Bel ons op036-2022165
Info & prijzen

Wat is een thumbnail?

Betekenis

Wat is een thumbnail?

Een thumbnail is een verkleinde afbeelding die vaak naast de titel van een video staat op overzichtspagina’s van websites. Een thumbnail is eigenlijk het visitekaartje van je video.

wat is een thumbnail?

Thumbnail voordelen

Een video ziet er verzorgd uit wanneer er een aantrekkelijke thumbnail bij staat. In één oogopslag ziet de kijker wat je wilt uitstralen met je video en waar het over gaat.

Als je video matig presteert hoeft dit niet aan de video zelf te liggen; het kan dan lonen om de thumbnail aan te passen. Een betere youtube thumbnail kan ervoor zorgen dat je zomaar veel meer kijkers krijgt.

Standaard of op maat?
Veel videoplatformen kiezen voor de thumbnails op hun overzichtspagina’s automatisch een willekeurig fragment uit de video. Het is echter slimmer om zelf een thumbnail te ontwerpen. Een thumbnail kan namelijk meerwaarde aan je video geven als je hier creatief mee omgaat. Met een goed doordachte thumbnail trek je meer kijkers.

Hoe maak je een thumbnail?

Elke video verdient een unieke thumbnail, of het nu een social video is, een productvideo of een instructiefilm. Je wilt immers dat veel potentiële kijkers jouw video gaan kijken en een authentieke thumbnail kan je hierbij helpen.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox


Van een thumbnail kun je een heel kunstwerk maken maar je kunt ook proberen je kijkers te prikkelen door iets te tonen dat in de video gebeurt en de emotie hiervan te versterken. Het is maar net wat je uit wilt stralen met je video. Houd er bij het maken van een thumbnail rekening mee dat het een kleine afbeelding is en dus niet te gedetailleerd moet zijn. Maak bijvoorbeeld gebruik van close-ups van gezichten die een emotie laten zien. Het menselijk brein reageert namelijk direct op emoties. Een verbaasd gezicht zal meer aandacht trekken dan een neutraal gezicht.

Daarnaast is het slim om gebruik te maken van een duidelijke titel in je thumbnail. Er wordt namelijk vaker naar de titel in je thumbnail gekeken dan naar de titel van de video zelf. Het belangrijkste bij de titel in je thumbnail is dat hij goed leesbaar is en aanspreekt.

thumbnail 1

thumbnail 2

Meer weten over thumbnails?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten Meer kennisbank