Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Bedrijfsinstructie: een must voor elk dynamisch bedrijf

Een succesvol bedrijf is altijd in beweging. Het kijkt vooruit, ontwikkelt zich en past zich aan de eisen van zijn omgeving aan. Dat betekent dat de medewerkers van het bedrijf zich moeten ontwikkelen; zij zijn tenslotte het bedrijf. Meestal komt er dan een officiële instructie om iedereen bij te spijkeren over, bijvoorbeeld, de werking van het nieuwe product, de nieuwe veiligheidsinstructies of klantbenadering. Het beste middel om veel mensen in korte tijd hierover te informeren, is een bedrijfsinstructie-video.

Bedrijfsinstructie: een must voor elk dynamisch bedrijf

Bedrijfsinstructievideo laten maken

Wat je ook wilt communiceren naar je medewerkers, video is een heel effectief en efficiënt middel om iedereen binnen je organisatie te bereiken. Je hoeft nu niet per se iedereen op dezelfde dag en in dezelfde ruimte bij elkaar te krijgen.

Als je een online bedrijfsinstructievideo aanbiedt kunnen je medewerkers op een willekeurige plek en tijd de informatie tot zich nemen. Maar ook als je het lokaal beschikbaar maakt op een centrale harde schijf, geef je je werknemers meer vrijheid dan bij een vaststaande presentatie.

Voorbeelden van een bedrijfsinstructie

Eigenlijk kan elk stukje informatie dat je medewerkers moeten hebben verwerkt worden in een instructievideo. Enkele voorbeelden:

1) Veiligheidsinstructie
Informatie overbrengen kan vrijblijvend zijn. Leuk als het blijft hangen, maar geen ramp als dit niet zo is. Bij veiligheidsinstructies is dit duidelijk niet zo. Het is absoluut noodzakelijk dat al je medewerkers alle veiligheidsregels kennen en actief naleven. Bijvoorbeeld bij bouwvoorschriften of het gebruik van een blusinstallatie waar brandveiligheid belangrijk is.

Bij zulke essentiële informatie wil je natuurlijk de beste methode gebruiken om deze te communiceren. Video is dan je vriend. Met een informatieve video bereik je iedereen binnen je organisatie. Kort en krachtig, met verhelderende beelden en sprekende situaties die optimaal blijven hangen in de hoofden van je werknemers.

Als je zeker wilt weten dat alle regels bekeken en begrepen zijn, kun je ook een interactieve bedrijfsinstructie maken. Hiermee kan worden bijgehouden welke werknemer de cursus of instructie heeft bekeken en kunnen er in de video vragen beantwoord worden over de verschillende onderdelen.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

2) Verbouwingen en wijzigingen
Verandert er iets fysieks op kantoor of binnen je bedrijf? Wordt de indeling van de werkplekken anders, krijgt de kantine of lunchruimte een heel ander concept, met interactieve schermen of een nieuw betaalsysteem? Kom je op een andere manier het gebouw binnen, met pasjes, een andere lift of een nieuwe route? Je kunt het allemaal kort en krachtig communiceren met een instructiefilm.

3) Visie en beeld
Als bedrijf wil je iets uitstralen naar je klanten. Er zijn ook intern bepaalde (onuitgesproken) regels die gevolgd worden door je werknemers. Soms merkt de medewerker vanzelf wat de bedoeling is, maar het kan ook nodig zijn om duidelijk op een rijtje te zetten wat je van je werknemers verwacht.

Een instructievideo is dan een uitkomst. In een bedrijfsinstructie kun je ervoor zorgen dat alle neuzen dezelfde kant opstaan, er saamhorigheid binnen je bedrijf is en je met één stem en geluid je klanten benadert.

Je kunt een dergelijke instructievideo inzetten als je een nieuwe klantbenadering wilt communiceren of als er een andere etiquette komt binnen je bedrijf. Maar bijvoorbeeld ook om nieuwe werknemers snel en goed klaar te stomen voor hun eerste werkdag. Voordat ze maar één minuut in hun nieuwe functie erop hebben zitten kunnen ze zo helemaal op de hoogte zijn van de visie en regels binnen je bedrijf.

4) Nieuw product (extern)
Natuurlijk weet iedere medewerker precies wie je bent als bedrijf en wat de belangrijkste kenmerken van je producten zijn. Tenminste, als je er een knappe instructievideo tegenaan hebt gegooid. Maar het kan zomaar voorkomen dat je een nieuw product op de markt brengt die zo innovatief is dat er wel even wat uitleg nodig is.

Dan is het tijd voor (nog) een bedrijfsinstructie. Je moet eerst je werknemers vertellen hoe een product in elkaar zit en wat de belangrijkste voordelen zijn, zodat zij dit weer goed aan de klanten kunnen uitleggen.

5) Nieuw materiaal/product (intern)
Wordt er binnen je bedrijf een nieuw product geïntroduceerd dat noodzakelijk is voor het werkproces, dan is een goede interne instructie essentieel. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe printers, machines, of een verandering in gebruikte grondstoffen of basismaterialen. In een bedrijfsinstructiefilm kun je haarfijn uitleggen hoe je overal mee om moet gaan.

Bedrijfsinstructie + video: show én tell

Dat een bedrijfsinstructie handig en soms zelfs bittere noodzaak is, moge duidelijk zijn. En hoewel je werknemers op verschillende manieren kunt instrueren is het eigenlijk ook een no brainer om daarbij video te gebruiken.

Juist bij een instructie is het belangrijk dat handelingen letterlijk zo uitgevoerd worden als wordt uitgelegd. Dan is vertellen met alleen tekst niet altijd genoeg. In een video kun je precies laten zien hoe iets werkt of uitgevoerd moet worden. Vervolgens hoeven de kijkers het alleen maar na te doen. Simpel zat, met een bedrijfsinstructievideo.

Ook een bedrijfsinstructievideo laten maken?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Instructievideo's Instructiefilms: voor een saamhorig en goed geolied bedrijf De beste manier van instructie voor je personeel
BLOG / Instructievideo's Engagement bij een instructievideo Zo krijg je betrokken kijkers bij je instructievideo