Wek vertrouwen en neem zorgen weg met een instructiefilm (9 tips!)
Je wilt mensen zo goed mogelijk helpen; of het nu klanten zijn, collega’s, of gewoon je medemensen. Het geven van een heldere instructie is dan goud waard. Een uitleg die iedereen snapt, die mensen in hun eigen tempo kunnen verwerken en die rust en vertrouwen opwekt. Als je dit wilt bereiken, kun je eigenlijk niet om een instructiefilm heen. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw boodschap precies zo overkomt als je wilt? Hieronder 9 tips voor het maken van een instructiefilm die duidelijk is én goed voelt.
Zo geef je kijkers zelfvertrouwen met je instructievideo
Een instructievideo moet duidelijk en precies zijn, maar hij moet ook uitnodigen tot kijken en mensen het gevoel geven dat ze vol vertrouwen met jouw aanwijzingen aan de slag kunnen. Let hierbij op de volgende punten:
1) Gevoelig onderwerp of details? Ga voor animatie!
Je kunt een instructiefilm maken met behulp van live action of animatie. Allebei kan het uitstekend werken, maar als je scherp ergens op in moet zoomen en/of een gevoelig onderwerp behandelt, kun je het beste voor animatie kiezen.
Zo kun je een medische animatievideo ‘gewoon’ kinderen, ouderen en lichamen in verschillende omstandigheden tonen zonder dat het te dichtbij komt voor de kijker of er privacy- of andere issues bij komen kijken. Maar denk ook aan het verbeelden van gevaarlijke situaties die je met een instructie wilt voorkomen, maar waarbij je natuurlijk geen echte mensen in gevaar wilt brengen tijdens de opnames.
Daarnaast is animatie bij uitstek geschikt om details uit te lichten of schematisch maar heel precies een werking of handeling te tonen.
2) Kies voor een rustige montage
Wil je rust uitstralen, dan is het zaak ook de tijd te nemen in je shots en montages. Geef de kijker de tijd om ieder onderdeel van de instructie op zich in te laten werken en vlieg niet twee seconden na ieder titelblad alweer naar de volgende mededeling.
Kies voor rustige overgangen tussen de shots, die niet de aandacht op zichzelf vestigen maar de kijker heel natuurlijk naar het volgende onderwerp of het volgende stuk informatie leiden.
3) Gebruik neutrale (huisstijl)kleuren
Eigenlijk dezelfde boodschap als hierboven: schiet niet door in het kleurgebruik. Een instructiefilm draait immers om de inhoud. Het is weliswaar aan te raden om jouw merkkleur terug te laten komen, maar als deze te opvallend is, gebruik deze dan niet per se als achtergrond maar kijk naar subtiele(re) plekken om deze terug te laten komen.
4) Kies een voice-over met een rustgevende stem
Gaston is vast een bovenste beste kerel, maar zijn stem is in de meeste gevallen een tikkeltje te enthousiast om een instructie te begeleiden. Kies bij voorkeur voor een rustig sprekende voice-over met een warme stem, die de kijker effectief bij de hand kan nemen en hem een prettig gevoel geeft. Een voice-over die alles logisch laat klinken en er – met zijn intonatie en klankkleur – voor zorgt dat de kijker de informatie optimaal verwerkt.
“Voor een scherpe focus op de essentie kies je voor animatie”
5) Toon alleen de essentie
Een instructie moet functioneel zijn. Zonder opsmuk, fratsen of ruis. Laat dus alleen zien waar het echt om gaat. Dus toon geen omgevingen, objecten, personen, lichaamsdelen, kleding of andere beeldvulling die af kan leiden van de centrale boodschap.
Tot op zekere hoogte kun je dit met live action voor elkaar krijgen, maar voor de beste focus op de essentie kies je voor animatie.
6) Gebruik ondersteunende muziek met de juiste sfeer
Ook hier is weer het advies: zorg dat de muziek niet afleidt van de instructie zelf; als je überhaupt muziek nodig hebt. Dus gebruik niet allerlei toeters en bellen om het filmpje op te leuken als dit een goed begrip van de boodschap in de weg staat.
Het type muziek dat je gebruikt kan verschillen, afhankelijk van het type product of informatie. Het kan kalmerende of luchtige muziek zijn die de kijker als het ware moed inspreekt. Zodat hij een gevoel krijgt als ‘Het komt goed!’ of ‘Dat lukt me wel!’
Het hoeft overigens niet altijd rustig te zijn: een opzwepend muziekje kan ook goed passen, bijvoorbeeld bij het geven van instructies voor sportieve activiteiten, zodat je meteen zin krijgt om te beginnen!
Maar bij alles geldt: de instructie is leidend.
7) Gebruik een heldere structuur
Een goede instructie is niet alleen in zijn losse mededelingen helder en ondubbelzinnig, hij heeft ook een overzichtelijke structuur. Dat betekent dat de instructie beschikt over een duidelijk begin, midden en eind. Je moet meteen duidelijk wat je gaat uitleggen, om dit vervolgens – stapsgewijs of in hoofdstukken – te doen en af te sluiten met een samenvatting of een (hoopvolle) conclusie.
8) Maak de instructievideo interactief
Je kunt de kijker nog meer controle over de informatie geven door de instructiefilm interactief te maken. Zo kan hij bijvoorbeeld makkelijk hoofdstukken overslaan of aanvullende informatie laten verschijnen door op de juiste plek in het scherm te klikken.
9) Maak de video kort en krachtig (focus op één ding)
Om te voorkomen dat je instructievideo het visuele equivalent wordt van een ondoordringbare papieren handleiding, moet je proberen de video zo kort en krachtig mogelijk te houden.
Kies een zo bondig mogelijke manier om je boodschap (duidelijk) te vertellen en richt je maar op één instructie tegelijk. Als dit betekent dat de video maar een halve minuut – of minder – duurt, geen probleem. Dan maak je er daarna gewoon nog een.
Een toegankelijke instructievideo laten maken: iedereen kan het
Heb jij genoeg aanknopingspunten om zelf een effectieve instructiefilm te maken? Als je let op bovenstaande tips, kun je een instructievideo maken die aankomt, blijft hangen en de burger moed geeft. Wil je zeker weten dat hij op elk gebied optimaal presteert en precies het juiste gevoel overbrengt? Dan kun je natuurlijk ook altijd een professioneel videomarketing- of productiebedrijf inhuren. Als je je kennis maar deelt en de kijker bereikt!