Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Engagement bij een instructievideo

Instructievideo’s zijn erg bekend. Zoek op YouTube naar instructievideo’s en je komt duizenden video’s tegen over honderden verschillende onderwerpen. Maar niet elke instructievideo is even sterk en ook niet elke instructievideo slaat aan bij de kijker. Dit komt door gebrek aan engagement, oftewel de betrokkenheid die de kijker ervaart bij het zien van een instructievideo.

Een instructievideo laat zien hoe de kijker iets moet gebruiken of doen. Simpel gezegd is het een video die stap voor stap laat zien hoe iets werkt. Er zijn ontelbaar veel onderwerpen waar een instructievideo over gemaakt kan worden, dit komt omdat het voor elk bedrijf of persoon anders is. Er zijn live-action en animatie instructievideo’s. In dit blogartikel gaan we verder in op deze twee varianten en hoe de instructievideo’s bij kunnen dragen aan engagement.

Engagement bij een instructievideo

Voordelen van een instructievideo

Een instructievideo kan handig zijn als een bedrijf of persoon een onderwerp wil uitleggen aan een groter publiek en dit op simpele en aantrekkelijke wijze wil tonen. Een instructievideo heeft namelijk vele voordelen. Hieronder worden er enkele uitgelegd.

• Door een instructievideo te maken, wordt kennis langer onthouden. Dit komt doordat een combinatie van gevoel, beeld en geluid langer blijft hangen;
• Een instructievideo is ideaal voor het overbrengen van informatie op een simpele wijze die voor iedereen begrijpelijk is;
• Zelfs informatie die doorgaans moeilijk te begrijpen is, kan stap voor stap worden uitgelegd;
• Instructievideo’s dragen bij aan doelgerichte scholing.

Als je de voordelen, die voor jouw bedrijf van toepassing zijn, op een rijtje hebt gezet, is het goed om te kijken naar het type instructievideo. Welke werkt voor jouw bedrijf: een animatie of live-action instructievideo?

Verschil tussen animatie en live-action
Het is belangrijk om eerst te kijken welke soort instructievideo er nodig is voor het onderwerp of voor je bedrijf. Daarom is het goed om te kijken wat het verschil is tussen een animatievideo en een live-action video. In een animatie instructievideo worden tekeningen of illustraties van bepaalde objecten achter elkaar aan geplakt, zodat het lijkt alsof de illustraties aan het bewegen zijn. Een live-action instructievideo ziet er heel anders uit, dit is namelijk een opname van een bewegend of staand object of persoon. Hierin worden geen animaties verwerkt.

Animatie of live-action?
De keuze tussen animatie of live-action kan door verschillende factoren worden beïnvloed. Animatievideo’s kunnen tijdrovend zijn, maar toch is dit een aantrekkelijke vorm om een instructievideo in te gieten. Dit komt omdat elk onderwerp simpel en stap voor stap kan worden uitgelegd. Een animatievideo is hierdoor meer behapbaar – en het is leuk om naar te kijken. Zit je echter met tijdnood? Dan is het beter om voor een live-action video te kiezen. Deze vorm kan namelijk in enkele uren of dagen opgenomen worden. Ook is het makkelijker om aanpassingen aan te brengen. Daarnaast is het handiger om voor een live-action video te kiezen als de aanpak van het onderwerp menselijk en persoonlijk met worden overgebracht.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Creëer engagement in de instructievideo’s

Als er eenmaal besloten is welke soort instructievideo er ingezet gaat worden, is het belangrijk om te bedenken hoe je ervoor gaat zorgen dat de instructievideo betrokkenheid bij de kijker creëert. Dit kan soms nog vrij lastig zijn. Daarom hieronder enkele tips om engagement te verkrijgen in zowel animatie als live-action instructievideo’s.

• Bij zowel animatie als live-action is het belangrijk om te bedenken wat de boodschap van de video gaat worden en hoe deze opgebouwd wordt. Omdat een animatievideo langer duurt om te maken, is het handig om voor dit type video een script op te stellen.
• Voor beide instructievideo’s geldt: maak het behapbaar voor de kijker. Doe dit door de boodschap simpel over te brengen en de stappen duidelijk te benoemen. Op deze manier houd je de aandacht van de kijker langer vast.
• Voorkom een monotone video. Speel bijvoorbeeld met de shots en de snelheid om ervoor te zorgen dat de aandacht van de kijker bij de video blijft.
• Creëer betrokkenheid door de video interactief te maken. Laat de kijker onderaan de video reageren, geef aanwijzingen of stel vragen in de instructievideo.
• Zorg ervoor dat de plaats en de kleding die een persoon draagt in de video aansluit op het onderwerp. Dit zorgt voor een betere beleving van de video. Dit is vooral van toepassing in een live-action instructievideo.
• Zorg er bij een live-action video voor dat de houding en presentatie van de persoon in de video actief is. Hierdoor komt de video levendiger en aantrekkelijker over, waardoor de boodschap beter blijft hangen.
• Voor zowel animatie als live-action geldt dat een goede voice-over belangrijk is. Dit komt professioneel over en zorgt voor een betere beleving.
• Zorg voor een connectie bij de kijker door jezelf of een ander persoon in een live-action video te laten zien.
• Maak het technisch niet te moeilijk. Zorg voor stabiliteit van de camera door deze op een statief te zetten en zorg voor voldoende licht. Dit geldt voornamelijk voor live-action video’s.

Kortom, zorg er goed voor dat het helder is welke instructievideo je wilt gaan inzetten en welke engagement tips er voor jou relevant zijn. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Vragen over engagement bij instructievideo's?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Meer informatie
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Instructievideo's Gouden tip voor instructievideo’s: maak ze interactief Meer betrokkenheid en succes door interactiviteit
BLOG / Instructievideo's Hoe maak ik zelf een instructiefilm? 11 tips Een succesvolle instructiefilm met deze 11 tips