Instructiefilms: voor een saamhorig en goed geolied bedrijf
Ergens blijven we toch gewoon apen. Ga maar na: hoe neem jij het liefst praktische informatie tot je? Met een lap tekst op een site of in een folder?
Door te luisteren naar iemand die uit alle macht probeert een beeld voor jou te schetsen van een werkwijze? Of door gewoon letterlijk naar dat beeld te kijken zodat je eenvoudig na kunt doen wat je ziet (of juist niet). Het klinkt kort door de bocht maar we registreren en onthouden nu eenmaal het beste op een visuele manier. En hebben we het eenmaal goed in ons hoofd, dan is na-apen een koud kunstje. Daarom zijn instructiefilms ook zo’n goed idee.
Waarom een instructiefilm?
Een instructiefilm is een geweldig effectief instrument om je – nieuwe en bestaande – personeel op de hoogte te brengen van belangrijke informatie. Dat kan om van alles gaan…
Visie en cultuur
In een bedrijf trek je graag één lijn en wil je alle medewerkers dezelfde basisprincipes laten volgen. Dit kan om praktische afspraken of kantooretiquette gaan, zoals het altijd scheiden van je afval, het naleven van een clean desk policy, de manier waarop je elkaar gedag zegt, de kleding die je draagt, of het mobieltjesbeleid.
Maar het kan ook meer high level zijn, in de vorm van een visie die je als bedrijf wilt uitdragen en wilt laten voelen door alle werknemers. De plaats of betekenis van het bedrijf in de gemeenschap. Welke behoefte je wilt vervullen voor de klant en hoe je hem wilt behandelen. Welke levensvisie je na wilt streven. Wat de unieke identiteit is van je bedrijf.
Voor het overbrengen van al deze informatie is het vertonen van een instructiefilm heel geschikt. In het laatste geval gaat het om wat abstractere informatie – waarin minder sterk een gedrag geleerd moet worden – maar daarin zie je weer een andere kracht van video. Je leunt bij het communiceren van een missie of visie namelijk heel sterk op een sfeer en gevoel en dat kun je met geen ander middel zo goed overbrengen als met video (en muziek).
Werkmethodiek
Het is ook mogelijk dat er intern goed de bezem is gehaald door de arbeidsprocessen en werkmethodiek, bijvoorbeeld om je bedrijfsvoering efficiënter te maken. Misschien komt er wel een nieuw CMS voor het hele bedrijf, worden afdelingen samengevoegd of zal het klantcontact op een andere manier gaan verlopen. Wellicht gaat de bevoorradingsmethode van je winkel wel helemaal op de schop.
Bij dit soort veranderingen is het noodzakelijk om je personeel te informeren. Dit kun je heel makkelijk doen met een instructiefilm. Bijvoorbeeld met een animatievideo, waarin kort en krachtig de belangrijkste elementen voorbijkomen. En met humor of de juiste accenten blijft de informatie ook nog eens goed hangen.
Veiligheid en regels
Als er iets is dat goed ingeprent moet worden bij werknemers is het wel de verzameling veiligheidsregels die (mogelijk) gelden binnen jouw bedrijf. Het kan gaan om voorschriften en regels waarvan (nieuwe) werknemers op de hoogte moeten worden gebracht, maar ook nieuwe veiligheidseisen die vanuit de overheid of brancheorganisatie worden verplicht. Als je je niet hieraan houdt, is dit niet alleen een veiligheidsrisico maar is er ook een gevaar dat je je werkvergunning kwijtraakt of boetes opgelegd krijgt.
Absolute noodzaak dus om echt iedereen binnen je bedrijf hierover in te lichten. Met een video kun je perfect het belang van dit soort veiligheidsnormen tonen, die anders misschien als alleen een vervelende, onnodige regels worden gezien. In zo’n informatieve video kun je laten zien wat er kan gebeuren als je je niet aan de regels houdt, zoals een medewerker of klant die een ongeluk krijgt. Met animatie kun je de boodschap heel duidelijk laten zien zonder dit al te confronterend te maken. Ook humor kan hierbij een belangrijke rol spelen.
Tutorials en trainingen, online en interactie
Maar ook met – eventueel optionele – trainingen en cursussen heb je uiteraard veel aan een instructiefilm. Een fijne extra optie als je hiervoor video gebruikt is dat je interactiviteit kunt toevoegen en gebruik kunt maken van de voordelen van het online aanbieden van een instructiefilm.
Iedere ‘leerling’ kan zo in zijn eigen tempo de video bekijken, waar en wanneer hij wilt; erg efficiënt ook voor het bedrijf, want je hoeft je personeel niet in dezelfde ruimte bij elkaar te brengen. Maar hij kan ook zaken overslaan of eenvoudig teruggaan naar een eerder onderwerp, pauzeren, meer informatie opvragen, en in de cursus zelf antwoorden en gegevens invullen. Daarbij is video ook multimediaal, dus het is mogelijk om je informatie te ondersteunen met alles wat je voorhanden hebt: tekst, plaatjes, bewegende beelden, muziek, geluidseffecten…
Zo kun je je cursus zo aantrekkelijk en effectief maken als je wilt.
Voor elke instructie een video
Je ziet, je kunt voor elk stukje informatie dat rond moet gaan binnen je organisatie een instructiefilm gebruiken. Medewerkers zullen door zo’n film de stof beter onthouden, sneller kunnen toepassen en meer voelen bij je bedrijf. Wat houdt je nog tegen?