Bel ons op036-2022165
Info & prijzen

Wat is aspect ratio?

Betekenis

Wat is aspect ratio?

De aspect ratio is de beeldverhouding van een foto, illustratie of videobeeld. Het geeft aan wat de verhouding is tussen de hoogte en breedte van een beeld, uitgedrukt in 2 getallen, gescheiden door een dubbele punt. Zo zijn 16:9 en 4:3 veelgebruikte aspect ratio’s in De term ‘fade out’ is van toepassing in de montagefase van een videoproductie waarbij het eerste getal voor de breedte staat en het tweede voor de hoogte.

aspect ratio

Van (bijna) vierkant naar breedbeeld

Speelfilms zijn lange tijd in de beeldverhouding 4:3 – of 1.33:1 – geschoten, maar toen mensen vanaf de jaren 50 massaal films op televisie – met dezelfde beeldverhouding – gingen kijken, wilden filmmakers weer terug de bioscopen in lokken met een unieke ervaring in de vorm van een andere beeldverhouding. Vandaar dat vanaf dat moment steeds meer de (veel) bredere 16:9 en 2.39:1 aspect ratio’s voor speelfilms gebruikt werden.

Welke aspect ratio’s zijn er?

De meeste televisies en monitors hebben (tegenwoordig) een aspect ratio van 16:9, waarop content met deze beeldverhouding gewoon mooi beeldvullend – in full screen – wordt getoond. Maar dit zal niet altijd het geval zijn, vanwege het gebruik van verschillende aspect ratio’s door film- en videomakers.
Als je bijvoorbeeld content met een smallere beeldverhouding, zoals 4:3, vertoont op een breedbeeldtelevisie – en je het beeld niet uitrekt – zul je zwarte balken aan de zijkanten van het scherm zijn. En bij de vertoning van een breder beeld, zie je deze balken juist aan de bovenkant.

Behalve de twee belangrijkste breedbeeldformaten worden ook 4:3 en 2:3 regelmatig gebruikt, vooral voor foto’s. Voor video’s op social media wordt daarnaast vaak gekozen voor de vierkante 1:1 of de verticale 9:16 aspect ratio omdat social video’s meestal op telefoons worden bekeken en deze vooral in de lengterichting vastgehouden worden.

Heb je vragen over aspect ratio's?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten Meer kennisbank