Wat is online video?
Online video is video die online – op het internet – te vinden is. Dat lijkt heel vanzelfsprekend en dat is het misschien ook, maar bij een goede online video zijn weer net wat andere dingen belangrijk dan bij een offline video, zoals bijvoorbeeld een tv-commercial, een beursvideo of interne video.
Verschil online en offline video
Technisch gezien is het enige verschil tussen een online en offline video de plek van vertoning. Maar als je als bedrijf een online video wilt laten maken, dan is het niet voldoende om een gewoon een offline video te nemen – die je nog had ‘liggen’ – en deze gewoon 1 op 1 online te publiceren zonder verder ergens over na te denken. Als je wilt dat een online video goed presteert en bijdraagt aan je bedrijfsdoelen, moet je (deels) met andere zaken rekening houden dan bij een offline video.
Kenmerken van een online video
Bij het maken van een goede online video moet je onder meer rekening houden met:
- Je doelgroep. Is je online doelgroep precies hetzelfde als je offline doelgroep? En minstens zo belangrijk: waar bevinden je kijkers zich? Op welke kanalen en sites zijn ze te vinden? Wanneer zijn ze online vooral actief (een specifieke dag of dagdeel)? Gebruiken ze vooral mobiel of bereiken ze je video via desktop?
- SEO- en video-SEO-elementen, zoals een pakkende titel, thumbnail, de juiste tags
- De plek van plaatsing. Op welke pagina moet je video komen? Wat wil je met die pagina bereiken en hoe kan de video hieraan bijdragen? Moet de video bovenaan of onderaan de pagina komen?
- Lengte van de video: vaak moet de video online korter zijn dan offline.
- Eerste shots van de video. Soms ziet de kijker de thumbnail en soms de eerste shots van de video, waarmee deze shots extra belangrijk worden. Je moet de kijker direct zien te grijpen.
- Visuele kracht. Vaak worden online video’s zonder geluid afgespeeld, waardoor de boodschap van je video ook zonder geluid over moet kunnen komen.
Onine video voorbeelden
Een online video kan op verschillende soorten pagina’s te zien zijn. Hij kan bijvoorbeeld geëmbed zijn op een homepage of landingspagina, waar ook nog allerlei andere informatie te vinden is. Of bijvoorbeeld (alleen) op de specifieke bron- of videosite, zoals Youtube of Vimeo.
Afhankelijk van je kanaal van voorkeur en natuurlijk je onderwerp en doel, kun je allerlei soorten video’s online publiceren, zoals instructiefilm, recruitmentvideo’s, heel korte social video’s, productvideo’s, promotievideo’s en veel meer. Daarbij kun je kiezen voor animatie, live action of een combinatie van deze vormen.