Bel ons op036-2022165
Info & prijzen

Wat is cut-out animatie?

Wat is cut-out animatie?

Cut-out animatie is een vorm van animatie waarbij de karakters, objecten of omgevingen uit materialen als papier, karton of stof worden geknipt of gesneden en geanimeerd met behulp van stop motion animatie.Tegenwoordig wordt de cut-out animatiestijl in animatievideo’s vaak bereikt door het gebruiken van (digitale) foto’s en ingescande beelden.

Wat is cut out animatie?

Toepassingen van cut-out animatie

Zowel in de entertainment-industrie werd en wordt cut-out animatie ingezet, denk bijvoorbeeld aan South Park of grappige intermezzo’s in Monty Python-films, maar vooral in zakelijke animatievideo’s wordt er vaak gekozen voor cut-out.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailboxCut-out-animatie wordt gebruikt om iets heel direct en helder te kunnen tonen (via foto’s) of om ergens een speels of juist persoonlijk karakter aan te geven, bijvoorbeeld in instructievideo’s of eigenzinnige bedrijfsfilms.

Voordelen van cut-out animatieCut-out animatie heeft verschillende voordelen. Dit zijn er een paar:Creatief/handwerk zichtbaar


Cut-out animatie heeft, net als andere vormen van stop motion animatie, een ambachtelijk karakter. Je ziet daadwerkelijk het handwerk dat eraan te pas is gekomen en de echte materialen die zijn gebruikt (in plaats van beelden die rechtstreeks uit de computer komen).

En die zichtbare creativiteit wordt vaak erg gewaardeerd door kijkers.Veelzijdig en efficiënt


Voor cutout animatie kun je feitelijk elk uitgeknipt object gebruiken, waarmee je kant-en-klare onderdelen kunt invoegen en zodoende tijd kunt besparen. Zo kun je bijvoorbeeld makkelijk foto’s van gezichten toevoegen, zodat je deze niet hoeft te animeren. 


Humor en expressie


Met elke vorm van animatie kan de animator zichzelf uitdrukken en humor toevoegen, maar cut out heeft door zijn uitgesproken (handwerk-)karakter iets eigenwijs en dit kun je zelf nog verder benadrukken door de simpele bewegingen extra aan te zetten of originele knipsels te gebruiken. Vermakelijk


Je kunt met cut out heel goed een serieus of neutraal onderwerp verbeelden, maar de vorm en stijl van cutout animatie valt wel op. Het is iets wat mensen niet vaak zien en wat niet zelden voor een glimlach op het gezicht zorgt.Voordelig


Cut-out animatie was vroeger interessant als voordelige animatie-optie omdat het later veelgebruikte celluloid te duur was. En nog steeds is het een – in potentie – voordelige animatie-optie, onder meer omdat je minder tekeningen/frames hoeft te maken.Nadelen van cutout animatieEr zitten ook enkele potentiële nadelen aan het gebruik van cutout animatie. Zoals:Tijdrovend


Voor cut-out animatie moet je ieder individueel frame ontwerpen of voorbereiden, wat potentieel veel tijd kan kosten. Uiteraard bepaal je zelf hoe gedetailleerd en vloeiend je het wilt hebben, wat erg bepalend is voor de tijd die je eraan moet spenderen, maar je hebt het niet even snel in elkaar geknutseld.

Je moet kunnen tekenen/ontwerpen


Het is erg praktisch om van alles uit te kunnen knippen om ingewikkeld illustratiewerk te vermijden maar je moet wel degelijk kunnen tekenen of op zijn minst ontwerpen. Zo niet, dan kun je het werk beter uitbesteden.

Bewegingen blijven grof
Als je een gelikte animatie wilt hebben met een hoge mate van realisme, dan kun je beter niet voor cutoutanimatie gaan. De ‘houterige’ bewegingen zijn een deel van de charme, maar het is niet voor elk product of elk onderwerp even geschikt.

Meer weten over cut out animatie?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten Meer kennisbank