Bel ons op036-2022165
Info & prijzen

Wat zijn videoformaten?

Definitie

Wat zijn videoformaten?

Videoformaten – of videobestandsformaten – zijn gecomprimeerde bestandsvormen voor ruw videomateriaal.

Wat zijn videoformaten?

Om video’s compact en deelbaar te maken, met name voor online verspreiding, is het nodig om ze op te slaan en comprimeren naar een specifieke bestandsvorm. Hierbij kun je kiezen voor verschillende varianten ‘containers’ en ‘codecs’, die allemaal zo hun eigen kenmerken en afspeelmogelijkheden hebben.

Videoformaat definitie

‘Formaat’ in ‘videoformaat’ komt van het Engelse ‘format’ en heeft (dus) niets te maken met de afmetingen, maar met het type of soort bestand.

Het gaat hier dus niet om aspect ratio’s – of beeldverhoudingen – maar puur om de ‘fysieke’ vorm, kortom de technische eigenschappen van de videobestanden.

Welke videoformaten zijn er?

Er zijn vele videoformaten waarmee je online video’s kunt opslaan, comprimeren, verspreiden en afspelen. Enkele van de meestgebruikte zijn AVI, MOV, MP4 en MKV.

Een videoformaat kun je technisch een ‘container’ noemen. Zo’n container bevat verschillende elementen; niet alleen video- maar ook audiobestanden en daarnaast bijvoorbeeld ook ondertiteling.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor verkoop
  • Video strategie voor onze organisatie die helpt bij de verkoop?
  • Hoe verspreiden we video met de meeste impact?
  • Waar moet een goede sales video aan voldoen?
Video's bekijken
Video strategie voor onze organisatie die helpt bij de verkoop? 5 minuten
Hoe verspreiden we video met de meeste impact? 9 minuten
Waar moet een goede sales video aan voldoen? 3 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Ook van belang zijn codecs, waarmee een video gecomprimeerd – in feite verkleind of ingepakt – en gedecomprimeerd – uitgepakt – wordt. MPEG-4 Part 10, WMV en VC-1 zijn voorbeelden van codecs.

Populaire videoformaten

Dit zijn de meestgebruikte videoformaten:

MP4

MP4 is het bekendste videoformaat en kan op de meeste apparaten en platforms afgespeeld worden. MP4-bestanden kunnen relatief klein zijn terwijl een hoge videokwaliteit behouden blijft.

AVI

AVI is een van de oudste videoformaten, dat (daarom) door veel apparaten en besturingssystemen ondersteund wordt. De kwaliteit van de video is hoog, wat (in dit geval) ook grote bestanden oplevert. Hierdoor is dit videoformaat minder geschikt om te downloaden.


FLVFLV is een heel populair videoformaat, dat speciaal ontwikkeld is voor Flash-videospelers. Als de videocontent dus veel online gestreamd zal worden via videoplatforms als YouTube, is dit een interessant videoformaat voor jou. Een nadeel is wel dat dit videoformaat niet ondersteund wordt door iOS-apparaten.

MOV


MOV is een videoformaat dat is ontworpen door Apple en dan specifiek voor gebruik met de QuickTime Player. MOV-bestanden hebben een hoge kwaliteit maar zijn ook groot en daardoor niet voor elk type gebruik even praktisch.

WMV:

De tegenhanger van MOV – voor Windows Media Player – is WMV. Dit videoformaat is ontwikkeld door Microsoft en heeft ook net als MOV een hoge kwaliteit. Ook zijn WMV-bestanden relatief groot.

Meer weten over videoformaten?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten Meer kennisbank