Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Wel of geen instructievideo in je bestelproces?

Met een instructievideo kun je de kijker exact laten zien welke stappen hij moet doorlopen voor het beste resultaat. Bijvoorbeeld wanneer iemand vuurwerk wil afsteken zonder zijn vingers eraf te blazen. Maar het kan ook heel nuttig zijn om met een ‘how to’-video de bezoeker van je website te informeren over alle handelingen in een bestelproces, zodat hij niets vergeet en je webwinkel geen conversie misloopt. Toch is een video in deze situatie niet altijd wenselijk; het kan zelfs averechts werken. Waar moet je eigenlijk op letten bij het maken van deze keuze? Kortom, wanneer gebruik je wél en wanneer géén instructievideo in je bestelflow?

instructievideo in bestelproces

Géén instructievideo: bestelproces kan beter

De reden dat je hier überhaupt over nadenkt, is zeer waarschijnlijk dat je teveel afhakers hebt; bezoekers die met hun bestelproces begonnen zijn, maar niet afmaken. Eerst is het dan zaak om te kijken of jouw bestelflow wel goed is ingericht en duidelijk genoeg naar de bezoeker wordt gecommuniceerd. Bijvoorbeeld:

  • Zijn alle vervolgstappen duidelijk op ieder moment in het proces en weet de bezoeker precies wat hij kan verwachten?
  • Zijn alle CTA-buttons (om verder te gaan naar de volgende pagina bijvoorbeeld) goed zichtbaar en reageren ze naar behoren?
  • Zitten er geen vervelende UX-issues in, zoals ingevulde informatie die verdwijnt wanneer je eerdere gegevens aan wilt passen, of een te snelle time-out van de site terwijl de bezoeker persoonlijke informatie opzoekt?
  • Wordt het proces zo simpel en kort mogelijk gehouden?
  • Is het design overzichtelijk en aantrekkelijk genoeg?
  • Worden afhakers genoeg gestimuleerd om terug te keren en de bestelling af te ronden? Bijvoorbeeld door middel van het sturen van herstellinks via e-mail, die de inhoud van het winkelwagentje herstellen.

Kortom, probeer je eerst echt op de basics van het bestelproces te richten. Evalueer alles nog even grondig, gooi er wat tests tegenaan en maak het proces zo goed als het kan zijn. Pas als dit staat als een huis – en je toch nog tegenvallende resultaten hebt – kun je verder gaan denken.

Wél een instructievideo: als laatste redmiddel

Niets ten nadele van een goede instructievideo, maar een bestelproces moet zo snel mogelijk kunnen plaatsvinden, zonder al teveel afleidingen. Normaal gesproken is de aandachtsspanne van een websitebezoeker erg klein, dus je wilt hem zoveel mogelijk bij zijn taak houden.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor verkoop
  • Video strategie voor onze organisatie die helpt bij de verkoop?
  • Hoe verspreiden we video met de meeste impact?
  • Waar moet een goede sales video aan voldoen?
Video's bekijken
Video strategie voor onze organisatie die helpt bij de verkoop? 5 minuten
Hoe verspreiden we video met de meeste impact? 9 minuten
Waar moet een goede sales video aan voldoen? 3 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Maar soms kan het toch nodig zijn om een verhelderende video te gebruiken. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn, zoals:

  • Je bestelproces is complex is en het is moeilijk is om dit via tekst of afbeeldingen uit te leggen (zonder dat men de aandacht verliest).
  • Je proces is niet per se – voor elke doelgroep – klaar na het afronden van alle online stappen. Soms moet er (offline) nog een actie worden ondernomen die vergeten wordt, zoals het uitprinten en inscannen van een formulier.

Een video kan in deze en andere gevallen kort en krachtig laten zien wat je moet doen en met beeld en geluid nog even extra aandacht vestigen op belangrijke onderdelen. Daarbij moet je er dan wel voor zorgen dat de video zo min mogelijk afleidt of inbreekt in het proces. Bijvoorbeeld door:

  • Strategisch inzetten van de video

Je hoeft niet per se iedere klant op ieder moment ‘lastig te vallen’ met een video. Zolang het normale bestelproces zijn werk kan doen: prima. Maar als er een duidelijk knelpunt is waar extra informatie wenselijk is, kan een video een krachtig hulpmiddel zijn. Ook kun je ervoor kiezen om de video alleen te tonen aan de groep bezoekers voor wie het relevant is (zoals die groep klanten die later nog een formulier moet inscannen).

  • De video integreren in het proces

Als er toch een video wenselijk is, is het handig als de bezoeker hiervoor niet al teveel handelingen hoeft te verrichten. Zo kun je een video vanzelf laten beginnen met spelen, zodat er eigenlijk geen extra actie nodig is (time dit alleen wel nauwkeurig). Zorg er ook voor dat de video geëmbed is op dezelfde pagina en dat de bestelflow visueel ongewijzigd blijft. Dat de bezoeker, kortom, meteen door kan gaan met zijn bestelling na het bekijken van de video. Er kan ook voor gekozen worden om de buttons van het bestelproces in de video op te nemen, zodat het één geïntegreerd geheel is.

Zo zijn er nog wel meer manieren te bedenken om een instructievideo zo effectief mogelijk in te zetten in je bestelproces, zodat je resultaten erop vooruit gaan. Het is alleen eerst zaak om te bepalen of video voor jou de beste oplossing is.

Vragen over video in het bestelproces?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Informatie aanvragen
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Instructievideo's Gouden tip voor instructievideo’s: maak ze interactief Meer betrokkenheid en succes door interactiviteit
BLOG / Instructievideo's Hoe weet ik wanneer een instructiefilm werkt? Aandachtspunten en analyses voor instructiefilms