gerenderde materiaal voorkomt – gewoon vooraf opgenomen wordt en de snelheid van de render feitelijk geen beperking vormt, worden de beelden geprerenderd. Dat duurt wat langer maar levert wel de hoogste kwaliteit op en wordt toegepast bij bijvoorbeeld commercials en speelfilms.
Digitale afbeeldingen kunnen ook live – in realtime – gerenderd worden, waarbij de beelden direct voor je ogen worden opgebouwd; zo snel dat je het renderproces zelf niet ziet. Hierbij is snelheid en dus een krachtige en snel werkende software erg belangrijk.
Real time renderen vindt plaats in bijvoorbeeld videogames en 3D-tekensoftware.