Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Instructiefilmpje maken voor je bedrijf, zo boek je resultaat! (tips)

Instructiefilms doen twee belangrijke dingen: ze helpen je kijkers én ze geven het imago van jouw organisatie een mooie boost. Jij laat immers zien je in de behoeftes van je kijkers verdiept te hebben en bereid te zijn ze iets bruikbaars te geven zonder er iets voor terug te vragen. En dat wordt gewaardeerd. Daarnaast kun jij je met instructiefilmpjes en andere kennisvideo’s echt profileren als een autoriteit binnen jouw vakgebied; als een organisatie waar iedereen, ongeacht zijn merkloyaliteit, op kan terugvallen. Geen wonder dus dat steeds meer bedrijven een instructiefilm laten maken. Maar hoe pak je dit aan?         

Instructiefilmpje maken voor je bedrijf, zo boek je resultaat!

Hulp nodig met je instructiefilmpje? Laat ons je helpen!

Een instructiefilmpje maken, hier moet je op letten

Wil jij je kijkers helpen met nuttige content en er zelf ook op vooruit gaan, maak dan eens een instructiefilmpje voor je bedrijf. Het is niet altijd nodig om hier een videoproductiebedrijf voor in te huren, maar de meeste bedrijven komen er wel achter dat er veel meer tijd en werk in gaat zitten dan ze hadden gedacht. Je moet immers rekening houden met verschillende belangrijke zaken. Zoals:
 
1)      Boodschap 


Als eerste moet je weten wat je precies wilt communiceren. Makkelijk zat, zul je denken. Maar ook als het goed om een ogenschijnlijk simpele instructie voor het gebruik van je product zul je meestal keuzes moeten maken. Is het bijvoorbeeld echt de bedoeling dat alles van de eerste tot de laatste stap wordt uitgelegd, of is het genoeg om je te richten op de basishandelingen?

Ook is het bij lange instructies vaak raadzaam om meerdere video’s te maken en je per video te richten op een vastomlijnd onderdeel. Dan moet je dus eerst even bedenken wat logische onderdelen zijn.

Daarnaast hoeft niet iedere instructie alles te vertellen of weg te geven. Je kunt de kijker ook op weg helpen of inspireren met wat ideeën en vervolgens het aan zijn eigen inzicht of creativiteit overlaten om met jouw product of dienst aan de slag te gaan. 


2)      Doelgroep en gewenste reactie


Nog een belangrijk punt: wie is eigenlijk je exacte doelgroep van deze instructie en wat moet de reactie zijn na het kijken van je video?

Gaat het om mensen die jouw product al kennen en hebben aangeschaft en gewoon een paar tips en tricks zouden willen ontvangen?

Zijn het kijkers die op het punt staan om jouw product te bestellen en bij wie de laatste drempel weggenomen kan worden door te tonen hoe (gemakkelijk) jouw product gebruikt kan worden.

Of is jouw instructiefilmpje feitelijk een videovariant van een handleiding bij een product, proces of dienst? Een noodzakelijk ‘document’ waar de gebruiker altijd op terug moet kunnen vallen en waarin dus geen enkel detail mag ontbreken?

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Al deze kijkers kunnen onderdeel uitmaken van jouw (potentiële) klantgroep, maar het is niet verstandig om één en dezelfde video op ze af te vuren. Zo’n one-size-fits-all video past bij niemand echt goed. Het is daarom erg belangrijk helder te hebben voor welke specifieke kijkersgroep je instructie bedoeld is.
 
3)      Sterk concept



Een video met een slecht concept heeft eigenlijk al geen kans van slagen. Nu is een instructiefilmpje vooral functioneel en hoef je er meestal niet allerlei creatieve fratsen op los te laten, maar toch moet je hier bij stil staan. Zeker als het filmpje (minstens) enkele minuten duurt, moet je goed nadenken over de presentatie en het basisidee van je instructie. Ook al is de inhoud heel nuttig – of zelfs noodzakelijk – als de vorm onaantrekkelijk is, zullen kijkers vroeg of laat afhaken.

4)      Het script: kort, krachtig en de juiste taal 



Bovenstaande geldt ook voor het script. Je goedbedoelde idee moet duidelijk gecommuniceerd worden. Zonder omhalen en met aansprekende taal. Het liefst met korte zinnen en spreektaal. ‘Nochtans’, ‘niettegenstaande’ en ‘desalniettemin’ hebben geen plek in jouw instructiefilmpje. Ook moet je het taalgebruik in de video zoveel mogelijk aanpassen aan dat van je kijkers. Zo hou je alle ogen (en oren) op je gericht.

 


“Een professioneel instructiefilmpje vergt wel enige inspanning”


 

5)      Vakkundige filmcrew: regisseurs, animators, cameramensen, licht, geluid, editors



Je hoeft niet voor elk type instructievideo een voltallige filmcrew op te laten draven, maar vaak is er toch meer kennis en mankracht voor nodig dan je denkt. Maak je een screen recording, dan moeten er mogelijk overlays, figuren en andere elementen geanimeerd worden om onderdelen van de video te highlighten. Ook moet het strak en aantrekkelijk gemonteerd worden door een editor met inzicht. Zodat je soepele overgangen krijgt en een prettig tempo. Het geluid van de voice-over moet bovendien goed opgenomen worden.

Als er presentatoren in je video voorkomen, komen er weer andere aspecten bij kijken, zoals het juiste camerawerk, licht, locatie- en ‘propkeuze’ en nog veel meer. De boodschap? Zorg dat je de juiste (vak)mensen om je heen verzamelt voor een professioneel instructiefilmpje. Ja, in principe kunnen (sommige) instructiefilmpjes gedaan worden door één persoon, maar het is niet aan te raden.

6)      Videomarketingplan en videostrategie

Dit had eigenlijk net zo goed punt 1) kunnen zijn. Al je bedrijfsvideo’s moeten uiteindelijk passen in een doordacht videomarketingplan. Welke video’s ben je van plan op welke momenten aan je doelgroep te presenteren? Waarom precies? En hoe en op welke plekken ga je dat doen?

Daarbij moet elke video, vanaf de allereerste conceptfase, doordrongen zijn van de juiste strategische overwegingen. Wat zijn jouw zakelijke doelen – met deze video en in zijn algemeenheid – en wat betekent dit voor de vorm en inhoud van je instructiefilmpje? Het is belangrijk om je hier van bewust te zijn en slimme keuzes in te maken. En mocht je hier zelf niet uitkomen of geen tijd voor hebben, dan zijn er altijd deskundige videomarketeers beschikbaar om je te helpen.

Instructiefilmpje (laten) maken: zeker doen!

Er zitten zoveel voordelen aan het aanbieden van een instructiefilmpje, dat we het ieder bedrijf en iedere organisatie kunnen aanraden. Of je nu je personeel goed wilt instrueren, je klanten wegwijs wilt maken met jouw product, of het volledige kijkerspubliek in Nederland een dienst wilt verlenen met onmisbare informatie, met een instructiefilmpje krijg je eigenlijk alleen maar positieve reacties. 

Een instructiefilmpje maken is dus absoluut een goed idee. Realiseer je alleen dat een professioneel resultaat wel enige inspanning vergt. Maar het is je geïnvesteerde tijd – of het inhuren van een professioneel bedrijf – meer dan waard.

Succesvol instructiefilmpje laten maken?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Neem contact op!
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Instructievideo's De 5 basisprincipes voor een instructiefilm Vergeet ze niet
BLOG / Instructievideo's Bedrijfsinstructie: een must voor elk dynamisch bedrijf Bekijk de toepassingsgebieden