Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Instructievideo’s kraamzorg: een goede match

Een instructievideo is een nuttig middel om mensen de werking van iets bij te brengen. Maar sommige bedrijven, producten of diensten hebben hier meer profijt bij dan andere. Je zult McDonald’s of Burger King geen video zien maken hoe je het beste in een hamburger kunt bijten. Of een tennisballenfabrikant over wat je met hun ballen moet doen. Maar sommige producten of handelingen zijn wat ingewikkelder of hebben een meer persoonlijke benadering nodig. Zoals de diensten van kraamzorginstellingen.

Nestelstress
Iedereen die ooit (voor de eerste keer) vader of moeder is geworden weet het: er komt van alles op je af als je een kind ‘krijgt’. En dat begint al tijdens de zwangerschap. Bekijk maar eens een babychecklist online: je moet zeker honderd items verzamelen – van spuugdoekjes tot commodes – en dan is er nog niet eens een kind in huis. De een noemt het babystress, de ander nesteldrang, maar het punt is: er moet veel gebeuren en de ouders zijn onzeker. Je kunt je voorstellen dat dit nog eens tien keer zo erg is als het kind er eenmaal is. Dan is het fijn als er hulp geboden kan worden in de vorm van een instructievideo.

Prangende vragen
Ouders hebben veel prangende vragen voor en na de geboorte. Een bloemlezing: Hoe bereid ik me voor op een ziekenhuisbevalling? Hoe verschoon ik een luier? Hoe vul ik een kruik? Hoe til ik de baby op? Hoe hou ik de baby vast, zonder dat-ie een seconde later ondersteboven aan een armpje bungelt? Mag mijn baby al rechtop zitten? Hoeveel melk moet ik mijn kindje geven? Wat is de beste voedingshouding? Hoe maak ik het bedje op? Hoe bereid ik een flesje? Hoe kan ik mijn baby een boertje laten doen na de melk? Mag mijn baby rechtop zitten? Mag ik de nageltjes knippen van mijn kindje? Hoe moet ik mijn baby temperaturen? Hoe leg ik de baby in bed? En in bad?

Overdreven, zeg je? Dat kan of weet iedereen toch wel meteen, denk je? Ik dacht het niet. Kijk maar eens naar de zoekvolumes bij al deze termen en je ziet hoezeer er behoefte is aan steun voor die arme ouders.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Kraamverzorgers bieden hulp (met een instructievideo)
Gelukkig maar dat er kraamverzorgers zijn. Zij ondersteunen de ouders in die cruciale eerste week. Maar hoe moet het daarna? Dan kunnen ouders het idee hebben dat ze in een gat vallen. Als kraamzorgorganisatie is het fijn om ze te kunnen blijven steunen, ook al ben je niet meer fysiek bij de klant aanwezig. Met behulp van een instructievideo kun je toch, als vertrouwenspersoon of -partij, tips blijven geven en uitleggen hoe je bepaalde handelingen verricht. Het fijne voor de klant is ook dat hij zo’n filmpje verschillende keren opnieuw kan bekijken, zonder zich gegeneerd te voelen.

Zo kan een kraamzorginstelling nog lang na die eerste week een aanwezigheid zijn in de levens van de ouders (en het kind). Maar zo’n instructievideo is ook een goed middel om al vóór de geboorte bekendheid te genereren, wanneer moeders zich oriënteren om een kraamverzorger te gaan uitkiezen.

Instructievideo’s kraamzorg: een goede match

Live-action of animatie
Een instructievideo is dus zeer nuttig, maar wat voor vorm gaat-ie krijgen? Live action of animatie? Toen wij het verzoek kregen om voor een kraamzorgorganisatie een instructievideo te maken, hebben we gekozen voor animatie. Onder meer vanwege de volgende punten:

– Animatie is precies en ‘zakelijk’

Met animatie kun je heel precies laten zien wat de bedoeling is van een handeling. en er zijn geen vergissingen. Je bent niet afhankelijk van exact de juiste beweging van een acteur, de lichtval, het acteerwerk, en je zo nodig gedeeltes uitvergroten of op andere manieren benadrukken. Daarnaast zijn er geen ethische problemen of ongemakkelijke momenten bij het ‘gebruik’ van geanimeerde kinderen.

– Animatie is flexibel

Animatie heeft ook als voordeel dat er makkelijk iets aangepast kan worden, mocht dat later nodig zijn. Misschien komt er een extra item op de markt dat in de video getoond moet worden. Als je animatie gebruikt hoef je niet alles opnieuw op te nemen met alle acteurs en de hele crew, maar kun je het ontbrekende er gewoon bij animeren.

Consistente stijl
Het is verstandig om de stijl en sfeer van jouw eigen merk en andere marketinguitingen ook door te trekken in de video. Dit hebben we ook gedaan in de video voor onze kraamzorgorganisatie. We hebben een herkenbaar geanimeerd karakter (die hier ook nog eens de naam van de organisatie draagt) de hoofdrol laten spelen in de instructievideo, waarin de echte situatie nog eens dunnetjes over wordt gedaan in geanimeerde vorm. Dus ook hier vertelt er weer een sympathieke dame hoe je alles moet doen rondom de verzorging van je baby.

Word een autoriteit
Het is niet alleen voor jouw specifieke klantenkring belangrijk om een instructie te bieden die een verlengstuk is van je ‘normale’ diensten, met een instructievideo kun je nog heel veel meer mensen bereiken. Mensen die niet eerder met jou te maken hebben gehad (of zullen krijgen). Door het maken van vakkundige filmpjes – en ze bijvoorbeeld te publiceren op YouTube – kun je door iedereen bekeken en gedeeld worden en zelfs een autoriteit worden in jouw vakgebied.

heb je vragen over instructievideo's in de kraamzorg?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Meer informatie
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Instructievideo's Instructievideo’s woningcorporatie: een goede match Veelvoorkomende vragen van huurders en hoe deze te behandelen met video
BLOG / Instructievideo's Perfectioneer je instructiefilm in 3 simpele stappen Eenvoudige optimalisatie