Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Een videohandleiding: voor tevreden gebruikers en een positief merkbeeld

Handleidingen, we hebben er een haat-liefde verhouding mee. Nee, dat is misschien nog te optimistisch.‘Noodzakelijk kwaad’ komt meer in de buurt. Het liefst zouden we meteen ergens induiken, slechts gewapend met onze parate kennis en intuïtie. Maar helaas, dat gaat niet altijd. Dus bladeren we driftig heen en weer in de lappen tekst in onze (digitale) handleiding – hopelijk ondersteund met afbeeldingen – en proberen deze zo goed mogelijk te matchen met de realiteit. Gelukkig kan dit veel beter: met een videohandleiding.

 

Wat zijn de voordelen van een videohandleiding?

Er zijn vele voordelen te noemen van een videohandleiding; van het bekijken ervan, maar ook van het inzetten ervan door jouw bedrijf. We noemen er een paar.

1) Zien doen = zelf doen!
Een van de belangrijkste voordelen is toch wel dat je in een videohandleiding letterlijk kunt zien hoe iets werkt. Geen vaag tekeningetje dat je maar niet kunt reproduceren met de echte onderdelen. Geen wazige tekst waarin beschreven staat hoe een website werkt. En geen stappen die worden overgeslagen. Nee, in een videohandleiding zie je precies hoe je iets moet aanpakken, van begin tot het eind. En in bewegende beelden. Kortom, het hele proces komt ‘live’ in beeld. En dat maakt het heel wat moeilijker om fouten te maken. Bijna onmogelijk zelfs

2) Live + pauzeren
Ook al zie je het allemaal live in de video gebeuren – wat overeenkomt met iemand die het in je huiskamer voordoet – je hoeft niet in de stress te schieten als het even te snel gaat. Je kunt de video gewoon pauzeren en terugspoelen zo vaak je wilt, als je nog even wilt horen of zien wat ook alweer de bedoeling was. Het beste van twee (of nog veel meer) werelden dus.

3) Een videohandleiding kun je niet kwijtraken
Ja, in theorie kun je inderdaad de specifieke url of website vergeten zijn of de link naar de video gewist hebben. Of je kunt je laptop of telefoon kwijtraken. Maar die kans is niet heel groot. Een video staat in principe jarenlang op YouTube of de website van het betreffende bedrijf en kun je razendsnel raadplegen, op ieder willekeurig moment. Dat betekent nooit meer lades overhoop halen of zoeken in verhuisdozen.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

4) Persoonlijker dan andere handleidingen
Als bedrijf heb je de mogelijkheid om in een video een persoonlijke touch toe te voegen. En ook als je hier geen extra werk van maakt, dan zit deze er toch al automatisch in. Door alleen al iets uit te laten leggen door een mens van vlees en bloed, voelt de kijker direct een connectie; niet alleen met de boodschap, maar ook met de afzender. Daarnaast kunnen ook de keuze voor de animatiestijl – waarin de huisstijlkleuren van een bedrijf terugkomen – of het gebruik van een logo meehelpen bij de merkherkenning.

5) Tevreden gebruikers en een positief merkbeeld
Als gevolg van alle bovenstaande voordelen, zijn kijkers minder gefrustreerd; of gewoon tevreden. Omdat ze goed zijn voorbereid op het proces of een product zonder problemen kunnen gebruiken, hebben ze een positief beeld van het betreffende product, én het merk of bedrijf dat hierachter zit.

Wat kun je vertellen met een videohandleiding?

Met een videohandleiding kun je alles vertellen wat je met een normale handleiding kunt vertellen. En meer. Door de kracht van bewegende beelden en de beschikking over een enorme visuele gereedschapskist vol met videovormen, acteurs, sets, attributen, animaties, geluiden en nog veel meer, kun je eigenlijk alles uitleggen wat je wilt. Een paar voorbeelden:

1) Gebruiksaanwijzing bij een fysiek product
Het ligt voor de hand, maar een videohandleiding kan een goede ondersteuning zijn na de aankoop van een fysiek product. Dat kan een product zijn dat later nog door de gebruiker geïnstalleerd of in elkaar gezet moet worden, maar ook een complex apparaat dat toelichting nodig heeft.

2) Uitleg van processen en diensten
Het is vaak het geval dat een dienst van een bedrijf uit verschillende fases bestaat, dat er afspraken gemaakt moeten worden en dat er ook wat van de klant verwacht wordt. Een video kan hierbij uitkomst bieden.

3) Uitleg van software, interface of website
Online wijst alles zich meestal vanzelf, als de website goed in elkaar zit tenminste. Maar soms zit jouw product of dienst toch zo in elkaar dat er wat extra aanwijzingen nodig zijn. Bij software komt dit veel vaker voor. Denk dan aan videohandleidingen of -cursussen voor ingewikkelde grafische programma’s. Daarbij kan de video gaan over alles van navigatie tot functionaliteiten.

4) Uitleg van activiteiten, leef- en gedragsregels
Je kunt nog veel meer mensen bedienen met een videohandleiding. Denk bijvoorbeeld aan een beursbezoek, een cruise, of een dagje uit in een grootschalig evenementenpark. Op elke plek waar instructies over handelingen en regels nuttig zijn, of de kans groot is dat mensen het overzicht kwijtraken, kunnen mensen heel veel hebben aan een videohandleiding.

Een videohandleiding maken of laten maken?

Je kunt vele soorten klanten en gebruikers helpen met een videohandleiding. Dus als bedrijf is het een goed idee om zo’n video te laten maken. Of, in sommige gevallen, om er zelf een te maken. Want dat kan ook een optie zijn. Bijvoorbeeld bij een simpele schermopname van website-instructie.

Toch is het in de meeste gevallen aan te raden om een bedrijf in te huren voor het laten maken van je videohandleiding. Zo gaat het niet alleen om de opnames – of animaties – zelf, maar moet je ook nadenken over de ideale lengte, tone of voice, een geschikte voice-over, een montage met het juiste tempo, eventuele ondertiteling, muziek en nog vele andere technische aspecten.

En dan moet je ook nog nadenken over de beste manieren en kanalen om je videohandleiding te verspreiden. Natuurlijk kun je hier persoonlijk ook tijd en denkwerk instoppen, maar veel bedrijven kiezen hierbij toch voor de expertise van een professioneel videomarketingbedrijf.

Advies nodig voor je videohandleiding?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Neem contact op!
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Instructievideo's Engagement bij een instructievideo Zo krijg je betrokken kijkers bij je instructievideo
BLOG / Instructievideo's Instructiefilms: voor een saamhorig en goed geolied bedrijf De beste manier van instructie voor je personeel