Bel ons op036-2022165
Info & prijzen

Wat is 4K video?

Betekenis

Wat is 4K video?

4K video is video met een horizontale resolutie van bijna 4000 pixels (K=1000). In werkelijkheid bestaat de horizontale as van een videobeeld uit 3840 pixels. De verticale as bestaat standaard uit 2160 pixels. Pixels zijn punten in een beeldscherm die van kleur kunnen veranderen. Vaste pixels bij elkaar zorgen voor een afbeelding, actieve pixels zorgen voor bewegend beeld, zoals een video. Hoe meer pixels er op een oppervlakte zitten, hoe scherper het beeld is.

Wat is 4K video?

Voorbeeld: 4K video versus Full HD video

Een 4K videobeeld bevat per oppervlakte vier keer zoveel pixels als een Full HD videobeeld. Dit formaat bestaat uit 1080 horizontale pixels. Als je beide beelden van dichtbij met elkaar vergelijkt is het 4K-beeld scherper.

Voordelen 4K video

Het meest voor de hand liggende voordeel van 4K video is dat je gewoon een scherper beeld krijgt, met meer diepte. Maar ook als je geen 4K videokwaliteit nodig hebt voor je uiteindelijke video, kan het handig zijn om video’s in 4K op te nemen, vanwege de vrijheid tijdens het montageproces. Zo kun je met 4K-kwaliteit de video croppen (zijkanten van de video afsnijden), digitaal inzoomen op een voorwerp of een digitale pan (horizontale of verticale camerabewegingen maken) terwijl je een zeer acceptabele Full HD-resolutie van je videobeeld overhoudt.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Nadelen 4K video

Het gebruiken van 4K video kan ook nadelen hebben. Zo moet degene die de video kijkt over een beeldscherm beschikken dat 4K video goed kan afspelen. Als de video daarnaast ook nog gestreamd moet worden, dient de internetverbinding- en snelheid goed op orde te zijn om vastlopers en blokkerig beeld te voorkomen.

Tenslotte is er meer opslagruimte nodig voor een 4K video (ongeveer 12 gigabite voor een uur video) en duurt het renderen langer bij de productie van de video. Ook de upload en download van een 4K video duurt uiteraard langer dan die van een Full HD video.

Meer weten over 4K video?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten Meer kennisbank