Bel ons op036-2022165
Info & prijzen

Wat is een draaiboek?

Betekenis

Wat is een draaiboek?

Een draaiboek voor een evenement, videoproductie of televisieprogramma is een hulpmiddel om de geplande activiteiten in goede banen te leiden en alle betrokkenen te voorzien van de benodigde informatie.

draaiboek

Hoe maak je een draaiboek?

Een draaiboek maken kun je helemaal van de grond af doen door zelf goed na te gaan welke informatie erin moet, maar je kunt ook gebruikmaken van een draaiboek template (en dit aanvullen waar nodig).

Een draaiboek bestaat uit een algemeen draaiboek en een technisch draaiboek.

Algemeen draaiboek

In het algemene draaiboek vind je alle ondersteunende informatie. Hierin staan belangrijke contactgegevens zoals het telefoonnummer van de opdrachtgever. Ook staat hierin een globaal tijdsschema dat een indicatie geeft van de wijze waarop de opname, het evenement of televisieprogramma gaat verlopen. In de deelnemerslijst staan alle medewerkers, hun telefoonnummers en eventueel de taak die ze uitvoeren. Wat ook belangrijk is om te vermelden in het algemene draaiboek zijn alle spullen die meegenomen moeten worden voor de opnames, ook wel props genoemd.

Zo zou je bijvoorbeeld in een draaiboek van een productvideo voor fietshelmen in de propslijst ‘fietshelmen’ vinden omdat deze in beeld moeten komen tijdens de opnames. Overige spullen die meegenomen moeten worden dienen ook te worden vermeld in het algemene draaiboek. Verder staat er in het algemene draaiboek een noodplan waarin staat beschreven wat je moet doen in een noodsituatie. Soms wordt er ook nog overige informatie in gezet. Dit zou bijvoorbeeld de looproute van de parkeerplaats naar de afgesproken locatie kunnen zijn.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Technisch draaiboek

In het technisch draaiboek staat een precieze planning wat wanneer gedaan moet worden, door wie en wat hier allemaal voor nodig is. Deze planning wordt stap voor stap uitgevoerd. Alle betrokkenen kunnen in deze planning precies zien hoe de dagen zullen verlopen.

Draaiboek voorbeeld

Hieronder een voorbeeld van hoe de planning in een technisch draaiboek eruit zou kunnen zien:

draaiboek voorbeeld

Meer weten over draaiboeken?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten Meer kennisbank