Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Gouden tip voor instructievideo’s: maak ze interactief

De techniek bestaat al vele jaren maar er wordt eigenlijk nog veel te weinig gebruik van gemaakt: interactie in instructiefilms. Terwijl het vele voordelen biedt. Ja, pure informatieoverdracht – door middel van een video die je alleen bekijkt en in je opneemt – kan voldoende zijn, maar er zijn tal van situaties waarbij de mogelijkheid tot input van de kijker veel meerwaarde biedt. Al is het alleen maar het heerlijke gevoel dat jij de controle hebt. Jij wilt thuis op de bank toch ook het liefst de afstandsbediening van de tv in handen hebben? Nou, dat dus.

interactieve instructievideo's

Instructievideo’s versterken met interactie

De kijker heeft de regie
Een interactieve instructievideo biedt de kijker de mogelijkheid om op ieder gewenst moment de hoofdstukindeling van de video in beeld te zien, naar een willekeurig hoofdstuk te skippen, extra informatie op te vragen, of direct een e-mail te sturen, een aankoop te doen of de betreffende site te bezoeken. Misschien doet de kijker hier helemaal niets mee, maar alleen al de wetenschap dat alle informatie aan zijn voeten ligt en hij zelf de wijze van consumptie kan bepalen, geeft al een rustgevend gevoel.

Optimale informatievoorziening, op één plek
Een groot voordeel van een interactieve instructievideo is dat je allerlei elementen met elkaar kunt integreren: bewegend beeld, geluid, maar ook tekstblokken met tips of informatie, of contactformulieren. Je hebt dus niet een video nodig, en daarnaast een apart tekstblok met aanvullende informatie en weer op een andere plek op de site een button om te kunnen chatten, mailen of je winkelwagentje te vullen. Met een interactieve instructievideo is alles beschikbaar voor de kijker/gebruiker, en op ieder moment oproepbaar.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Daarnaast kun je kunt met een interactieve video ook nog eens het aantal video’s op je site minimaliseren. Het meeste kun je gewoon in één video verwerken, zeker als het over hetzelfde onderwerp gaat. Je laat de kijker dan in het begin gewoon klikken op het item waar hij meer over wil weten, waarna hij meteen naar het betreffende onderwerp skipt. Er kan op deze manier ook flink bespaard worden op een call center. Alle FAQ’s worden mooi visueel en interactief beantwoord.

Verwachtingsmanagement
Dit heeft te maken met die regie van het eerste punt, maar het is het benadrukken waard. Met een interactieve video kun je goed aan verwachtingsmanagement doen. Een bezoeker wil graag weten welke informatie hij kan verwachten en bij voorkeur in welke stappen. Hier is uiteraard een script met goede opbouw voor nodig, waarin vooraf duidelijk wordt medegedeeld wat er allemaal gaat komen. Dit kan natuurlijk ook in een conventionele video, maar bij een interactieve instructiefilm kun je deze indeling desgewenst altijd in beeld laten of op elk willekeurig moment door de kijker in beed laten brengen. En, zoals gezegd, kan hij ook hoofdstukken overslaan.

Meteen actie met CTA’s
Handig voor de kijker, maar minstens zo interessant voor je bedrijf is dat je in zo’n interactieve video ook allerlei Calls To Action toe kunt voegen. Daarbij is het niet eens nodig dat je ze de hele video laat afkijken. Als het om een belangrijke instructie gaat, dan heeft dat meestal wel de voorkeur maar indien nodig, zou de kijker ook tussentijds wat kunnen bestellen of contact op kunnen nemen. Een video wordt zo een hele praktische allround marketingtool.

Interactie in instructiefilm

Ideaal voor live instructie, boomstructuur, e-learning
Of een interactieve instructiefilm geschikt is voor jouw bedrijf, zul je zelf even moeten nagaan. Bij deze nog enkele voorbeelden van onderwerpen of bedrijven waarbij zo’n film nuttig is:

  • Kookvideo’s en andere live instructie

Een kookvideo is typisch een soort video waarbij je de video laat afspelen terwijl je op hetzelfde moment de instructie uitvoert. Dan is interactieve functionaliteit heel handig. Zoals de mogelijkheid dat de video automatisch pauzeert als de volgende stap is bereikt, maar jij nog niet zover bent. Anders moet je terwijl je rustig de uitjes aan het snijden bent snel je mes neerleggen, de tranen uit je ogen wrijven en met je onfrisse vingers naar je smartphone of tablet graaien.
Een instructie voor het bijvullen van je cv-ketel profiteert op dezelfde manier van interactiviteit.

  • Boomstructuren / verschillende keuzeopties

Wil je in je instructiefilm een probleem (laten) oplossen waarbij er verschillende keuzemogelijkheden zijn, zoals het herstellen van je internetverbinding of aansluiten van je modem. dan is een interactieve instructievideo eigenlijk de enige geschikte oplossing. Simpelweg door op de optie te klikken die voor jou van toepassing is, ga je naar die instructie.

  • E-learning

En wat dacht je van cursussen of trainingen in een e-learning omgeving? Met behulp van een interactieve instructievideo kun je kijkers direct in de video antwoord laten geven op vragen en vervolgens (visueel) toelichten en feedback geven. De mogelijkheden en toepassingen zijn eindeloos.

Heb je vragen over interactie bij instructievideo's?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Informatie aanvragen
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Instructievideo's De 5 basisprincipes voor een instructiefilm Vergeet ze niet
BLOG / Instructievideo's Hoe maak ik zelf een instructiefilm? 11 tips Een succesvolle instructiefilm met deze 11 tips