KennismakenKennismaken
Whitepaper    The Devion Way

Onze whitepaper biedt een diepgaande kijk op onze visie en werkwijze. We delen niet alleen onze methoden, maar ook voorbeelden uit de praktijk die de effectiviteit van onze strategieën illustreren.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Kennismaken

Ben je benieuwd hoe we jou kunnen helpen met video? Of wil je meer weten over onze werkwijze en prijzen? Vul het formulier in en we nemen contact met je op. Samen ontdekken we hoe we de maximale potentie van video kunnen benutten voor jullie organisatie.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Contactformulier

Of je nu een vraag hebt, meer informatie wilt of benieuwd bent naar hoe we kunnen samenwerken?

Laten we samen sparren over hoe we de maximale potentie van video kunnen benutten. Vul je gegevens in en we nemen snel contact met je op.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Info & prijzen

Ontdek welk type animatie het beste bij je boodschap en organisatie past. Vul hiernaast de velden in en wij informeren je over stijl, vorm en prijzen.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Bekijk
Ontdek

8 tips bij het maken van e-learning instructievideo’s

Als je bedenkt dat het logistiek en ‘agenda-technisch’ al een hele opgave is om al je vrienden met oud en nieuw op één plek te verzamelen, is het dus bijna onmogelijk om dit te regelen als je - op locatie - een cursus of training wilt geven aan al je medewerkers. Kortom, als je als serieus bedrijf je personeel op een efficiënte manier stof bij wilt brengen, kun je eigenlijk niet om een e-learning platform heen. Bij het toegankelijk maken van deze e-omgeving en het overbrengen van de stof zijn instructievideo's erg handig. Hoe je hierbij het beste te werk kan gaan, lees je hieronder.

8 tips bij het maken van e-learning instructievideo’sTips e-learning instructievideo’s

1. Hou het kort
Bij lesgeven en trainingen denk je misschien aan volle klaslokalen met lezingen van minstens 50 minuten lang, maar in een e-learning omgeving werkt dit niet. (In een klaslokaal vaak ook niet trouwens, maar dat terzijde). Ja, de ‘leerlingen’ komen bewust naar de e-learning omgeving om kennis op te doen, maar net als bij video’s op YouTube of een Facebook-tijdlijn geldt dat de gebruikers zo snel mogelijk gegrepen moeten worden met content die ertoe doet.
Hou je instructievideo’s dus kort: ergens tussen de 2 en 10 minuten is genoeg. Dit betekent niet dat je heel veel tekst in een paar minuten moet gaan proppen door als een malle te gaan praten. Nee, kies je woorden met zorg, articuleer duidelijk en spreek langzaam.

2. Liever veel korte instructiefilms dan één lange
Als je veel te vertellen hebt, ga je het natuurlijk niet redden met één korte instructiefilm. Dat hoeft ook niet. Verdeel gewoon je stof over verschillende korte video’s en dan het liefst in duidelijk afgesloten modules, met een begin, midden en eind. Het gaat hier tenslotte niet om traditionele studenten maar om drukbezette volwassenen, die niet altijd onafgebroken kunnen gaan kijken of leren, maar af en toe eens een les tot zich nemen.
Een voordeel bij het maken van korte instructiefilms is trouwens dat ze minder planning vergen en makkelijker aan te passen zijn dan lange video’s.

3. Maak een connectie
Een van de beste manieren om je kijkers aan te spreken is… om ze aan te spreken. ‘Talking head’ video’s zijn misschien niet de meest sexy vormen van video, maar in sommige gevallen zijn ze erg effectief. Als je min of meer een cursus of training op locatie wilt nabootsen via een e-learning instructievideo, dan is het goed om de leerlingen ook, heel vertrouwd, een menselijk gezicht te presenteren die de informatie overdraagt. Dit kan dan een bekend iemand zijn van het bedrijf zelf, of gewoon een acteur. Niet iedere instructievideo hoeft overigens talking heads te hebben. Probeer er in ieder geval een aan het begin van de training te gebruiken voor die belangrijke connectie met je publiek.

4. Creëer een verhaallijn en karakters
De gebruikelijke lessen die je in andere video’s zou gebruiken, zijn hier ook van toepassing. Probeer dus waar mogelijk structuur aan te brengen met behulp van een pakkende verhaallijn. Hiermee kun je een kijker effectief door de stof heen werken, bijvoorbeeld door het presenteren van het probleem en het verbeelden van de verschillende stappen om dit op te lossen. Hierbij kunnen herkenbare karakters en personages ook een belangrijke rol spelen.

5. Voorbereiding
Een instructievideo vergt wel enige voorbereiding. Ook als je video feitelijk een soort registratie wordt van een traditionele cursus of lezing, moet je belangrijke keuzes maken.

Zo kun je ervoor kiezen om de lesstof spontaan te communiceren, maar vaak zul je het van tevoren uit willen schrijven. Als je de kijkers niet in slaap wilt laten vallen, moet je er dan wel voor zorgen dat het klinkt als spreektaal en niet als schrijftaal. Lees het als test dan ook altijd even hardop voor en probeer zo enthousiast mogelijk over te komen.

Bedenk verder wie de les moet gaan geven. Gebruik hier, als het even kan, professionele acteurs voor. Uiteraard wel met een uitstraling en tone-of-voice die past bij het bedrijf.

6. De handeling is king
Waak ervoor dat je de kijker niet overlaadt met informatie. Het gaat om de ‘how to’, oftewel de actie die de leerling moet ondernemen. Het is tenslotte een instructievideo, dus de kijkers moeten geprikkeld worden om aan het werk te gaan. Maak duidelijk wat ze moeten doen, en toon parallellen met de werkelijkheid. Hoe moet een en ander toegepast worden in hun dagelijkse werkomgeving?

7. Let op de presentatie
Instructie is belangrijk, maar als het er niet aantrekkelijk uitziet, zul je niemand aan het werk krijgen. Het blijkt dat instructievideo’s die er goed uitzien, verreweg het meest bekeken worden. Dus zorg ervoor dat je, naast de inhoud en instructie, minstens zoveel aandacht besteedt aan het uiterlijk van de video’s. Het is daarbij mooi als de stijl aansluit bij het onderwerp van de cursus en je merkidentiteit.

8. Gebruik interactie, links en tips
Een potentieel nadeel van (normale) instructievideo’s is dat je niet live vragen kunt stellen. Maar er is inmiddels veel mogelijk met video. Probeer deze, indien mogelijk, interactief te maken. Bijvoorbeeld door kijkers op de instructiefilm te laten klikken als ze een overzicht van de verschillende hoofdstukken willen zien, verder willen skippen, of extra informatie in beeld willen, vanwege een onderwerp dat voorbijkomt, maar verder niet wordt toegelicht. Als een interactief filmpje niet mogelijk is, geef dan wel links, tips en een (tussentijdse) samenvatting.

Wil je weten hoe wij de maximale potentie van video benutten?

Download whitepaperDownload whitepaper
BackgroundBall
BackgroundBall