Bel ons op036-2022165
Info & prijzen

Wat is synchroniseren?

Betekenis

Wat is synchroniseren?

Synchroniseren betekent ‘gelijk laten lopen’ en wordt bij een videoproductie meestal gebruikt om video en audio gelijk te laten lopen aan elkaar. Dan wordt ook wel de term av-synchronisatie – of lip sync – gebruikt.

Synchroniseren in de video-industrie kan ook verwijzen naar het gelijk laten lopen van de ondertiteling met de dialoog of simpelweg de bijbehorende scène of het bijbehorende shot.

Wat is synchroniseren?

Toepassing synchronisatie

Synchronisatie is van toepassing als je audio en/of video los van elkaar opneemt of exporteert. Vaak gebeurt dit in de montage. Dit kan ook het geval zijn als je bijvoorbeeld een buitenlandse voice-over opneemt.

Als je van te voren weet dat je audio en video of camera’s los van elkaar opneemt en in de montage onder elkaar moet zetten, kun je gebruik maken van een ‘clap’. Het is hierbij belangrijk dat het tijdelijk stil is en je daarna een klap produceert, zodat je een piek in de audio ziet. Deze piek is gemakkelijk gelijk te leggen.

‘Out of sync’ of ‘lip sync fout’

Als audio en video niet gelijk lopen, noemt men dit ook wel ‘out of sync’ of heeft men het over een lip sync error.

Als de audio en video asynchroon lopen, kan dit irritatie opwekken of ervoor zorgen dat een film of video slecht te volgen is. Een klassiek – en komisch – voorbeeld van de mogelijke effecten van slechte synchronisatie is te zien in een scène in ‘Singin’ in the Rain’, waarin audio en video zodanig asynchroon lopen, dat het lijkt alsof de acteurs compleet andere woorden uitspreken dan ze daadwerkelijk doen (‘yes’ in plaats van ‘no’ en omgekeerd).

Meer weten over synchroniseren?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten Meer kennisbank