Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Neem drempels weg met een voorlichtingsfilm

Onderwerpen waarbij voorlichting nodig is, doen er toe. We hebben het hier niet over een instructie voor een nieuw model stofzuiger. Voorlichting geef je vaak over maatschappelijk relevante thema’s. Over gezondheid, veiligheid, educatie, of belangrijke veranderingen en regelgeving. Dan is het zaak dat je zorgvuldig te werk gaat. Niet alleen moet alle noodzakelijke informatie gecommuniceerd worden, je wilt ook het belang hiervan duidelijk maken én de consument zich op zijn gemak laten voelen. Vertrouw dan op de kracht van video.

Voorlichtingsvideo: de beste raadgever

Welke voorlichting werkt beter? Een folder die bij je op de mat valt of informatie die één op één aan je wordt verteld door een expert of vertrouwensfiguur? Lastig. De persoonlijke benadering houd je aandacht beter vast, maar de folder is minder confronterend en kun je bovendien op je gemak bekijken, wanneer je maar wilt.

Met een voorlichtingsfilm heb je het beste van twee werelden: het persoonlijke aspect van een face to face voorlichting en de overzichtelijke, feitelijke informatie van een folder, met informatie die je keer op keer tot je kunt nemen, zonder ongemakkelijk gevoel.

Dat niet alleen: met video kun je gevoelige en praktische situaties verbeelden op een manier die onmogelijk is met een stuk tekst, afbeelding of persoonlijk gesprek. Wil je je doelgroep echt laten ervaren en voelen hoe iets werkelijk is of kan zijn? Dan heb je video nodig.

De kracht van een voorlichtingsfilm

Voorlichtingsfilms zijn voor verschillende onderwerpen en branches goed in te zetten. En overal voegt de videovorm iets unieks toe. Lees hieronder wat het voordeel is van een voorlichtingsfilm voor jouw onderwerp:

1) Veiligheidsvoorlichting: ervaar gevaar zonder risico
Zijn er belangrijke veiligheidsregels die je aan je (nieuwe) medewerkers moet communiceren? Dan is video een ideale manier om dit te doen.

In een voorlichtingsfilm kun je exact de locaties en attributen (zoals bouwhelmen, ladders, zekeringen) laten zien waar het om draait en – bijvoorbeeld met animatie – situaties schetsen waarmee het (potentiële) gevaar duidelijk wordt. Je kunt verbeelden wat de gevolgen zijn als bepaalde regels niet nageleefd worden. Van het ontvangen van fikse boetes tot het vallen van steigers, het krijgen van een elektrische schok of het ontstaan van brand. Door animatie te gebruiken wordt het niet al te confronterend terwijl wel de ernst wordt overgebracht.

En natuurlijk kun je precies laten zien wat de kijker wél moet doen: welke stappen en benodigdheden er zijn, en wat het gewenste gedrag is voor een veilige werkomgeving. En op de juiste toon doen: duidelijk en helder, maar zonder met het vingertje te wijzen.

2) Gezondheid: live doktersbezoek zonder afspraak
De medische industrie is een grootgebruiker van voorlichtingsfilms. Denk dan aan onderwerpen als bevolkingsonderzoeken, inentingen, aandoeningen, ziektes en verslavingen. Maar ook aan de details van een operatie of ziekenhuisbezoek, het signaleren van symptomen of het omgaan met mensen met een bepaalde aandoening.

Video is ideaal voor dit soort onderwerpen, omdat medische zaken doorgaans heel gevoelig liggen. Er is vaak een drempel voor consumenten om naar een arts te gaan. Bijvoorbeeld vanwege angst, onzekerheid, of gewoon fysieke beperkingen. Met een voorlichting in videovorm bied je mensen eigenlijk een persoonlijk en vrijblijvend doktersbezoek aan zonder ook echt op bezoek te hoeven gaan.

3) Drugs en seksualiteit: discreet met een voorlichtingsfilm
Met video kun je het juiste gevoel overbrengen om je doelgroep op zijn gemak te stellen. Door échte personen in de video te laten figureren – bijvoorbeeld met dezelfde ervaring als de kijker – voelt het persoonlijk en vertrouwd aan. Zo zal de kijker eerder de boodschap bekijken en aannemen wat er gezegd wordt. Heel prettig als het gaat om seksuele voorlichting of het geven van informatie over drugs en behandelingen.

4) Regels en plannen: zonder folder of bijeenkomst
Ook als er grote bouwkundige veranderingen aangekondigd moeten worden, of nieuwe wetten en regels, is een voorlichtingsfilm erg nuttig.

Bijvoorbeeld in het geval van een nieuw recyclebeleid, de komst van een school, cultureel centrum, of een ingrijpend nieuw vervoertraject, zoals de Noord-Zuidlijn.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

In een zo’n informatieve video kun je – heel beeldend en direct – de informatie geven die je over wilt brengen en daarnaast potentiële zorgen wegnemen.

Informeren zonder te confronteren

De kracht van video bij het voorlichten van je doelgroep is overduidelijk. Met voorlichting wil je mensen graag zodanig informeren dat ze volledig op de hoogte zijn van jouw onderwerp of boodschap en in staat om weloverwogen beslissingen te nemen.

Maar je wilt mensen niet alleen iets bijbrengen, je wilt ze raken, aan het denken zetten en serieus laten omgaan met jouw thema. Op een toegankelijke en niet-confronterende manier. Er is maar één manier om dit goed te doen: met een voorlichtingsfilm.

Ook een voorlichtingsfilm laten maken?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Instructievideo's De 5 basisprincipes voor een instructiefilm Vergeet ze niet
BLOG / Animatievideo's De kracht van animatie video Zo bereik je de doelgroep