Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Waarom instructiefilms voor je personeel in plaats van traditionele training?

Moet je huidige personeel nodig wat bijleren of is er een intensieve training nodig voor nieuwe medewerkers, dan doen de meeste bedrijven een beroep op traditionele cursussen, bijvoorbeeld in de vorm van presentaties en bijeenkomsten. Hier komen vaak boekwerken, syllabi en ander cursusmateriaal bij kijken. Naast natuurlijk de nodige docenten en experts. Maar het kan veel efficiënter: met een trainingsvideo, of eigenlijk: een interne instructiefilm!

Waarom trainingsvideo’s gebruiken voor je personeel?

Je kunt een scala aan e-learning video’s en andere instructiefilms inzetten als training voor je (nieuwe) medewerkers: onboarding video’s, veiligheidsinstructies, coaching video’s, films voor remedial training, coaching en nog veel meer.

Maar waarom zou je dit eigenlijk doen? Misschien werken je trainingen nu ook al goed en krijg je verder ook geen klachten van je personeel of het hogere management.

Dat zou natuurlijk kunnen, maar dat betekent niet dat het niet (veel) beter kan. De cijfers en ervaringen liegen er namelijk niet om. Het is gebleken dat bedrijven die video gebruiken beter hun doelen behalen dan bedrijven die dit niet doen.

Voordelen van videotrainingen

Video biedt vele voordelen ten opzichte van traditionele trainingsmiddelen. Denk dan bijvoorbeeld aan de volgende punten:

1) Video blijft beter hangen
We weten inmiddels allemaal dat mensen heel visueel zijn ingesteld, dat video’s van nature aantrekkelijk zijn en dat video’s erg goed bekeken worden online en op social media. Maar het blijkt ook dat instructiefilms en andere educatieve video’s bijzonder goed presteren, veel beter dan traditionele methodes.

Onderzoek heeft uitgewezen dat een half uur na een traditionele trainingssessie niet meer dan 58% hiervan blijft hangen. Terwijl drie dagen na een videotraining een indrukwekkende 95% van het lesmateriaal nog in de hoofden van de kijkers zit. Het verschil met tekstgebaseerde lesstof is zelfs nog groter: daarvan wordt slechts 10% onthouden na drie dagen.

2) Toegankelijker
Video is niet alleen figuurlijk toegankelijker – door zijn aantrekkelijke (audio)visuele vorm – maar ook letterlijk. Je kunt een video veel sneller en eenvoudiger tot je nemen dan alternatieve cursusvormen. Je klikt op ‘play’ en je laat alle informatie over je heen komen. Waar en wanneer je maar wilt.

Maar ook: hoe vaak je maar wilt! Als de video op een site of in een database blijft staan na het kijken, kun je er gewoon op ieder gewenst moment weer op terugvallen en het gebruiken als handig naslagwerk.

Vergelijk dat eens met presentaties die je bij moet wonen, waarbij je misschien wel van de andere kant van het land (of continent) moet komen en die georganiseerd worden op vaste dagen. Of met boeken en webpagina’s die je moet doorspitten en met een (digitale) marker te lijf moet gaan.

3) Emotionele connectie
Video weet als geen andere vorm van content een emotionele reactie los te maken bij de kijker. Dit is niet alleen handig als je kijkers wilt overdonderen of zakdoeken tevoorschijn wilt laten halen bij een speelfilm; het is ook erg nuttig als je kijkers meer betrokken wilt maken bij je lesmateriaal. Zeker als het een onboarding video is of een instructie over belangrijke (interne) regels, waarbij een positief beeld van de bedrijfscultuur belangrijk is, heb je veel aan het emotionele aspect van video.

4) Dezelfde kennis voor iedere medewerker
Een voordeel van een instructiefilm is dat je elke nuance, elke persoonlijke touch, en elk belangrijk stukje informatie permanent vast kunt leggen en voor iedereen op dezelfde manier beschikbaar kunt stellen. Zo kun je ervoor zorgen dat iedereen dezelfde kennis krijgt voorgeschoteld en hetzelfde gevoel mee krijgt.

Dit is handig bij heel grootschalige trainingen, maar ook als je nieuwe medewerkers een oriënterende training wilt geven. Je vertelt dan normaal gesproken waarschijnlijk iedere medewerker net weer iets anders over je bedrijf, de achtergrond en cultuur. Met een video voorkom je dit.

Succesvolle video voor HR? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor HR
  • Hoe haal ik toptalent binnen met video?
  • Hoe kies ik de juiste video voor interne communicatie?
  • Hoe betrek je medewerkers bij jouw video?
Video's bekijken
Hoe haal ik toptalent binnen met video? 6 minuten
Hoe kies ik de juiste video voor interne communicatie? 3,5 minuut
Hoe betrek je medewerkers bij jouw video? 2,5 minuut
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

5) Meer betrokkenheid door interactiviteit
In een presentatieruimte, zittend voor je computer terwijl je een site leest, of gebogen over een syllabus ben je niet bepaald actief bezig met het materiaal. Je probeert informatie tot je te nemen en deze zo goed mogelijk in je hoofd te stampen.

Met video heb je de mogelijkheid om interactiviteit toe te voegen. Een kijker moet dan bijvoorbeeld vragen beantwoorden, kan extra informatie bekijken, of andere keuzes maken die de leerervaring veranderen. Op deze manier is de kijker actiever met de lesstof bezig en er beter bij betrokken.

6) Betere prestaties door real life voorbeelden
Een groot verschil tussen video en tekstuele cursussen – en zelfs presentaties – is dat je in video veel van wat je wilt vertellen in real life omgevingen kunt laten zien, op de letterlijke plek, of dit nu de werkvloer of een andere locatie. Het blijf niet bij woorden die je als ‘cursist’ zelf moet zien te visualiseren, maar je kunt 1-op-1 zien wat de bedoeling is.

Hierdoor krijgt de kijker een veel beter beeld bij de informatie, die hierdoor beter onthouden wordt. Wat weer zorgt voor meer efficiëntie en productiviteit op het werk.

 

Train beter, presteer beter… met instructiefilms

Je kunt er gewoon niet meer omheen. Hoe goed je het ook doet of denkt te doen met je trainingsprogramma’s, als je hierbij nog geen video gebruikt, is dat zeer waarschijnlijk een gemiste kans. Video’s zijn aantrekkelijk, populair en voor iedereen overal toegankelijk. Ze zorgen voor een betere opname van de informatie en productievere werknemers.

 

Misschien is het niet voor 100% zeker dat het voor jouw bedrijf gaat werken, maar je bent het aan jezelf verschuldigd om video op zijn minst een kans te geven.

Ook een instructievideo laten maken?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Instructievideo's Bedrijfsinstructie: een must voor elk dynamisch bedrijf Bekijk de toepassingsgebieden
BLOG / Instructievideo's 8 tips bij het maken van e-learning instructievideo’s Zo zet je instructievideo's in bij online leeromgevingen