Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Veiligheidsregels: breng ze over met een instructievideo

Het is altijd een goed idee om al je werknemers op de hoogte te brengen van de koers, het beleid of de identiteit van het bedrijf. Maar doe je het niet, dan is er meestal geen man overboord. Het gevolg is hoogstens een mond vol tanden bij de klantenservice of wat chagrijn omdat er geen broodje pittige kip meer geserveerd wordt in de kantine. Het is een ander verhaal wanneer de veiligheid in het geding is. Werkt je personeel met gevaarlijke stoffen, op grote hoogten, of in riskante ruimtes? Dan is het absolute noodzaak om je mensen goed in te lichten over de maatregelen die zijn getroffen en de regels die in acht moeten worden genomen. Het ideale middel om deze veiligheidsregels te communiceren, is een instructievideo.

Veiligheidsregels: breng ze over met een instructievideo

Instructievideo voor veiligheid

Veilige situaties en werkplekken
Er zijn vele situaties en werkplekken te bedenken waarbij een veiligheidsinstructie de hoogste prioriteit moet zijn. In de bouw, als wegwerker, glazenwasser, gevelreiniger, bij werken met gevaarlijke machines, gereedschappen of materialen… in al die situaties is het belangrijk dat alle werknemers precies weten wat de richtlijnen – of op zijn minst handige tips – zijn voor het voorkomen van ongelukken.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

En wat dacht je van het werken in riskante gebieden, waar bijvoorbeeld overstromings- of aardbevingsgevaar is, of, wat helaas steeds relevanter wordt, situaties met een bovengemiddelde terreurdreiging? Dan wil je dat je personeel alle mogelijke kennis heeft om een mogelijk drama te voorkomen of weet hoe het adequaat moet handelen als er toch iets gebeurt. Alleen al vanwege het vertrouwen en daarmee de rust die je werknemers hiermee bezorgt, is het de moeite waard om een instructievideo te laten maken.

Een instructievideo helpt
Dat een instructievideo een heel goede manier is om de regels en informatie aan iedereen over te brengen, staat vast. Een video is overal in de wereld en op vele devices te bekijken, kan aangeboden worden in verschillende talen, en kan door zijn visuele vorm door iedereen – op elk functieniveau – razendsnel en eenvoudig begrepen worden. Bovendien is video multifunctioneel en interactief. Je kunt kijkers niet alleen informatie geven, maar zelfs vragen laten beantwoorden. Dit laatste kan een vereiste zijn voordat er een gevaarlijke ruimte betreed wordt en dan is een video een mooie tool hiervoor.

Wegnemen zorgen en irritatie
Met een instructievideo kun je ook laten zien dat – of hoe – veiligheidsregels de normale werkzaamheden en het werkplezier nauwelijks in de weg hoeven te staan. Zeker als personeel voor het eerst te maken krijgt met dit soort regels, zullen er dingen gedacht worden als ‘Moet dit nou allemaal?’, ‘Het ging toch altijd prima?’ of ‘Ik wil gewoon mijn werk kunnen doen’. Met een instructievideo kun je laten zien dat het allemaal best mee kan vallen. Daarbij zal er waarschijnlijk ook veel minder gemor zijn bij, bijvoorbeeld, het uitvoeren van een Last Minute Risico Analyse (LMRA) of een Taak Risico Analyse (TRA) als iedereen – door het bekijken van de video – inziet hoe belangrijk deze analyses zijn.

Animatie of live action
Soms voldoet live action voor een instructievideo. Als het simpele instructies zijn die door mensen getoond kunnen worden, of als het belangrijk is dat gebouwen of werkplekken live en in het echt getoond worden, dan is live action de aangewezen vorm.

Maar in de meeste gevallen zal animatie voor de hand liggen. Met animatie kun je situaties of regels inzichtelijk maken die met live action moeilijk te verbeelden zijn. Bijvoorbeeld als het gaat om gebeurtenissen in de toekomst of bepaalde hulpstukken die eigenlijk uitgelicht moeten worden maar in een real life setting niet genoeg zouden opvallen. Of als er – niet al te shockerend – getoond moet worden wat er zou kunnen gebeuren als de regels niet worden nageleefd. Dan kan allemaal heel goed en ‘clean’ met animatie.

Heb je vragen over instructievideo's bij bedrijfsveiligheid?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Meer informatie
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Instructievideo's Perfectioneer je instructiefilm in 3 simpele stappen Eenvoudige optimalisatie
BLOG / Instructievideo's Hoe weet ik wanneer een instructiefilm werkt? Aandachtspunten en analyses voor instructiefilms