Bel ons op036-2022165
Info & prijzen

Wat is karakteranimatie?

Definitie

Wat is karakteranimatie?

Karakteranimatie is een animatievorm met als onderwerp personen, of personages. Indien het gaat om de animatie van een volledige (bedrijfs)video, zijn het de karakters die het verhaal vertellen, in plaats van vormen of lijnen.

Wat is karakteranimatie?

Waarom karakteranimatie gebruiken?

Karakteranimatie heeft als doel om personages tot leven te brengen zodat de kijker zich hierin kan herkennen. Het helpt bij het emotioneel betrekken van het de kijker bij het verhaal. Wat vervolgens weer erg belangrijk is voor de betrokkenheid bij het merk.

Wat zijn de voordelen van karakteranimatie?

Voor zowel de maker als de kijker zitten er verschillende voordelen aan het gebruik van karakteranimatie. Zoals:

1) Creatieve vrijheid
Als mensen – of menselijke figuren – de hoofdrol moeten spelen in je video, biedt het gebruiken van (karakter)animatie een groot voordeel ten opzichte van het gebruik van echte acteurs en live action: er zijn veel minder beperkingen. Je hoeft niet rekening te houden met de veiligheid en beschikbaarheid van acteurs en daarnaast zijn er geen enkele fysieke beperkingen. Je kunt karakters in elke situatie plaatsen en elke handeling laten verrichten, zelfs als deze in werkelijkheid niet mogelijk is.

2) Emotie en expressie
In tegenstelling tot andere vormen van animatie kun je met karakteranimatie gezichtsuitdrukkingen aanbrengen en hiermee – en met gebaren, houdingen en bewegingen – echt emoties overbrengen.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

3) Unieke stijl
De ene karakteranimatie is de andere niet. Het feit (alleen al) dat je mensen niet 1 op 1 opneemt en weergeeft maar een interpretatie geeft via animatie betekent ook dat de animator zijn eigen smaak en stijl kan toevoegen, al dan niet naar wens van de opdrachtgever. Zo kan ieder onderwerp en iedere animatie zijn eigen unieke karakter krijgen.

Karakteranimatie: soorten en technieken

Je kunt karakteranimatie op verschillende manier vormgeven. Hier zijn enkele mogelijkheden en soorten van karakteranimatie:

  • Traditionele animatie

Karakteranimatie kun je volledig met de hand creëren, ook via computersoftware. Het vergt wat meer tijd en geduld maar zorgt wel voor een persoonlijke sfeer.

  • 3D-computeranimatie

Karakteranimatie wordt – zeker in lange animatie(speel)films – vaak in 3D vormgegeven. Dit gebeurt dan op de computer met behulp van 3D-software, waarbinnen volledige omgevingen en modellen worden gecreëerd.

  • Stop motion animatie

Stop motion is een charmant ogende vorm van animatie, waarbij fysieke modellen frame voor frame verplaatst en gefotografeerd – en daarna snel afgespeeld – worden om de illusie van beweging te creëren. Je ziet hier echt het handwerk in terug en is daarom aantrekkelijk voor veel kijkers.

  • Cut out animatie

Bij cut-out animatie worden verschillende onderdelen van een personage uitgesneden (bijvoorbeeld uit papier of karton) en vervolgens geanimeerd. Dit biedt de animator veel vrijheid en geeft een heel eigen uitstraling aan de animatie. 

Heb je vragen over karakteranimatie?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten Meer kennisbank