Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Hoe verhoog je je conversie met instructiefilms?

Instructiefilms helpen klanten, potentiële klanten of mensen in het algemeen met nuttige informatie. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de werking van een product, dienst of proces, of over gedragsregels binnen je bedrijf. Zolang het maar praktische informatie betreft die het begrip of de vaardigheden van de kijker verbetert. Zo’n instructiefilm kan goed op je merk afstralen; waar je – op de lange termijn – zeker wat aan hebt. Niemand die daaraan twijfelt. Maar wist je dat de juiste instructiefilms ook heel goede sales-instrumenten kunnen zijn?

Hoe verhoog je je conversie met instructiefilms?

Instructiefilms vooral informatief

Met een breed scala aan zakelijke video’s, waaronder zeker ook instructiefilms, werk je als merk… aan je merk. Video is een geweldig hulpmiddel bij het bereiken van je bedrijfsdoelstellingen. Je kunt je zichtbaarheid vergroten, de beeldvorming van je merk sturen, merkvoorkeur creëren, loyaliteit vergroten of verstevigen en in algemene zin je (potentiële) klanten verder helpen.

Vooral instructiefilms vallen voor een groot deel in die laatste, dienstverlenende categorie. Natuurlijk kan een goede instructie vrij direct bijdragen aan een soepel aankoopproces en daarmee betere verkoopcijfers, bijvoorbeeld door letterlijk dit verkoopproces – zoals de stappen en navigatie op je website – in een instructiefilm uit te leggen. En uiteraard, als je klanten beter weten hoe ze met jouw product om moeten gaan, zullen ze eerder geneigd zijn een nieuwe aankoop bij je te doen.

Maar meestal gaat het om een instructie die mensen gewoon nodig hebben of die jij ‘uit de goedheid van je hart’ aanbiedt, maar waar je niet direct het resultaat van ziet.

Video als (direct) conversiemiddel

Video is vooral erg krachtig als betrokkenheidsmiddel. De kijkers van je video’s raken – met de juiste inhoud en inzet – beter betrokken bij je merk, wat weer verschillende positieve resultaten kan genereren. In het algemeen kun je stellen dat hoe betrokkener mensen zijn bij je merk, hoe beter en eerder ze converteren.

Maar video kan ook een geschikt (hulp)middel zijn om op een directe manier je conversiecijfers te verhogen. Bijvoorbeeld door het integreren van een interactieve offertepagina in de video, of door het plaatsen van een aanvraagformulier en CTA-button naast de video.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor verkoop
  • Video strategie voor onze organisatie die helpt bij de verkoop?
  • Hoe verspreiden we video met de meeste impact?
  • Waar moet een goede sales video aan voldoen?
Video's bekijken
Video strategie voor onze organisatie die helpt bij de verkoop? 5 minuten
Hoe verspreiden we video met de meeste impact? 9 minuten
Waar moet een goede sales video aan voldoen? 3 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Gevraagd naar de effectiviteit van video als lead- of sales-generator, zijn veel marketeers positief. Zo zegt in een enquête van WyZowl 86% van de marketeers dat video heeft geholpen bij het genereren van leads en 81% dat video heeft geholpen bij het direct verhogen van sales.

Uiteraard heb je wel een video nodig die met zijn inhoud (en vorm) ‘activerend’ genoeg is.

‘Non-instructievideo’s’ ideaal voor je conversie!

Er is een heel effectief type instructiefilm om snel kopende klanten mee te winnen. Dit soort video’s kun je alleen nauwelijks een instructiefilm noemen. Er wordt weliswaar wat uitgelegd maar deze uitleg is zeer beknopt en eenvoudig. Je zou het bijna ‘open deuren’ kunnen noemen, alleen dan wel open deuren waar de potentiële klant eerst nog even op gewezen moet worden.

Het gaat om informatie die de kijker zelf eigenlijk ook had kunnen bedenken, maar die – door deze even zichtbaar te maken en te benoemen – in een video heel geruststellend overkomt. Zoals in onderstaande video van Coolblue, over de plaatsing van een koelkast:

Het kan ook gaan om informatie over de grote lijnen van een klus – waar later nog een gedetailleerde instructie bij nodig is – waardoor deze minder intimiderend wordt. Zo zal het zelf installeren van een tuinkamer of overkapping voor sommigen ongetwijfeld bij het idee alleen al voor klotsende oksels zorgen. Maar als je dit ‘project’ snel kunt overzien met overzichtelijk de hoofdstappen in beeld, zal dit al veel zorgen wegnemen. Kijk maar hoe Verasol dit doet in deze video:

Want daar gaat het om: het verminderen van – vaak onterechte – zorgen. Om het verlagen en liefst wegnemen van de drempel die mensen tegenhoudt om tot de aanschaf van jouw product over te gaan. Als een potentiële klant denkt: ‘Oh, is het zo makkelijk? Dat kan ik ook!’, dan heb je je doel bereikt.

Geef kijkers vertrouwen… én het laatste zetje voor de aankoop

Het is natuurlijk geen nieuws dat instructievideo’s de kijker vertrouwen kunnen geven. Sterker nog: dat is een van de belangrijkste aspecten van een instructievideo. Als je video voor vertrouwen zorgt, zullen kijkers zich zelfverzekerder voelen bij het gebruik van jouw product, er meer uit kunnen halen, eerder een soortgelijk product bij jou bestellen en hierdoor jouw dienstverlening (die zich uit in de instructiefilm) erg waarderen, waardoor jij er als merk en bedrijf goed op staat.

Maar het type instructiefilms dat wij bedoelen bevindt zich hoger in de funnel. Je kijkers hebben dit product meestal nog niet in bezit maar zijn wel geïnteresseerd in wat het te bieden heeft. Ze laten zich alleen nog tegenhouden door onzekerheid; over de installatie of implementatie.

Zodra ze zien dat dit nergens voor nodig is en dat je zelfs geen ‘echte’ instructie(film) nodig hebt, staat niets hun aankoop meer in de weg.

Dus heb jij een product of dienst waarbij mensen net even dat laatste zetje nodig hebben, maak dan ook zo’n conversie-instructiefilm. Dat werkt verrassend goed.

Meer weten over het verhogen van je conversie met instructiefilms?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Instructievideo's De 5 basisprincipes voor een instructiefilm Vergeet ze niet
BLOG / Instructievideo's Hoe weet ik wanneer een instructiefilm werkt? Aandachtspunten en analyses voor instructiefilms