Bel ons op036-2022165
Info & prijzen

Wat is split screen?

Betekenis

Wat is split screen?

Split screen is de opdeling van het scherm in verschillende kaders. Hierbij zie je in de regel in ieder kader een ander beeld. Split screen wordt onder meer toegepast in fotografie, film, video en games.

Soms is een split screen puur een artistieke touch, waarbij bijvoorbeeld hetzelfde personage op hetzelfde moment in beeld gebracht wordt vanuit verschillende camerastandpunten.

Maar split screen in film en video kan ook echt inhoudelijk wat toevoegen, doordat je bijvoorbeeld toont wat er gelijktijdig met twee verschillende personages gebeurt; of het contrast tussen droom en werkelijkheid.

Wat is split screen?

Split screen soorten

Tot op zekere hoogte kun je een scherm met split screen indelen in zoveel kaders als je maar wilt en kun je de scheidslijnen helemaal naar wens aanbrengen: verticaal, horizontaal of diagonaal.

Je kunt ook zo creatief omgaan met splitscreen als je wilt. Zo kun je bijvoorbeeld personages rechtstreeks op elkaar laten reageren via de kaders of ze zelfs door de kaders heen laten breken.

In de meeste gevallen worden er bij split screen twee kaders gebruikt in een 50-50 verhouding, van elkaar gescheiden door een horizontale of verticale lijn.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Split screen toepassingen (fotografie, film, video, games, videocalls)

Split screen wordt in verschillende industrieën gebruikt.

In (product)fotografie wordt splitscreen bijvoorbeeld ingezet om een product vanuit verschillende hoeken te tonen. En bij het maken van thumbnails voor (YouTube) video’s wordt vaak een split screen gemaakt om verschillende scènes uit de video uit kunnen lichten.

In videogames wordt splitscreen vaak gebruikt bij offline multiplayer games, waarbij beide spelers op hetzelfde scherm spelen en zich allebei op een andere plek moeten kunnen voortbewegen, zoals in racegames.

En natuurlijk kan splitscreen ingezet worden voor film en video. Ook voor videocalls met meerdere personen is de mogelijkheid van split screen heel handig. Dan kun je gewoon met 5, 10 of zelfs 20 personen bellen terwijl je elkaar allemaal gelijktijdig in beeld ziet.

Heb je vragen over split screen?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten Meer kennisbank