9 manieren waarop videotraining jouw bedrijf verder helpt
In het kort: informatie blijft beter hangen en je krijgt er betrokken en productievere werknemers door.
Maar in welke situaties kun je allemaal instructiefilms aanbieding binnen je bedrijf? Welke medewerkers hebben er baat bij en wat voor onderwerpen lenen zich hier het beste voor? Bekijk hieronder wat voor soort trainingsvideo’s je kunt inzetten om het kennisniveau en de productiviteit in je bedrijf te verbeteren.
Instructiefilms of e-learning programma’s zijn er niet alleen voor nieuwe medewerkers of voor de introductie van nieuw beleid. Voor vrijwel elke laag binnen de organisatie kun je videotraining gebruiken, van postmedewerkers tot directieleden. En de manier waarop de video ingezet wordt, verschilt ook. Het kan de primaire bron van informatie zijn, maar ook als ondersteuning of toelichting gebruikt worden.
De mogelijkheden van videotraining
Er is van alles mogelijk op het gebied van instructiefilms en e-learning. Denk dan bijvoorbeeld aan het volgende:
1) Onboarding- of oriëntatievideo
In een onboarding video heet je iemand officieel welkom in een functie en bij het bedrijf. Hierin ziet (en hoort) de medewerker het een en ander over zowel de werkprocessen als de arbeidscultuur.
Om er zeker van te zijn dat de nieuwe medewerker – en íedere nieuwe medewerker – alle benodigde informatie krijgt, kun je deze introductie beter niet 1-op-1 uitvoeren, waarbij makkelijk dingen door jou vergeten kunnen worden of niet alles optimaal opgenomen wordt wegens de stortvloed aan informatie en emoties.
Een onboarding video kun je voorzien van precies de juiste sfeer en informatie, die de kijker in een ontspannen setting tot zich kan nemen. Daardoor kan hij sneller optimaal functioneren in het team.
Bovendien is een video altijd beschikbaar om opnieuw te bekijken, voor het geval de medewerker de eerste keer niet alles heeft meegekregen of als hij zijn geheugen later nog even wil opfrissen.
2) Productwerking tonen voor meer betrokkenheid
Affiniteit met het product of de dienst van het bedrijf waar je voor werkt is een pré maar niet noodzakelijk. Maar het spreekt voor zich dat (alle) medewerkers weten hoe het product werkt en wat de belangrijkste eigenschappen zijn. Toch? Dit blijkt tegen te vallen. Veel medewerkers zijn niet op de hoogte van de ins en outs van hun core business. Dat is een groot gemis. Niet alleen kun je klanten en externe partijen beter te woord staan als je vol overtuiging kunt praten over jouw product, je voelt je ook meer betrokken bij het bedrijf zelf.
Met behulp van video kun je tot in detail laten zien – en voelen – wat er zo goed is aan jouw product. Met allerlei soorten video’s – van productvideo’s en screen recordings tot missievideos’ – kun je al je medewerkers in beeld en geluid meegeven wat er zo bijzonder is aan de producten die de essentie van je bedrijf vormen.
3) Ken je collega’s
Vrijwel ieder bedrijf bestaat uit verschillende gespecialiseerde afdelingen. Prima, enige structuur en onderverdeling moet er zijn, maar vaak weten de medewerkers van de ene afdelingen niet goed wat hun collega’s doen in de andere tak van sport binnen het bedrijf.
Dat is jammer, want het betekent een minder effectieve samenwerking en vaak ook een minder sterk groepsgevoel en collegialiteit. Met behulp van een trainingsvideo kun je de structuur van de organisatie, de functie van de afdelingen en hun onderlinge verband heel mooi duidelijk maken. En dat is voor iedereen goed.
4) Regelgeving- en veiligheidsinstructie
Regels die absoluut door iedereen binnen het bedrijf bekeken en goed begrepen moeten worden, kun je het beste met een verhelderende video communiceren. Hierin kun je namelijk precies laten zien wat je bedoelt, met real life omgevingen, of animatie die duidelijk maakt wat de consequenties zijn als de regels niet nageleefd worden.
Denk dan aan veiligheidsregels bedoeld om ongelukken of schade te voorkomen, en aan wetten en regelgeving waar alle medewerkers zich aan moeten houden, op straffe van een fikse boete.
In een video kun je niet alleen heel duidelijk uitleggen hoe iets moet of waarom iets moet, maar kun je ook een bepaalde sfeer overbrengen, die de loyaliteit voor het bedrijf aanwakkert. Want als een medewerker snapt waarom hij iets moet doen en daarnaast wat voelt voor het bedrijf waarvoor hij dit moet doen, is hier eerder toe bereid.
Als je als manager zeker wilt weten dat al je medewerkers de regels tot zich nemen, is het handig dat je met de juiste software kunt bijhouden wie precies de video heeft bekeken (en wie nog niet).
5) Sales kennis updaten met video
Net als managers zijn sales medewerkers ontzettend druk binnen een organisatie. Dat niet alleen, ze zijn vaak op pad en actief binnen het hele land of zelfs ver daarbuiten nog. Dan is het niet zo praktisch om iedereen op te laten draven op één en dezelfde locatie voor een opfriscursus.
Met een trainingsvideo kun je ervoor zorgen dat alle sales medewerkers de benodigde kennis krijgen, waar ze zich ook bevinden.
6) Leg een belangrijke meeting of presentatie vast
Het is heel nuttig om speciale content voor video te maken, maar je hoeft niet de kind met het badwater weg te gooien natuurlijk. Persoonlijke, face-to-face-meetings blijven waardevol, net als presentaties waar je gezamenlijk met collega’s aan deel kunt nemen en live kunt brainstormen of sparren met ideeën.
Het kan alleen voorkomen dat medewerkers niet aanwezig kunnen zijn. Ook kunnen meetings of presentaties zo belangrijk zijn, dat je graag alle informatie die besproken is zou willen vastleggen om later op terug te kunnen vallen.
In dat soort gevallen is het handig om de meeting of presentatie op te nemen op video; om deze later, op het gewenste moment, te kunnen bekijken. Zo blijft alle belangrijke informatie bewaard en deelbaar.
7) Ondersteuning bij coaching
Video kan ook ingezet worden als hulpmiddel bij coaching. Zo kan een manager of leidinggevende een typische werkdag van de medewerker vastleggen, en later in een evaluatiegesprek gebruiken om te laten zien waar er verbeterpunten zitten (en wat er goed gaat).
Voor de leidinggevende is het heel nuttig om een objectief (video)verslag te hebben om aan te kunnen refereren, en voor de medewerker zelf kan het een eyeopener zijn om nu letterlijk inzicht te krijgen in zijn eigen werkgedrag. Soms moet je iets zelf zien om een kritiekpunt helemaal te kunnen begrijpen (en geloven).
8) Coaching voor druk bezette managers
Soms moet er in de hele breedte van het bedrijf een nieuwe software in gebruik genomen worden, of zullen er op grote schaal – bijvoorbeeld door een overname of reorganisatie – intern veel regels veranderen. Dan kun je met video makkelijk iedereen te bereiken met alle noodzakelijke informatie.
Daarbij kan het heel goed voorkomen dat niet elk aspect voor iedere werknemer relevant is. In dat geval heb je veel aan video met interactie en personalisering. Op basis van keuzes die de gebruiker maakt in een interactieve trainingsvideo worden dan bepaalde onderwerpen getoond of juist uitgesloten.
Met een instructievideo of e-learning kun je met één programma een diverse groep werknemers bereiken en iedereen op zijn eigen niveau aanspreken. Iedere werknemer kan de onderdelen ook in zijn eigen tempo doorlopen en waar nodig pauzeren, teruggaan of meer informatie opvragen.
Voor elke training een video
Dit waren zo maar wat voorbeelden van soorten trainingsvideo’s die kunnen worden ingezet als cursusmateriaal voor personeel. Er zijn nog veel meer situaties en toepassingen te bedenken. Denk aan opfriscursussen of remedial training, het communiceren van omgangsregels, bedrijfscultuur, persoonlijke ontwikkelingstraining.
Welke belangrijke informatie er ook overgebracht moet worden, video helpt je verder.T
Onze whitepaper biedt een diepgaande kijk op onze visie en werkwijze. We delen niet alleen onze methoden, maar ook voorbeelden uit de praktijk die de effectiviteit van onze strategieën illustreren.