Bel ons op036-2022165
Info & prijzen

Wat is een blur (effect)?

Betekenis

Wat is een blur (effect)?

Een blur is het vervagen van beeld of een deel daarvan. Dit gebeurt doorgaans tijdens de beeldbewerking of montage van een video.

wat is een blur effect?

Waarom blur gebruiken?

Een blur kan worden gebruikt omdat er een logo, stuk tekst of gezicht te zien is, dat je onherkenbaar wilt maken om zonder problemen een foto of video openbaar te kunnen maken. In dat geval ‘blur’ je het gezicht of logo.

Maar een blur effect kan ook toegepast worden om artistieke redenen. Bijvoorbeeld in het geval van een motion blur of bokeh effect.

Motion blur en bokeh

Iets of iemand ‘blurren’ vindt niet alleen plaats vanuit privacy-overwegingen. Je kunt ook voor artistieke doeleinden een beeld blurren. Bijvoorbeeld om een zogenaamd ‘bokeh effect’ te bereiken, waarbij de achtergrond zacht wazig wordt.

Daarnaast kun je een blur ook toepassen om de illusie van (hoge) snelheid te creëren. In videogames zie je dit vaak in (arcade) racegames waarbij de zijkanten van het beeld vaag of ‘blurry’ worden op het moment dat de auto een snelheidsboost krijgt.

Maar ook in fotografie kun je een blur handig inzetten om een (statische) afbeelding toch dynamisch of bewegend te maken, of laten lijken.

Een motion blur in video die niet kunstmatig of achteraf toegepast hoeft te worden bereik je door time lapse fotografie toe te passen, waarbij je heel veel foto’s kort na elkaar maakt (en afspeelt) met een lange sluitertijd.

Heb je vragen over blur effecten?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten Meer kennisbank