Bel ons op036-2022165
Info & prijzen

Wat is een screencast?

Betekenis

Wat is een screencast?

Een screencast is een ander woord voor screen recording of gewoon schermopname en is een video-opname van het beeldscherm van je desktop, laptop, tablet of smartphone. Het is ideaal voor het maken van instructievideo’s.

wat is een screencast?

Voor het maken van een screencast gebruik je een speciale screen recorder of screencast software. Hiermee heb je naast de opnamefunctie nog andere functies, zoals het toevoegen van ondertitels of editing mogelijkheden.

Een screencast hoeft zich niet te beperken tot het opnemen van het beeldscherm van de gebruiker maar kan ook het beeld van de webcam of ‘selfie camera’ daarin integreren zodat de eventuele docent of degene die instructie geeft gelijktijdig met het onderwerp in beeld te zien is.

Wanneer een screencast gebruiken?

Een screencast, ook wel screen capture – of screen capture video – genoemd, maak je meestal om te delen met anderen.

Hieronder enkele veelvoorkomende toepassingen voor screencasts:

• Klantinstructie

Bied je software aan waarin niet alles zich vanzelf wijst of wil je zeker weten dat je gebruikers goed de weg weten te vinden op je website, dan kan een screencast-instructievideo wonderen doen.

• Interne instructie

Niet alleen klanten kunnen baat hebben bij extra uitleg over software; een screencapture kan ook voor je eigen medewerkers erg nuttig zijn, bijvoorbeeld om ze uit te leggen hoe een bepaald platform werkt, of het nieuwe CMS.

• Onderwijs

In het onderwijs, vooral als onderwijs op afstand nodig is, wordt veel gebruikgemaakt van screen recorders, of screencast software, bijvoorbeeld om leerlingen uit te leggen hoe ze een opdracht uit moeten voeren en digitaal aan moeten leveren.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Screencast voor tutorials en instructievideo’s

Screencast video’s zijn ideaal voor tutorials en instructievideo’s. Ze kunnen op zichzelf staan of deel zijn van een grotere how-to video, waarbij het software-gedeelte maar een onderdeel is van het gehele product of de gehele instructie.

Een basic screencast video is snel en eenvoudig zelf te maken, maar kost wat meer tijd en moeite als je nauwkeurige montage toepast en graphics, visuals, intro’s, overgangen en muziek toevoegt, waarmee je de aandacht van de kijker nog beter vasthoudt.

Screen recorder voorbeelden

Een screen recording maak je met behulp van software. Dit hoeft geen ingewikkelde software te zijn of veel te kosten. Je kunt zelfs met QuickTime al een schermopname maken (inclusief webcam-beeld) en ook veel smartphones hebben een screen recorder ingebouwd, waarbij je er zelfs voor kunt kiezen om al jouw tikken en interacties met het scherm te tonen (met stipjes).

Als je makkelijk je schermopname wilt kunnen delen en dingen als overgangen, ondertitels en notities wilt toevoegen, dan moet je wat verder kijken.

Voorbeelden van populaire screencast recorders zijn:

• Screencast-o-matic
  • Snagit
  • Camtasia
  • Screencastify
  • Screenflow

Heb je vragen over screencasts?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten Meer kennisbank