Bel ons op036-2022165
Info & prijzen

Wat is auteursrecht?

Betekenis

Wat is auteursrecht?

Auteursrecht, ook wel copyright genoemd, is het recht van de auteur om te bepalen wie zijn of haar werk presenteert en dupliceert. In principe valt een originele creatie automatisch onder het auteursrecht en krijgt de maker automatisch auteursrecht. In dit geval maakt het niet uit of de creatie mooi, lelijk, duur, groot of klein is. Wel moet de creatie ook daadwerkelijk bestaan. Een idee in een hoofd valt hier bijvoorbeeld niet onder. Verder moet het werk voldoende creativiteit en eigenheid hebben.

auteursrecht

Auteursrecht zit volgens de wet op elk werk van letterkunde, wetenschap of kunst. Hieronder vallen onder andere video’s, films, documentaires, animatiefilms, verhalen, tekeningen, schilderwerken, ontwerpen, foto’s en muziek.

Het overdragen van auteursrechten

Auteursrecht kan gedeeltelijk of in zijn geheel overgedragen worden. Zo kan bijvoorbeeld een onderwijsinstelling een licentie afsluiten om auteursrechtelijk beschermde video’s in lessen te kunnen gebruiken. Hiermee behoudt de auteur verder wel zelf het auteursrecht. Auteursrechten kunnen ook verkocht worden. Dit moet altijd schriftelijk worden vastgelegd.

Na overlijden van de maker worden de auteursrechten doorgegeven aan de erfgenamen. Het auteursrecht blijft tot 70 jaar na het overlijden van de maker bestaan. Hierna is iedereen vrij om het werk te gebruiken.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Soms is er sprake van een uitzondering op het auteursrecht. Een voorbeeld is het gebruik van een citaat of beeld uit andermans werk. Dit is toegestaan bij werk dat al eerder openbaar is gemaakt en wanneer de bron en naam van de maker vermeld worden.

Inbreuk auteursrecht

Auteursrecht voorkomt dat iedereen het originele werk van een ander kan gaan publiceren, verkopen of vermenigvuldigen. Wanneer dit toch gebeurt, kan de rechthebbende dit laten verbieden en kan de rechter eventuele sancties opleggen aan de schuldige partij.

Auteursrecht en video

Door deze regels zijn videomakers altijd beschermd bij de online verspreiding van hun werk. En is het dus niet zomaar toegestaan om zonder bronverwijzing een willekeurige video van YouTube op je eigen Facebookaccount te zetten.

Heb je vragen over auteursrecht?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten Meer kennisbank