Bel ons op036-2022165
Info & prijzen

Wat is een verticale video?

Betekenis

Wat is een verticale video?

Een verticale video is een video met een verticale beeldverhouding. Dat wil zeggen dat de hoogtemaat van het videokader groter is dan de breedtemaat.

Verticale video’s worden uiteraard verticaal, in portretmodus bekeken. Dit heeft vooral voordelen bij het bekijken van video’s op smartphones, die vrijwel altijd verticaal worden vastgehouden. Als het betreffende videoplatform voorbereid is op verticale video’s, wordt het beeldscherm helemaal gevuld, wat voor een optimale kijkervaring zorgt. Deze verticale beeldverhouding wordt vooral ingezet voor social video’s .

wat is een verticale video?

Verticale video soorten

In de meeste gevallen hebben verticale video’s een beeldverhouding van 9:16, het tegenovergestelde van de meest gangbare horizontale beeldverhouding (voor televisies), namelijk 16:9. Maar een verticale video is elke video waarbij de breedte kleiner is dan de hoogte. Dat betekent dat ook 4:5 of 2:3 geldige formaten zijn. Soms hebben deze formaten de voorkeur op bepaalde social media platforms.

Waarom verticale video?

Hoewel er aanvankelijk veel kritiek kwam van film- en videopuristen op het maken van verticale video’s – het zou niet filmisch zijn en bovendien onpraktisch vanwege de horizontale beeldverhouding van monitors en televisies – wordt verticale video steeds meer gebruikt en omarmd, vooral op social media platforms. En omdat hier veel potentiële klanten zitten, gaan bedrijven en organisaties ook steeds meer verticale video’s maken.

Verticale video voordelen

Dit zijn enkele voordelen van het gebruik van verticale video:

  • Beeldvullend voor smartphonegebruikers
  • Door voorkeuren op social media steeds interessanter voor commerciële video’s
  • Het formaat is toegankelijk voor iedereen met een smartphone
  • Bij het kijken van een verticale video hoef je je smartphone niet te kantelen

Meer weten over verticale video's?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten Meer kennisbank