Bel ons op036-2022165
Info & prijzen

Wat is een scenario?

Betekenis

Wat is een scenario?

In videoproductie is een scenario of script een document waarin bijna alles staat beschreven wat een kijker ziet of hoort. Een scenario kan bedoeld zijn voor een speelfilms en documentaires maar ook voor bedrijfsfilms.

wat is een scenario?

Doel van een scenario

Het doel van een scenario of script is om de regie, crew, acteurs, klant of opdrachtgever of andere betrokkenen een zo gedetailleerd mogelijke indruk te geven van de uiteindelijke film- of videoproductie. Met een duidelijk en precies scenario vergroot je meestal de kans op een soepel verlopend filmproces. 

Onderdelen van een scenario

De mate van detail verschilt per type film of video, maar op zijn minst staat er in een scenario wat de personages zeggen – de dialoog – of wat de tekst van de voice-over is.

In een scenario wordt doorgaans ook vrij gedetailleerd vermeld wat er in beeld te zien is, al is dit enigszins afhankelijk van de mate waarin de actie en visuele aspecten vooraf al duidelijk zijn.

Zichtbare elementen die in een scenario beschreven kunnen worden, zijn:

  • Locaties en omgevingen; vooral ook of de actie zich binnen of buiten afspeelt.
  • Acties en handelingen van personages 
  • Gezichtsuitdrukkingen van personages 
  • Tijdstip/dagdeel: ochtend, middag, avond

Opvallende camerabewegingen, camerastandpunten – close-up, establishing shot, drone shot – of overgangen – dissolve, fade out – kunnen ook genoemd worden in een scenario, al worden deze grotendeels gereserveerd voor het draaiboek. 

Meer weten over scenario's?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten Meer kennisbank