Info & prijzenInfo & prijzen
Whitepaper    The Devion Way

Onze whitepaper biedt een diepgaande kijk op onze visie en werkwijze. We delen niet alleen onze methoden, maar ook voorbeelden uit de praktijk die de effectiviteit van onze strategieën illustreren.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Kennismaken

Ben je benieuwd hoe we jou kunnen helpen met video? Of wil je meer weten over onze werkwijze en prijzen? Vul het formulier in en we nemen contact met je op. Samen ontdekken we hoe we de maximale potentie van video kunnen benutten voor jullie organisatie.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Contactformulier

Of je nu een vraag hebt, meer informatie wilt of benieuwd bent naar hoe we kunnen samenwerken?

Laten we samen sparren over hoe we de maximale potentie van video kunnen benutten. Vul je gegevens in en we nemen snel contact met je op.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Info & prijzen

Voor elk videoproject hebben wij het juiste antwoord. Dus grijp die hulplijn, kom maar door met die wensen en ontvang binnen 24 uur een reactie van ons.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Bekijk
Ontdek

Wat is framerate?

Framerate is de opnamesnelheid van de beelden - of ‘frames’ - in een film of video. De framerate wordt aangeduid in aantal frames per seconde (fps).

Film- of videomateriaal is feitelijk een opeenvolging van losse frames. Doordat deze frames snel genoeg na elkaar worden getoond – meestal met minstens 24 beelden per seconde – interpreteert een kijker dit als vloeiend, ononderbroken bewegend beeld.

Een hogere framerate wordt meestal gebruikt voor het filmen van snelle actie of het vloeiender kunnen vertonen van ‘panning’ of ‘tilting’ shots, waarbij de camera om zijn as draait.

Film of video met een bepaald framerate kan alleen goed vertoond worden als het beeldscherm, videoprocessor en het specifieke platform hier technisch toe in staat zijn.

Welke framerates zijn er?

  • 24 fps:

24 frames per seconde is de traditionele framerate voor (analoge) speelfilms. Voor de beste weergave van deze videocontent is het aan te raden je weergever op deze framerate in te stellen, indien beschikbaar.

  • 30 fps:

De meestvoorkomende framerate voor video is 30 frames per seconde. Deze framerate wordt ondersteund door praktisch alle camera’s, smartphones en beeldweergevers. Als je geen enorm snelle bewegingen maakt (en in detail wilt tonen), dan kun je prima uit de voeten met filmen in 30 fps.

  • 60 fps:

Een beeldsnelheid van 60 frames per seconde wordt ondersteund door steeds meer camera’s en smartphones en ook de meeste monitoren en televisies kunnen tegenwoordig 60 fps afspelen. Deze framerate wordt is handig om te gebruiken bij de wat snellere actiebeelden of camerabewegingen.

  • 120 fps en 240 fps:

Framerates van 120 en 240 frames per seconde (en hoger) worden meestal ingezet voor het haarscherp en in detail vastleggen van zeer snelle actie. Bijvoorbeeld bij het filmen van de duikvlucht van een roofvogel of een voorbijrazende f1-auto.

Framerate en slow motion

Filmen in een (extreem) hoge framerate wordt in veel gevallen gedaan als er iets in (extreme) slow motion moet worden getoond. Door een video geschoten in 240 fps af te spelen in 30 fps, zie je alles 8 keer vertraagd, terwijl wel elke kleine stap en elk detail van de actie scherp getoond wordt. Dit is ook erg handig als trainingtool, bijvoorbeeld om heel goed een beweging te kunnen analyseren, zoals een tennisservice of een salto bij turnen.

Framerate vs hz (en refresh rate)

Framerate (fps) wordt wel eens verward met de ‘refresh rate’, uitgedrukt in hertz (hz). Maar waar framerate vooral iets zegt over de manier waarop iets in een video (of game) is vastgelegd, zegt de refresh rate iets over de snelheid waarmee de beelden van een weergever ververst worden.

Hoewel het niet exact hetzelfde is, hebben deze twee snelheden wel degelijk invloed op elkaar. Als je namelijk een video of game van 120 fps wilt afspelen op een monitor die een refresh rate van 60 hz hebt, dan zie je toch maar 60 beelden per seconde.

Heb je vragen over framerates?

Download whitepaperDownload whitepaper
BackgroundBall
BackgroundBall