Gouden tip voor instructievideo’s: maak ze interactief
De techniek bestaat al vele jaren maar er wordt eigenlijk nog veel te weinig gebruik van gemaakt: interactie in instructiefilms. De kijker kan hierbij helemaal zijn eigen weg bepalen. Natuurlijk, ‘normale’, passieve informatieoverdracht in een video kan voldoende zijn, maar vaak biedt de mogelijkheid tot input veel meerwaarde. Voor de kijker én jou! De kijker heeft meer controle en jij hebt meer informatie over zijn acties en behoeftes. En uiteindelijk profiteer je uiteraard van de hogere betrokkenheid en tevredenheid van je klanten.
Instructie-, e-learning en productvideo’s versterken met interactie
Instructiefilms kunnen veel baat hebben bij interactiviteit, met dit geldt ook voor e-learning en productvideo’s. Het heeft in eerste instantie voordelen voor de kijker maar natuurlijk ook voor jou.
Voordelen voor de kijker
Een interactieve video kan erg nuttig en aantrekkelijk zijn voor je kijker(s). Om de volgende redenen:
Vele interacties mogelijk
In een interactieve instructievideo kan de kijker op willekeurige momenten de hoofdstukindeling van de video in beeld laten verschijnen, naar een ander hoofdstuk skippen, extra informatie opvragen, direct een e-mail sturen, een aankoop doen of de betreffende site bezoeken. Je kunt de kijker in principe volledig zijn eigen weg laten bepalen.
Regie en voorkennis/verwachtingsmanagement
Zelfs als de kijker niets met zijn opties doet, zal het hem een rustgevend gevoel geven dat de mogelijkheid er is en dat hij zelf de controle heeft.
Met een interactieve video kun je ook goed aan verwachtingsmanagement doen. Een bezoeker wil graag weten welke informatie hij kan verwachten en met een interactieve video heeft hij alle informatie op ieder moment voor het grijpen.
Gamification en storytelling: de fun van je eigen weg
Ja, het is allemaal heel functioneel en informatief. Dat is uiteraard het hoofddoel. Maar een (voldoende) interactieve video speelt ook in op de trend van gamification. Mensen houden nu eenmaal van spelelementen. Kun je iets winnen, verschijnen er buttons, lichtjes of hoor je geluiden bij bepaalde acties van de kijker/speler, dan zijn we toch geïntrigeerd.
Hoe simpel deze reactie ook is, het werkt wel. Daarnaast houden we van verhalen en geeft het nog meer voldoening als we zo’n verhaal zelf kunnen creëren. Net zoals dat in veel videogames kan; tot op zekere hoogte.
Voordelen voor jou: efficiëntie, analyse en tracking
Veel van deze fijne mogelijkheden van een interactieve video zijn, direct of indirect, ook voor jou interessant. Denk dan bijvoorbeeld aan:
Meer betrokkenheid bij je merk of product
Het hangt van je implementatie af – je kunt er ook voor zorgen dat de video ook gewoon doorspeelt als er geen handeling van de kijker plaatsvindt – maar omdat de kijker op zijn minst wordt geprikkeld om in actie te komen, houdt hij zijn aandacht beter bij jouw video – en daarmee bij je merk of product – dan bij een gemiddelde ‘klassieke’ video.
Efficiëntie
Een groot voordeel van een interactieve instructievideo – voor de kijker een voor jou – is dat je allerlei elementen kunt integreren: bewegend beeld, geluid, maar ook tekstblokken met tips of informatie, of contactformulieren.
Daarnaast kun je kunt met een interactieve video het aantal video’s op je site minimaliseren. Je kunt feitelijk verschillende video’s met elkaar combineren, zeker als het over hetzelfde onderwerp gaat. Je laat de kijker dan in het begin gewoon klikken op het item waar hij meer over wil weten zodat hij direct (alleen) daarover meer informatie krijgt.
Dit is niet alleen handig bij instructiefilms maar ook bij productvideo’s. Je kunt dan bijvoorbeeld een heel portfolio of complete productgroep in één video verwerken, zoals we voor Hillrom hebben gedaan in onderstaande video:
Meteen actie met CTA’s
Handig voor de kijker, maar minstens zo interessant voor je bedrijf is dat je in zo’n interactieve video ook allerlei Calls To Action toe kunt voegen. Daarbij is het niet eens nodig dat je ze de hele video laat afkijken. Als het om een belangrijke instructie gaat, dan heeft dat meestal wel de voorkeur maar indien nodig, zou de kijker ook tussentijds wat kunnen bestellen of contact op kunnen nemen. Een video wordt zo een hele praktische allround marketingtool.
Interactie in instructiefilm en e-learning
Of een interactieve instructiefilm geschikt is voor jouw bedrijf, zul je zelf even moeten nagaan. Bij deze nog enkele voorbeelden van onderwerpen of bedrijven waarbij zo’n film nuttig is:
- Kookvideo’s en andere live instructie
Een kookvideo is typisch een soort video waarbij je de video laat afspelen terwijl je op hetzelfde moment de instructie uitvoert. Dan is interactieve functionaliteit heel handig. Zoals de mogelijkheid dat de video automatisch pauzeert als de volgende stap is bereikt. Wel zo fijn als je nog niet zo ver bent. Anders moet je terwijl je nog de uitjes aan het snijden bent snel je mes neerleggen, de tranen uit je ogen wrijven en snel met je uienvingers naar je telefoon graaien.
- Boomstructuren / verschillende keuzeopties
Wil je in je instructiefilm een probleem (laten) oplossen waarbij er verschillende keuzemogelijkheden zijn, zoals het herstellen van je internetverbinding of aansluiten van je modem. dan is een interactieve instructievideo eigenlijk de enige geschikte oplossing. Simpelweg door op de optie te klikken die voor jou van toepassing is, ga je naar die instructie.
- E-learning
En wat dacht je van cursussen of trainingen in een e-learning omgeving? Met behulp van een interactieve instructievideo kun je kijkers direct in de video antwoord laten geven op vragen en vervolgens (visueel) toelichten en feedback geven.
Waarbij de cursist bijvoorbeeld pas verder kan als dit antwoord gegeven is. Zo weet je zeker dat alles bekeken en begrepen wordt. Zeker als je goed achteraf analyseert wat het kijkgedrag was, eventueel met automatische participatie-tracking.
De mogelijkheden en toepassingen zijn eindeloos.