Bel ons op036-2022165
Info & prijzen

Wat is rechtenvrije muziek?

Betekenis

Wat is rechtenvrije muziek?

Rechtenvrije muziek is muziek die je vrij kunt gebruiken, zonder hiervoor een vergoeding aan de componist, artiest of producent te hoeven betalen.

Iemand die een eigen muzieknummer schrijft moet eerst toestemming geven voor het gebruik van dit nummer, bijvoorbeeld in een video. Tenzij dit nummer rechtenvrij is. Hier is sprake van 70 jaar na overlijden van de componist of wanneer dit nummer is ondergebracht bij een bepaalde site of organisatie.

rechtenvrije muziek

Rechtenvrije muziek downloaden

Het verlenen van toestemming kan erg complex zijn aangezien soms niet alleen de auteur, maar ook de tekstschrijver en producent rechten hebben. Vaak laat een auteur dit proces regelen door een externe organisatie zoals Buma/ Stemra, Sena en Norma, die vergoedingen rekenen voor het gebruik van muziek.

Daarnaast zijn er verschillende websites waar je rechtenvrije muziek kunt downloaden. Helemaal rechtenvrij is deze muziek meestal niet, maar door aan bepaalde voorwaarden te voldoen, mag je de muziek gebruiken voor je eigen video.

Rechtenvrije muziek in video

Zorg er altijd voor dat je rechtenvrije muziek inzet bij het maken van een video of dat je toestemming van de auteur hebt. Bedenk ook altijd goed wat de context is waarbinnen je de video – en daarmee het nummer – gebruikt. Zo is commercieel gebruik van je video een stuk problematischer dan privégebruik.

Meer weten over rechtenvrije muziek?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten Meer kennisbank