Bel ons op036-2022165
Info & prijzen

Wat is een shotlist?

Betekenis

Wat is een shotlist?

Een shotlist is een gedetailleerde lijst met daarop elk shot dat bij een film- of videoproductie moet worden gedraaid.

De shotlist wordt – meestal door de regisseur en cinematograaf – in de pre-productiefase samengesteld en beschrijft alle belangrijke elementen van en voor de shots, zodat de cameramensen en (assistent-)regisseur precies weten waar ze op moeten letten bij het filmen.

Een shot list zorgt voor een efficiënt lopende draaidag, waarbij iedereen niet alleen weet wát er gedraaid moet worden, maar ook hoe en wanneer.

wat is een shotlist?

Shot list template en onderdelen

Samen met het script en storyboard geeft een shot list een compleet beeld van de beoogde film of video. Met deze documenten bij de hand weten cast en crew altijd precies hoe de video eruit zal zien en wat er in de scènes gebeurt.

Je kunt online op vele plekken shot list templates downloaden, waarin je snel en simpel de benodigde elementen kunt noteren.

De volgende onderdelen zullen in vrijwel alle shotlist voorbeelden terugkomen:

  • Shotnummer: het nummer van het shot, in een chronologische lijst
  • Scènenummer: de scène waarvan het shot onderdeel is
  • Beschrijving (shot description): een beschrijving van de actie en/of dialoog
  • Shot type: gaat het om een close-up of bijvoorbeeld een medium of totaalshot?
  • Camerahoek: film je op ooghoogte of bijvoorbeeld met kikvorsperspectief?
  • Cameravoering: beweegt de camera, met bijv. handheld of dolly, of staat ie stil?
  • Locatie: waar wordt het shot precies gedraaid?


Daarnaast kun je ook nog denken aan onderdelen als type (camera-)apparatuur, lenzen, framerate en de acteurs (of personages) in de shots.

Waarom een shot list?

Een shotlist is om te beginnen handig omdat iedere betrokkene, van zowel cast als crew, dan weet wat hij moet doen en wanneer. En vaak ook wat hij of zij daarbij nodig heeft.

Dit zorgt ervoor dat alles op de set zo efficiënt mogelijk verloopt en er niet onnodig tijd wordt verspild met het doen van navraag aan productiemedewerkers.

Wat ook enorm kan bijdragen aan de efficiëntie is de praktische groepering van shots. Films en video’s worden niet altijd (of meestal niet) volgens de chronologie van het script geschoten omdat dit veel te veel tijd zou kosten; bijvoorbeeld doordat er steeds van locatie en camera setup moet worden gewisseld.

In een shotlist wordt alles doorgaans zo gegroepeerd dat shots met dezelfde apparatuur, op dezelfde locatie of met dezelfde acteurs en/of props op hetzelfde moment worden gedraaid.

Heb je vragen over shotlists?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten Meer kennisbank