Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Wat kost een instructievideo?

Vroeg of laat zal ook jij een instructievideo willen laten maken. Je kunt een instructiefilm voor zoveel nuttige dingen inzetten, dat je er bijna niet omheen kan. Of je nu de werking van een product of dienst uit wilt leggen, een interne instructie hebt voor je personeel, of gebruikers bekend wilt maken met de interface van je website, een instructievideo is vaak gewoon onmisbaar. Maar wat kost het maken van een instructiefilm eigenlijk?

Wat kost een instructievideo?

Kosten instructievideo

De kosten van een video – ook een instructievideo – worden grofweg bepaald door twee aspecten: je persoonlijke wensen en de verschillende fases die bij iedere videoproductie doorlopen moeten worden. Hieronder omschrijven we kort waar je hierbij aan moet denken.

Kosten instructievideo berekenen? Info & prijzen

Wat zijn je wensen?

Elke video is maatwerk en dit geldt ook voor een instructievideo. We moeten eerst weten wat jouw wensen zijn. Wat is je boodschap en doelgroep? Heb je een voorkeur voor live action of animatie? Waar moet de video gepubliceerd worden? En ook niet onbelangrijk: wat voor soort instructievideo wordt het? Een snelle schermopname met eigen commentaar is heel wat voordeliger dan een uitgebreide instructiefilm met live action, animatie, motion graphics, overgangen, effecten, een professionele voice-over, en zorgvuldig uitgekozen muziek.

Soort, vorm en stijl

Het eerste wat we moeten weten is wat voor soort instructiefilm het wordt. Daarna moet je bepalen in welke vorm de instructie gegoten wordt. Je kunt daarbij kiezen voor een live action video, waarin een persoon laat zien hoe je product werkt, of waarin alleen het product wordt getoond met wat verklarende tekst erbij.

Vaak kiest men bij een instructiefilm voor animatie, zeker als het om een dienst gaat. Hiermee kun je heel zorgvuldig inzoomen op de essentie. Bovendien kun je alles tonen wat je maar kunt bedenken; ook abstracte of nog niet bestaande producten.

Maar het is ook mogelijk om simpelweg je computerscherm op te nemen, met behulp van screen recording software. Uiteraard kun je ook kiezen voor een combinatie van deze vormen.

Tenslotte moet je nadenken over de stijl van de video. Dit hangt af van de inhoud en het doel – hoe duidelijk moet iets overkomen – maar ook van je merkidentiteit en doelgroep. Wil je bijvoorbeeld een rustige, overzichtelijke stijl gebruiken of moet het dynamischer en misschien wel met humor?

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Lengte

Hoe langer een video, hoe meer hij kost (als de rest gelijk blijft). Maar de lengte bepalen is geen natte vingerwerk. Het volgt grotendeels uit de keuzes die je hierboven hebt gemaakt. Vooral: wat wil je vertellen in de video en wat voor soort instructie wordt het?
Ook belangrijk voor de lengte is de plek van publicatie: op social media is een lengte van rond de 30 (max 60) seconden ideaal, terwijl een instructiefilm op je website prima meerdere minuten kan duren.

Voice-over

In een instructievideo is het gebruikelijk om een commentaarstem toe te voegen die letterlijk de instructies geeft aan de kijker. Je kunt dit – heel voordelig – zelf doen, maar het is verstandiger om hiervoor een professionele voice-over te gebruiken. Dan ben je verzekerd van een prettige, duidelijke stem – zonder uh’s en ah’s – en de beste geluidskwaliteit.

Audio en muziek

Als je zeker wilt weten dat het geluid helder en duidelijk is, zorg je voor een professionele opname. Dit kost wat meer dan het zelf doen, maar het is het geld meer dan waard. Dit geldt ook voor effectief ingezette effecten, of het nu gaat om het uitvergroten van ‘echte’ geluiden – zoals muiskliks, ingedrukte knoppen of overgehaalde hendels – of om ondersteunende geluiden om de kijkervaring aantrekkelijker te maken.

Ook doe toevoeging van op maat gemaakte muziek is van invloed op het kostenplaatje. Maar ook dit kan een heel waardevolle toevoeging zijn voor je instructiefilm. Want ja, het draait om de inhoud, maar je wilt niet dat mensen afhaken omdat de film saai is door het ontbreken van muziek.

Fases

Jouw persoonlijke wensen hebben invloed op de kosten van een instructiefilm, maar hoe basic of uitgebreid je video ook wordt, je bent daarnaast hoe dan ook gebonden aan de noodzakelijke fases bij de ontwikkeling van een video.

1) Voorbereiding

Iedere instructievideo begint met een goede voorbereiding. Een kick-off, een brainstormsessie… hoe je het ook wilt noemen. We gaan met zijn allen om de tafel te zitten om erachter te komen wie je bent, wat je wilt en om samen tot het beste idee te komen voor jouw video.

Dit concept gaan we vervolgens uitwerken in een script en storyboard, waarbij we jou regelmatig op de hoogte houden van de voortgang.

2) Opnames / animatie

Als je jouw goedkeuring hebt gegeven voor het script en storyboard gaan we met het ‘echte’ werk beginnen: het maken van de beelden voor je video. Als het live action is, gaan we met onze (camera)crew op pad om de beste beelden te schieten en in het geval van animatie laten onze animators hun vingers en hersens kraken om de mooiste creaties uit hun computers te toveren. Bij live action video’s komen hier natuurlijk (meestal) nog regisseurs, geluid- en lichtmensen, en acteurs bij kijken.

3) Montage / nabewerking

De beelden zijn de basis van je video, maar dat betekent niet dat we klaar zijn als de beelden in de koker zitten. Vooral bij live action video moet er nog veel gebeuren in de postproductie-fase voordat we van een complete video kunnen spreken, met een kloppend verhaal. In de montage worden ook noodzakelijke elementen als voice-over, (geluids)effecten en muziek toegevoegd.

4) Inzet

Als je instructiefilm af is, zijn we er nog niet helemaal. Tenminste, als je wilt dat je video op de beste kanalen staat, je gebruik kunt maken van een eigen videoplayer en de views en shares nauwkeurig bijgehouden en gemaximaliseerd worden. Als je een professioneel videomarketingbedrijf inhuurt, is dit een geïntegreerd onderdeel van het videoproject.

De kosten van een instructiefilm: het is het altijd waard

De kosten voor het maken van een instructievideo zijn voor iedere video weer anders, maar je hebt nu een idee uit welke onderdelen het kostenplaatje bestaat. Het belangrijkste om te beseffen: met een professioneel productieproces krijg je altijd de video die je nodig hebt; en die betaalt zich altijd terug.

Ook een instructievideo laten maken?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Instructievideo's Meer bezoekers voor je site of app met een instructievideo Makkelijk en effectief met een instructievideo
BLOG / Instructievideo's De 5 basisprincipes voor een instructiefilm Vergeet ze niet