Bel ons op036-2022165
Info & prijzen

Wat is een fade out?

Betekenis

Wat is een fade out?

Een ‘fade out’ is een overgangseffect waarbij een videobeeld met volledige helderheid langzaam steeds minder goed zichtbaar wordt en eindigt als wit of zwart beeld.

De term ‘fade out’ is van toepassing in de montagefase van een videoproductie en is het tegenovergestelde van een ‘fade in’, waarbij een zwart of wit beeld langzaam overgaat in een volledig helder en zichtbaar videobeeld.

fade out

Wanneer gebruik je een fade out?

Een fade out kun je als overgang tussen shots toepassen maar meestal wordt een fade out aan het einde van een video ingezet.

Het doel is vaak om de kijker nog even de gelegenheid te geven om een scène te verwerken of hier nog even bij stil te staan.

Een zelf ingestelde audio fade out gebruik je bijvoorbeeld als het audiofragment te lang is voor de videobeelden en je dus geen gebruik kunt maken van de natuurlijke fade-out of het oorspronkelijke einde van de audio.

Video fade out vs audio fade out

De term ‘fade out’ wordt niet alleen gebruikt om een overgang van videobeelden te beschrijven, maar kan ook verwijzen naar een soortgelijk effect bij audiofragmenten. Daarbij wordt een geluidsfragment (meestal muziek) op normaal volume langzaam zachter totdat het niet meer te horen is.

Fade out + fade in

Een ‘fade out’ en ‘fade in’ kun je ook meteen na elkaar gebruiken.
Door ergens (midden)in de video een fade in te laten volgen op een fade out, kun je bijvoorbeeld heel goed het verstrijken van tijd verbeelden.

Meer weten over fade outs?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten Meer kennisbank