Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Instructievideo trends: 6 tips om kennis over te brengen met video

Instructievideo’s worden meer gemaakt dan ooit en dat is te begrijpen. Mensen hebben op grote schaal kennisgemaakt met communiceren en leren op afstand en zijn erachter gekomen dat er met instructievideo’s verrassend veel mogelijk is. Soms nog meer dan met live oplossingen. Begrijpelijk dus ook dat organisaties hier zoveel mogelijk van willen profiteren en zoeken naar de beste manieren om medewerkers of klanten te bereiken met instructievideo’s. Om je te inspireren hebben we 5 belangrijke instructievideotrends voor je op een rijtje gezet.

Instructievideo trends: 6 tips om kennis over te brengen met video

6 instructievideotrends die je moet kennen

Er zijn vele onderzoeken die aantonen dat video’s zeer effectieve instructiemiddelen zijn. Leren gebeurt vooral visueel en heel veel bedrijven geven aan dat hun medewerkers beter en sneller leren met behulp van videotraining . Maar wat is nu vooral ‘hot en happening’ in de wereld van instructievideo’s? Dit zijn 5 belangrijke trends voor instructievideo’s.

1) Livestreaming

Je kunt niet meer om live videostreaming heen, en waarom zou je ook? Het is een ideaal alternatief voor lezingen, seminars, presentaties en colleges met een live publiek. Of het nu uit noodzaak of gemak is dat bedrijven voor een videovorm kiezen, de voordelen zijn enorm. En nu verschillende platforms een hoogwaardige kijkervaring bieden is er eigenlijk geen reden om het niet te doen.

Livestreaming is een surrogaat voor situaties met een live publiek maar kan vrijwel net zo interactief zijn. Door ‘comments’ aan te zetten kunnen er vragen gesteld worden en antwoorden worden gegeven. Los van het inhoudelijke voordeel zorgt dit soort video-interactie ook voor beter sociaal contact met de spreker (of bijvoorbeeld een andere deelnemer).

Nog een voordeel van livestreaming is dat deelnemers niet tijdens het streamen aanwezig hoeven zijn. De livestream kan lokaal of op een server opgeslagen worden en later worden teruggekeken. Het beste van twee werelden dus: live interactie én het gemak van later terugkijken.

2) Gepersonaliseerde videoinstructie
Instructievideo’s werken het beste als ze optimaal toegesneden zijn op de behoeftes van de kijker, of dit nu een grote homogene groep is of één individuele kijker. Heb jij op maat gemaakte producten of diensten, dan kan het raadzaam zijn om voor een selecte groep klanten een specifieke instructie- of uitlegvideo te maken.

Deze persoonlijke aanpak werkt ook heel goed in een live situatie zoals een videocall via Google Hangouts of Zoom. Dit kan een één-op-één instructie zijn of bijvoorbeeld een uitleg voor een specifieke afdeling. Zo kan de instructie persoonlijk en concreet worden en kun je meteen op vragen of onduidelijkheden reageren.

3) Interactieve instructievideo’s

Je hebt geen live (streaming) video’s nodig voor interactiviteit in je instructievideo. Met de huidige technologie kun je het verloop van een video op verschillende manieren beïnvloeden. Zo kun je specifieke gedeeltes in het scherm highlighten, een ander camerastandpunt kiezen (bijvoorbeeld in een 360 graden-video) of zelf je route bepalen binnen de instructie of training.

Deze interactieve mogelijkheden zorgen voor meer betrokkenheid bij de content en daarmee potentieel betere resultaten bij gebruikers.

4) Snackformaat instructievideo’s / microlearning

Bij een instructie denk je vaak aan een video van verschillende minuten en soms zelfs uren (bij cursussen of andere e-learning-toepassingen). Maar kortere video’s zijn vaak veel effectiever.

”Korte instructievideo’s kun je bekijken wanneer je wilt”

Met behulp van korte video’s kunnen bedrijven kort en krachtig trainingen of andere belangrijke informatie communiceren. Of het nu om op zichzelf staande onderwerpen of onderdelen van een serie, met korte instructievideo’s houd je de focus – van de video en die van de kijker – scherp.

Ook is er het praktische voordeel dat je korte instructievideo’s kunt bekijken waar en wanneer je maar wilt. Je hoeft geen uur te reserveren om een e-learning cursus te bekijken maar kunt de instructiesnacks heel makkelijk inpassen in je agenda of spontaan tussendoor ‘doen’.

Soms is er ook gewoon niet zoveel tijd nodig om iets uit te leggen. Een instructie voor het opzetten van een mondkapje of het gebruiken van een inductiekookplaat hoeft niet langer dan een seconde of 10, 20 te duren.

5) Game-elementen in instructievideo’s

Je hoeft geen hardcore gamer te zijn om gevoelig te zijn voor spelelementen. Mensen zijn nu eenmaal competitief ingesteld, niet alleen met anderen maar ook met zichzelf. Daarom kan het een stimulans voor kijkers zijn als er spel- of wedstrijdelementen in een instructie- of trainingsvideo zitten. Je kunt dan denken aan het toevoegen van een verhaallijn, challenges en beloningen. Mensen werken nu eenmaal vaak net wat harder als er iets op het spel staat.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

6) Stille instructievideo’s

Nog een belangrijke trend: instructievideo’s zonder geluid. Of liever, instructievideo’s die zonder geluid worden afgespeeld. In sommige situaties is geluid of een (te) hoog volume gewoon niet wenselijk. Dan is het fijn als je instructievideo toch gewoon bekeken en begrepen kan worden.

Dat betekent dat je veel aandacht moet schenken aan de vertellende kracht van de beelden en, waar deze niet genoeg aanwezig is, aan ondertiteling en ondersteunende teksten in de video. Zodra het geluid weer aan gaat moet de video nog steeds tot zijn recht komen natuurlijk, maar kijk vooral goed naar de narratieve kracht van de animatie- of live action-beelden

Instructievideo’s: wat wordt de volgende trend?

Bedrijven en videomakers zijn creatief. En dat moet ook. Het vinden van de juiste informatievoorziening en instructies online is belangrijker dan ooit, dus proberen bedrijven hun doelgroepen zo effectief mogelijk te bereiken. Hierbij moet je voldoende oog houden voor ontwikkelingen in de markt, menselijke behoeftes, maar ook de technologische en conceptuele mogelijkheden van instructievideo’s. Ben je klaar voor de volgende stap?

Hulp nodig bij jouw instructievideo?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Neem contact op!
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Instructievideo's Gouden tip voor instructievideo’s: maak ze interactief Meer betrokkenheid en succes door interactiviteit
BLOG / Instructievideo's Engagement bij een instructievideo Zo krijg je betrokken kijkers bij je instructievideo