Van elke video – maar zeker ook een instructiefilm, waarbij echt alles duidelijk moet overkomen – wil je weten of de kijker eruit haalt wat je voor ogen hebt. Daarbij is het zakelijk niet bepaald sterk om maar gewoon je video ‘over de schutting te gooien’ en ervan uit te gaan dat ie werkt. Dit is niet vanzelfsprekend dus de juiste aandachtspunten en analyses zijn essentieel.
Ook al heb je alles goed doordacht en zit de video – voor zover je weet – goed in elkaar, er zijn heel veel redenen waarom hij zou kunnen falen. Als je dit merkt, is het wel zo handig dat je de vinger op de zere plek kunt leggen. Maar je wilt het uiteraard ook weten wanneer de instructiefilm wél goed werkt. Wij vertellen je hoe je dit het beste kunt bepalen.
Als je erachter wilt komen of je video doet wat hij moet doen, moet je wel precies weten… wat hij moet doen. Een open deur, maar het zal niet de eerste keer zijn dat een bedrijf achteraf ontdekt dat de doelen niet helder waren. Waardoor de inhoud focus mist.
Nu is het doel bij een instructiefilm in de basis helder: essentiële instructie overbrengen over jouw product of dienst. Maar wie wil je bereiken en gebruik je voor deze (specifieke) doelgroep de juiste insteek?
Moet iedereen alle informatie ontvangen of hebben ze misschien genoeg aan een deel van de ‘grotere’ instructie? Dit hangt af van de voorkennis van je beoogde kijkers en wat je wilt dat ze na jouw instructie kunnen, of gaan doen.
Wil je alleen dat kijkers – zonder verdere handelingen – de informatie tot zich nemen en begrijpen? Of wil je dat de kijkers meteen de kennis in de praktijk gaan brengen op hun werkplek? Misschien wil je wel dat ze veilig en probleemloos – met hun nieuwe kennis – op een (bedrijven)terrein kunnen rondlopen? Dat ze jouw product intensiever of op meer manieren gaan gebruiken? Dat ze een offerteaanvraag doen of contact opnemen over je diensten(pakket)? Of dat ze vol zelfvertrouwen je product gaan bestellen omdat ze merken dat het gebruik of de installatie prima te doen is.
Alleen als je helder voor ogen hebt wat je wilt bereiken met je instructiefilm, kun je daarna effectief toetsen of je dit doel ook daadwerkelijk hebt bereikt.
Als je de kijkersgroep meteen kunt controleren – door de video vooraf te laten testen door een samplegroep bijvoorbeeld – of als de instructie voor medewerkers bedoeld is, kun je er direct achterkomen of een instructie werkt.
Maar in de meeste gevallen zal het gaan om een online instructievideo voor een grote groep anonieme kijkers.
Dan zul je de juist analyse-instrumenten moeten gebruiken en de juiste data erbij moeten pakken om de effectiviteit van je instructievideo te bepalen.
Het meten van resultaten is een belangrijke maatstaf voor de daadwerkelijke waardering van het succes van je instructiefilm.
Kliks zijn uiteraard een belangrijke indicator om na te gaan hoe vaak de video is bekeken. Maar een groot aantal kliks zegt nog niet alles. Want wat als de kijkers na 10 seconden weer afhaken? Dan kun je in de meeste gevallen niet spreken van een succes. Interessanter is het dus om (ook) naar de gemiddelde speelduur van de video te kijken.
Vervolgens moet je weten wat de impact is geweest van de video. Dat kom je onder meer te weten door naar de interactie te kijken die door de video plaats heeft gevonden.
Hierbij kun je denken aan het interactief maken van de video. Bijvoorbeeld door de kijker de mogelijkheid te geven verschillende opties te selecteren tijdens de video. Of door kijkers vragen te laten beantwoorden voordat ze verder kunnen naar het volgende onderdeel, als in een e-learning video. Deze (noodzakelijke) klikmomenten en antwoorden zijn goed te meten en controleren, waardoor je heel direct het kwantitatieve én kwalitatieve resultaat van je video kunt achterhalen.
Voorbeeld interactief videoproject Devion
Maar de (meer) gebruikelijke interactiviteit vindt plaats ná het kijken van video. Klikt de kijker nog ergens op als hij klaar is met de video? Op de pagina zelf bijvoorbeeld, of (via doorklikken) op een andere pagina? Hoe lang blijft hij nog op de pagina na het zien van de video? Neemt hij contact op of vindt er een andere waardevolle handeling plaats? (Zie de doelen hierboven)
Uiteraard zijn de likes en reacties bij een video waardevol. Je krijgt dan letterlijk mee wat mensen van de video vonden. Hier kun je ook nog achterkomen door het toevoegen van een feedbackformulier aan het einde van de video, of gewoon heel kort de vraag (met ‘ja’/‘nee’-buttons) of ze wat aan de video hebben gehad.
Deze acties zijn allemaal meetbaar. Belangrijk hierbij is om de video-resultaten in de juiste context te zien. Heb je heel veel views en kliks op de pagina waar de video staat, maar scoort die pagina sowieso al goed, ook zónder dat bezoekers de video bekijken, dan geeft dit natuurlijk een ander beeld.
Het simpelste antwoord op de vraag hoe je weet of je instructiefilm werkt, is wanneer je goede feedback van je kijkers krijgt of merkt dat kijkers de instructie succesvol opvolgen.
Een van de belangrijkste voorwaarden voor het bepalen van de effectiviteit van je instructiefilm, is het goed stellen van je doelen. Wat wil je dat de kijker na het kijken van je video doet of kan? Vervolgens kijk je precies naar de meetdata die daarmee samenhangt. Simpel toch?
(Wat je moet doen als je ziet dat een instructie niet werkt? Daar kunnen we je ook mee helpen.) 🙂