Bel ons op036-2022165
Info & prijzen

Wat is sound design?

Betekenis

Wat is sound design?

Het sound design is het volledige geluidsbeeld van een film of video. Meer specifiek betreft het sound design het maken, bewerken en in de film toevoegen – of mixen – van alle niet-gecomponeerde geluidselementen.

Sound design is ook van toepassing op voorstellingen, muziekopnames, games en verschillende soorten multimedia-projecten.

Wat is sound design?

Hoewel sound design ook al kan beginnen tijdens de opnames, is de volledige creatie en voltooiing van sound design onderdeel van de post-productie.

Degene die verantwoordelijk is voor het sound design heet een sound designer. Hij of zij bepaalt hoe de sfeer gecreëerd en het verhaal verteld wordt middels geluid.

De sound designer is daarmee min of meer de tegenhanger van de art director, die verantwoordelijk is voor de visuele aankleding van een film.

Soorten sound design

Sound design kun je op verschillende manieren creëren. Gewoon gelijktijdig met het draaien van de film of video, bijvoorbeeld als het gaat om dialoog of omgevingsgeluid dat later weer op de juiste manier en met de juiste sterkte onder de beelden moet worden gezet.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Maar je kunt ook naar een specifieke locatie gaan om bepaalde geluiden op te nemen, of ze in een studio produceren, bijvoorbeeld wanneer een realistisch geluid hyperrealistisch of extra krachtig moet worden – en er dus nog een element bij moet – of wanneer het gaat om (een compositie van) futuristische of niet bestaande geluiden voor fictieve objecten of personages zoals ruimteschepen en robots. Dit speciaal (na)maken van geluiden wordt ook wel foley genoemd.

Een derde manier om tot geluiden binnen sound design te komen is door ze te downloaden of verkrijgen via een audiobibliotheek.

Waarom is sound design belangrijk?

Sound design is belangrijk omdat je hiermee zelf controle hebt over de audio, zodat je precies voor de juiste impact kunt zorgen van het geluid; of juist het ontbreken hiervan.

Sound design draait heel erg om sfeer, gevoel en betekenis. Als je weet wat een scène, shot of een hele video moet betekenen of uitstralen, weet je hoe je het geluidsbeeld moet vormgeven. Tenminste, als je een goede sound designer bent.

Heb je vragen over sound design?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten Meer kennisbank