Een videoheader is een grote video die direct wordt getoond bij het bezoeken van de homepage van een website.
Een videoheader is vaak paginabreed en wordt dikwijls als achtergrond gebruikt voor buttons, tekst of andere elementen op de pagina. De video is als visueel aantrekkelijk introductie bedoeld voor de site, het centrale onderwerp van de site of de organisatie zelf en is een krachtig middel voor het overbrengen van de merkidentiteit van de website.
Er zijn verschillende toepassingen van een videoheader. Dit zijn enkele redenen om een videoheader te gebruiken:
1. Introductie van website of producten
Een videoheader kan worden gebruikt om bezoekers te verwelkomen op een website en hen een voorproefje te geven van wat ze kunnen verwachten. Het kan dienen als een introductie of demonstratie van het merk, de producten of diensten van het bedrijf.
2. Vertellen van een verhaal
Naast een feitelijke demonstratie van een product of het overbrengen van een sfeer of emotie, kan een videoheader ook daadwerkelijk een verhaal vertellen. Zo kun je met een videoheader puur en alleen met de kracht van de beelden de missie of merkverhaal van het bedrijf vertellen.
3. Versterking merkidentiteit
In algemene zin kun je met een videoheader effectief een merkidentiteit versterken. Dit is een van de belangrijkste doelen.
Er zitten verschillende voordelen aan het gebruik van een videoheader. Zoals:
1. Sfeer en visuele impact
Een videoheader kan een krachtige sfeer en visuele impact creëren. Zo’n groot bewegend element op de pagina trekt direct de aandacht, wat je niet bereikt met slechts teksten en afbeeldingen.
2. Betrokkenheid
Een videoheader kan de betrokkenheid van de bezoeker vergroten. Bewegende beelden (en geluiden) zijn bij uitstek in staat om een emotie los te maken bij de kijker, wat de band met het getoonde onderwerp – en het merk – aanzienlijk kan vergroten.
3. Efficiënte (en voordelige) productie
Natuurlijk kan een videoheader in zijn geheel uniek gecreëerd worden, maar vaak bestaat deze uit een verzameling beelden die al eerder geschoten zijn, voor bijvoorbeeld een brand- of productvideo. Dan is het een kwestie van een nieuwe montage maken, eventueel nieuwe color grading toepassen en dan ben je er zo’n beetje.