Bel ons op036-2022165
Info & prijzen

Wat is framerate?

Betekenis

Wat is framerate?

Framerate is de opnamesnelheid van de beelden – of ‘frames’ – in een film of video. De framerate wordt aangeduid in aantal frames per seconde (fps).

Film- of videomateriaal is feitelijk een opeenvolging van losse frames. Doordat deze frames snel genoeg na elkaar worden getoond – meestal met minstens 24 beelden per seconde – interpreteert een kijker dit als vloeiend, ononderbroken bewegend beeld.

Wat is framerate?

Een hogere framerate wordt meestal gebruikt voor het filmen van snelle actie of het vloeiender kunnen vertonen van ‘panning’ of ‘tilting’ shots, waarbij de camera om zijn as draait.

Film of video met een bepaald framerate kan alleen goed vertoond worden als het beeldscherm, videoprocessor en het specifieke platform hier technisch toe in staat zijn.

Welke framerates zijn er?

  • 24 fps:

24 frames per seconde is de traditionele framerate voor (analoge) speelfilms. Voor de beste weergave van deze videocontent is het aan te raden je weergever op deze framerate in te stellen, indien beschikbaar.

  • 30 fps:

De meestvoorkomende framerate voor video is 30 frames per seconde. Deze framerate wordt ondersteund door praktisch alle camera’s, smartphones en beeldweergevers. Als je geen enorm snelle bewegingen maakt (en in detail wilt tonen), dan kun je prima uit de voeten met filmen in 30 fps.

  • 60 fps:

Een beeldsnelheid van 60 frames per seconde wordt ondersteund door steeds meer camera’s en smartphones en ook de meeste monitoren en televisies kunnen tegenwoordig 60 fps afspelen. Deze framerate wordt is handig om te gebruiken bij de wat snellere actiebeelden of camerabewegingen.

  • 120 fps en 240 fps:

Framerates van 120 en 240 frames per seconde (en hoger) worden meestal ingezet voor het haarscherp en in detail vastleggen van zeer snelle actie. Bijvoorbeeld bij het filmen van de duikvlucht van een roofvogel of een voorbijrazende f1-auto.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Framerate en slow motion

Filmen in een (extreem) hoge framerate wordt in veel gevallen gedaan als er iets in (extreme) slow motion moet worden getoond. Door een video geschoten in 240 fps af te spelen in 30 fps, zie je alles 8 keer vertraagd, terwijl wel elke kleine stap en elk detail van de actie scherp getoond wordt. Dit is ook erg handig als trainingtool, bijvoorbeeld om heel goed een beweging te kunnen analyseren, zoals een tennisservice of een salto bij turnen.

Framerate vs hz (en refresh rate)

Framerate (fps) wordt wel eens verward met de ‘refresh rate’, uitgedrukt in hertz (hz). Maar waar framerate vooral iets zegt over de manier waarop iets in een video (of game) is vastgelegd, zegt de refresh rate iets over de snelheid waarmee de beelden van een weergever ververst worden.

Hoewel het niet exact hetzelfde is, hebben deze twee snelheden wel degelijk invloed op elkaar. Als je namelijk een video of game van 120 fps wilt afspelen op een monitor die een refresh rate van 60 hz hebt, dan zie je toch maar 60 beelden per seconde.

Heb je vragen over framerates?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten Meer kennisbank