Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Meer bezoekers voor je site of app met een instructievideo

Instructievideo’s kunnen echte lifesavers zijn. Daarom zijn ze ook heel goed voor jouw imago en de loyaliteit van je klanten. Als jij mensen perfect kunt informeren over het gebruik van je producten, komen klanten bij je terug, en kom je betrouwbaar en sympathiek over. Maar instructievideo’s kunnen nog veel meer voor je doen. Zoals het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid van je site of app. Want jij wilt toch ook dat zoveel mogelijk bezoekers de weg vinden naar jouw product?

Meer bezoekers voor je site of app met een instructievideo

Wijs de weg met video

Tuurlijk, het is de bedoeling dat je site of app zelf al intuïtief en gebruiksvriendelijk genoeg is, en dat bezoekers de weg kunnen vinden zonder ondersteuning. Maar soms is er gewoon heel veel interessants te vinden op een site of zijn er lastige verplichte stappen in een bestelproces die niet te vereenvoudigen zijn. Of misschien heb je een nieuw product gelanceerd of is je doelgroep niet zo digitaal vaardig. Er zijn verschillende redenen te bedenken – zonder dat dit betekent dat je een slechte site hebt – waarom een quick and dirty instructie goed van pas komt. Vertrouw dan op de kracht van video.

Meer conversie en tevreden bezoekers

Raken jouw bezoekers wel eens de weg kwijt als ze op je site komen om jouw producten te kopen of meer informatie te vinden? Of in marketingtaal: zijn je bouncerates bovengemiddeld hoog? Dan zou je doelgroep wel eens baat kunnen hebben bij een overzichtelijke instructievideo. Leg gewoon kort en krachtig uit hoe je site werkt, en je zult zien dat je conversiecijfers omhoog schieten. Want al je bezoekers moeten toch makkelijk die aanvraag kunnen doen, je bestelscherm kunnen bereiken of de juiste informatie kunnen vinden?

Hoe maak je een instructiefilm voor je website?

Een instructiefilm (laten) maken voor je website is een heel goed idee, maar hoe pak je dat aan? Wat is de beste vorm en methode voor zo’n video? Belangrijk is dat je snel to the point komt en alleen het hoognodige laat zien. Dan kom je al snel uit bij animatievideo: hiermee kun je precies inzoomen op hetgeen je wilt tonen of uitleggen, zonder afleidingen of onnodige beeldvulling.

Screen recording

Omdat je heel concreet de handelingen op je site wilt laten zien, is het vaak handig om dit in de video ook echt letterlijk te tonen. Dit kan door middel van een screen recording, of screencast. Dan neem je gewoon het scherm van je computer op – met screen recording software – terwijl jij (of iemand anders) de handelingen verricht die je wilt uitleggen. Dus je klikt op de juiste buttons, selecteert de juiste opties of vult velden op de juiste manier in. Vervolgens (of tegelijkertijd) neem je de voice-over op die hier uitleg bij geeft.

Schermopname + animatie

Een screen recording kan al genoeg zijn. Alles is heel rechttoe rechtaan en ‘what you see is what you get’. De kijker heeft de ervaring dat hij zelf op je site bezig is en dat er iemand naast hem zit die alles uitlegt. Maar als je wilt dat de instructie nóg duidelijker overkomt of beter blijft hangen, kun je ook teksten in beeld tonen die extra nadruk bieden of als hoofdstukjes kunnen dienen. Daarnaast kun je highlights aanbrengen, onderdelen uitvergroten en geluidseffecten aanbrengen. Deze en andere toevoegingen hebben ook als voordeel dat ze de video visueel aantrekkelijker (kunnen) maken.

Animatie en mock-ups

Met een screen recording kun je snel en eenvoudig de interface van je website in beeld brengen, maar dit is niet altijd de meest overzichtelijke oplossing. Als er bijvoorbeeld heel veel varianten zijn van in te vullen schermen, kunnen details van één zo’n scherm verwarrend zijn.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor verkoop
  • Video strategie voor onze organisatie die helpt bij de verkoop?
  • Hoe verspreiden we video met de meeste impact?
  • Waar moet een goede sales video aan voldoen?
Video's bekijken
Video strategie voor onze organisatie die helpt bij de verkoop? 5 minuten
Hoe verspreiden we video met de meeste impact? 9 minuten
Waar moet een goede sales video aan voldoen? 3 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Als het je er vooral om te doen is een manier van werken te tonen, kan het daarom verstandig zijn om animaties te maken waarin jouw interface schematisch getoond wordt, met zogenaamde ‘mock-ups’. Deze benaderingen zijn wel duidelijk herkenbaar als onderdeel van jouw site, maar kijkers worden hierbij niet afgeleid door de echte teksten of afbeeldingen.

Voorbeeld:

Een instructievideo voor de beste gebruikservaring

Instructievideo’s laten maken is niet alleen verstandig als je de werking van je product of dienst wilt uitleggen. Ook als je bezoekers van je website of app optimaal wilt ondersteunen bij het aankoopproces of het verkrijgen van informatie, kan een instructievideo ronduit onmisbaar zijn. Zelfs als het merendeel van je bezoekers prima de weg vindt, is de kans groot dat er toch een deel afhaakt omdat ze de weg niet goed kunnen vinden. Kleine moeite om ze verder te helpen met een strakke, overzichtelijke en aantrekkelijke instructievideo. Toch?

Meer weten over instructievideo's?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Instructievideo's Gouden tip voor instructievideo’s: maak ze interactief Meer betrokkenheid en succes door interactiviteit
BLOG / Instructievideo's Engagement bij een instructievideo Zo krijg je betrokken kijkers bij je instructievideo