Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Wat kun je allemaal met een explainer video?

Heb jij al een explainer video laten maken? Nee? Moet je zeker doen! Deze video’s zijn erg populair en kunnen de conversie op je site een enorme boost geven. Sommige sites converteren mét een explainer video op hun site zelfs 144% beter dan zonder (bron: wordstream). Waarvoor je ze kunt gebruiken? Voor bijna alles eigenlijk. Een explainer video is een ideaal middel om snel informatie te communiceren en daarbij je bedrijf, product of dienst goed in de spotlights te zetten

Wat kun je allemaal met een explainer video?

Explainer video’s maken het kinderlijk eenvoudig

De advocaat in ‘Philadelphia’ (Denzel Washington) zei vaak ‘explain this to me like I’m a 6 year old’ als een cliënt voor het eerst zijn verhaal kwam doen. Als hij bij al zijn zaken explainer video’s had gehad, had hij die vraag niet hoeven stellen. Niet dat ieder kind een explainer video moet kunnen begrijpen, maar zo’n video is wel een perfect middel om de essentie van je boodschap over te brengen. Kort en heel krachtig.

Explainers: duidelijk en meeslepend

Je kunt explainer video’s maken zoals jij het wilt: met behulp van animatie, live action of een combinatie hiervan. De keuze hangt af van je onderwerp en type bedrijf. Het voordeel van live action is dat er eerder een emotionele connectie plaatsvindt (bij gebruik van menselijke personages). Het grote voordeel van animatie is dat je heel precies kan inzoomen op een detail en je werkelijk alles kan verbeelden wat je maar kunt bedenken. Daarom wordt er vaak gekozen voor geanimeerde explainers, ook wel explanimation of uitleganimatie genoemd.

Overal (online) zichtbaar met explainer video’s

Behalve een verbetering in je conversie, biedt een explainer video nog meer (potentiële) voordelen. Erg belangrijk is dat je met een explainer video je online zichtbaarheid vergroot. Om te beginnen blijven bezoekers meestal langer op je site als je er een explainer video hebt staan, wat een reden is voor Google om je hoger te plaatsen in zijn zoekmachine. Maar je kunt met een video natuurlijk ook gebruikmaken van het immense YouTube-platform, de op een na grootste zoekmachine en de derde sociale netwerksite online (bron: YumYumVideos).

Soorten explainer video’s

Het is heel goed om te weten waarom je een explainer video moet overwegen. Maar wat voor soort content kun je eigenlijk allemaal in deze videovorm gieten? Hieronder de meest voorkomende types explainer video’s:

1) Productvideo

In een ‘doodeenvoudige’ productvideo kun jij haarfijn uitleggen – door het te laten zien – wat jouw product of dienst kan betekenen voor de kijker. Natuurlijk moet duidelijk worden wat je product is en kan, maar focus vooral op de voordelen voor de gebruiker. Op wat voor manier kan jouw product het leven van de gebruikers comfortabeler, leuker of makkelijker maken?

Voorbeeld:


Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

2) Visie- of bedrijfsvideo

Je klanten moeten weten wat je producten doen of kunnen, maar je wilt ook graag dat kijkers weten wie je bent. Wat is jouw visie, waar sta je voor? Op wat voor manier wil jij als bedrijf of merk een verschil maken? Wat doe jij anders dan je concurrenten? En ja, je wilt ook duidelijk maken wat voor soort producten je biedt. Dit kun je allemaal uitleggen in een explainer video. Maak hierbij gebruik van je eigen huisstijl, zoals je eigen kleuren en logo, en voeg muziek toe voor een stukje emotie. Zo bereik je met een explainer video een optimale branding voor je merk.

Voorbeeld:

3) How-to video / instructievideo

Om van je klanten ook echt tevreden – en loyale – klanten te maken, is het een goed idee om een how-to- of instructievideo te maken. Daarmee kun je ze alle interessante ins en outs van je product uitleggen, of gewoon de details van de werking, als een soort video-handleiding.

Voorbeeld:

4) FAQ-video

Bij ieder product zijn er terugkerende vragen. Soms gaat het om onzekerheden die mogelijke klanten weerhouden van een aankoop. Een video waarin je overal duidelijk antwoord op geeft, kan dan uitkomst bieden. Zet je veelvoorkomende vragen onder elkaar en behandel ze stuk voor stuk in een dynamische video. Een combinatie van live action en animatie is hierbij een prima keuze.

5) Concept of trend uitleggen

Het is soms raadzaam om een paar stapjes terug te gaan en de context uit te leggen van jouw product. Het zou namelijk heel goed kunnen zijn dat veel mensen eerst nog wat achtergrond nodig hebben, om mee te kunnen gaan in jouw verhaal. Leg uit waarom iets een trend is, of wat er aantrekkelijk is aan de cultuur waar jouw product onderdeel van is. Denk bijvoorbeeld aan uitleg over veganisme, elektrisch rijden, cryptocurrency of domotica.

Laat een explainer video maken

Met een explainer video kun je in enkele seconden je boodschap communiceren. Door die video bouw je aan je merkidentiteit (branding), maar ook aan je reputatie en vertrouwensband. Daarnaast vergroot je je online zichtbaarheid en verbeter je de conversie op je website. Meer redenen heb je niet nodig om explainer video’s te gaan maken. Toch?

Meer weten over explainer video?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Animatievideo's Explanimation: uitleg- en animatievideo in één Ultieme dream team
BLOG / Animatievideo's 9 manieren om explanimations te gebruiken De mogelijkheden zijn eindeloos met explanimation