Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Aftermovie maken: 10 tips voor een spetterende aftermovie

De ster van de aftermovie is rijzende. Vergis je niet, er zit misschien wel ‘after’ in het woord, maar het is echt geen mosterd na de maaltijd of een gedachte achteraf. Een aftermovie is het ultieme uithangbord van je evenement, bedrijf of merk. Met de juiste shots, onderwerpen en aftermovie-muziek geef je niet alleen een direct beeld van de sfeer in jouw bedrijf, je kunt ook bijna iedere kijker verleiden. Niets is zo effectief voor het opwekken van het gevoel van ‘erbij zijn’ en, nog belangrijker, ‘erbij willen zijn’ als een aftermovie. Want dat is precies wat je wilt bereiken. Hoe je de beste aftermovie maakt? Lees onze tips!

Aftermovie maken: 10 tips voor een spetterende aftermovie

Aftermovie laten maken? Laat ons je helpen

Aftermovie = ‘Wat heb ik gemist?’

Een goede aftermovie geeft de kijker niet alleen een gelukzalig gevoel – een kick misschien wel – maar ook een lichtelijk ontevreden sensatie. ‘Damn, daar had ik bij moeten zijn!’ is de reactie die je eigenlijk wilt krijgen. Als je de aftermovie bekijkt van de afscheidswedstrijd van Wesley Sneijder, denk je ‘Gaaf zeg! Die spanning, die sfeer in het stadion!’. Maar waarschijnlijk denk je ook: ‘Jammer dat ik thuis op de bank zat, waar kan ik een ticket boeken voor de volgende wedstrijd?!’

Aftermovie = Professioneel
Een aftermovie – of video reportage of event video – is meer dan een veredelde homemovie van een bedrijfsuitje. Een aftermovie is een volwaardige, professionele videoproductie, waarbij gebruikgemaakt kan worden van drones, helikopters, kranen, zwenkarmen, dolly’s, steadicams… Kortom, een aftermovie is de real deal!

Aftermovie = veel kijkers
Waarom je al die apparaten – en al dat geld! – er tegenaan zou gooien? Omdat het gewoon wérkt! Zo is een aftermovie voor evenementen – na mond-tot-mond-reclame – het belangrijkste promotiemiddel. Deze video’s worden gewoon ontzettend goed bekeken en gedeeld. Onder meer door de perfect passende en (vaak) opzwepende aftermovie muziek natuurlijk.

Je moet het wel in perspectief zien: waar een aftermovie van een groot muziekfestival zomaar een miljoen views kan halen, wordt dit bij het bedrijfsuitje van een klein IT-bedrijfje lastig. Maar ook dán kun je erop rekenen dat je een hoop extra kijkers en aandacht krijgt.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Tips voor de beste aftermovie

Dus? Wil je aan de slag met het maken van een aftermovie? Zo pak je het aan:

1) Bereid je voor op de locatie
Je weet meestal (ver) van tevoren al waar de video gemaakt zal worden. Het is dan een goed idee om vooraf op de locatie al te kijken waar je het beste kunt gaan staan met je camera.

Wat zijn mooie plekken, mooie standpunten? Welke camerahoeken kun je het beste gebruiken op bepaalde punten? Waar, wat en wie ga je bijvoorbeeld van onderen of boven filmen? Waarvandaan maak je de overzichtsshots? Welke camera gebruik je op welke plek? En waar moet je vooral niet gaan staan?

Misschien kun je zelfs al wat tussenshots maken van de omgeving, die je later in de montage kunt gebruiken…

2) Wees een regisseur én een cameraman
Goed filmen kan al best een uitdaging zijn, maar beperk je tijdens het ‘schieten’ niet alleen tot het pure filmwerk. Registreer niet alleen, maar regisseer ook. Als je voor of tijdens het filmen ziet dat iets er niet mooi uitziet of denk je dat iets met een kleine aanpassing er juist heel gaaf uit zou kunnen zien, doe het dan!

Zet bepaalde personen in het shot, laat ze een leuke actie die je net hebt gemist nog eens herhalen. Laat iemand een glas heffen, een fles ontkurken, een duim opsteken of knipogen naar de camera… Maakt niet uit. Uiteraard moet het er niet te gekunsteld uitzien, maar als jij denkt dat je je verhaal beter kunt vertellen of meer emotie kunt overbrengen met een paar kleine toevoegingen, wees dan de regisseur in plaats van de cameraman en regel die killer scène!

3) Maak professionele shots
Als je je werk als regisseur (én cameraman) serieus neemt, maak je shots dan zo strak en scherp mogelijk en zorg ervoor dat je composities zo aantrekkelijk mogelijk zijn. Ook als je alleen een handheld camera gebruikt en je juist voor dat ‘uit-de-losse-pols’-gevoel wilt gaan, is het goed om duidelijke, scherpe shots te hebben. Het is een gemiste kans als een mooi object, sprekende gezichtsuitdrukking of belangrijk logo op de gevel onscherp in beeld komen. Of als je bijvoorbeeld veel halve gezichten hebt, of personen of objecten die te dicht bij de camera komen.

Natuurlijk kun je dit soort shots niet altijd voorkomen, maar probeer het toch, waar mogelijk. Denk vooraf na over je shots en standpunten. En als er toch ineens een belabberd shot tussenzit, doe hem dan gewoon opnieuw, ook als dit betekent dat je iemand iets over moet laten doen.

4) Maak ‘extra’ shots
Bij het maken van een aftermovie moet je ook goed het eindproduct in gedachten houden. Natuurlijk wil je zoveel mogelijk live en relevante shots maken van het evenement, de tentoonstelling of het congres. Je richt je camera vooral op de bezoekers, de activiteiten, concrete bezienswaardigheden… Maar voor de uiteindelijke, afgemonteerde aftermovie is het fijn om wat ‘rustpunten’ te hebben in de vorm van inserts, of tussenshots. Wat sfeerbeelden van de opkomende zon bijvoorbeeld, de omliggende natuur, straatbeelden. Of ingezoomde shots op voeten, handen, glazen of andere objecten.

5) Vermijd clichés
Met een aftermovie wil je een realistisch beeld geven van een evenement, uitje of dag op je bedrijf maar dat betekent niet dat je álles moet laten zien, of dat de verhouding van de onderdelen in de video overeen moet komen met de werkelijkheid. Ja, we weten dat er op een bedrijfsfeest of congres veel gepraat wordt en nootjes of andere hapjes worden gegeven. Maar levert dat een boeiende video op? Niet bepaald.

Durf dus oninteressante stukken weg te laten of korte shots te gebruiken. Dansende mensen zijn prima, maar houd niet 10 seconden lang dezelfde persoon in beeld. En wees creatief. Film eens deels vanachter een rookmachine, gebruik eens een kikvorsperspectief of een ongewone camerabeweging. Film een ‘prop’ van dichtbij en zoom dan uit of volg een voorbijganger. Pas op dat het niet al te arty farty wordt, maar je kunt best af en toe wat kunstzinnige impulsen eruit gooien.

6) Kies de beste aftermovie muziek
Een aftermovie is een video die erg veel leunt op emotie en sfeer. Breng je de juiste emotie over op de kijker, dan is je misse eigenlijk al geslaagd. En als er één element is dat belangrijk is bij het overbrengen van een bepaald gevoel, dan is het muziek. Zorg er dus voor dat je aftermovie muziek klinkt als een klok, en vooral: dat de muziek helemaal past bij jouw bedrijf en/of evenement.

Als er muziek is gebruikt op je event, dan ligt het voor de hand om hieruit een track te kiezen voor je aftermovie, maar dit hoeft natuurlijk niet. Je kunt juist voor iets heel anders gaan, voor een soort hypnotische of relaxte sfeer bijvoorbeeld, waarbij je af en toe de ‘échte’ muziek erdoorheen laat komen.

Denk er in ieder geval goed over na wat de sfeer is die je je aftermovie wilt geven. Opzwepende dancemuziek – of in ieder geval uptempo muziek – werkt vaak erg goed. Niet alleen voor muziekevents, maar ook bij sportevenementen, festivals en nog veel meer. Het voordeel dat is dat een kijker hier vaak alert en enthousiast van wordt en bijna vanzelf de neiging heeft om in actie te komen. Maar betoverende ‘wegdroom’-muziek kan ook een goede keuze zijn. Het hangt helemaal af van het type bedrijf of event.

7) Voeg commentaar toe (via stem of muziek)
Het moet geen stijve documentaire worden en je wilt niet het gevoel van het meemaken van een live event doorbreken, maar een vorm van commentaar bij je aftermovie kan handig zijn. Bijvoorbeeld door stukjes van een spreker op die dag in je video te monteren. Of door iemand daar te interviewen en delen daarvan te verwerken in de aftermovie.

Commentaar is nuttig, maar soms past een voice-over gewoon niet bij jouw evenement of speciale dag. Dan zou je er ook voor kunnen kiezen om de muziek jouw commentaar te laten zijn. Bijvoorbeeld door de tekst in de aftermovie muziek te laten matchen met het onderwerp of gewenste gevoel van de video.

8) Keep it short, stupid. (En soms niet.)
Je weet nu wat er allemaal in een aftermovie moet (of kan) komen. Maar hoe lang moet zo’n ding eigenlijk worden? Vaak is een aftermovie wat langer dan een ‘normale’ bedrijfsfilm – het gaat tenslotte om de verbeelding een hele dag (of soms meerdere dagen) – maar eigenlijk is het advies net als bij andere corporate video’s: hou het zo kort mogelijk. Het hangt ook hier weer van het onderwerp en het bedrijf af, maar in de meeste gevallen zou je een maximum van drie minuten aan moeten houden. Dat klinkt kort, maar is het absoluut niet. Als je shots en scènes niet al te lang zijn, kun je verrassend veel laten zien in 3 minuten. Bovendien loop je het risico (te) veel kijkers kwijt te raken als je hier ver boven gaat zitten.

Maar… – er is altijd een maar – als jij een enorm populair en groots event hebt en hierbij verwacht heel veel kijkers te kunnen trekken die elk beeld en elk moment van dit event zullen opslurpen… dan kun je met je aftermovie ook flink uitpakken. Er zijn prachtige, meeslepende aftermovies van maar liefst elf minuten die de kijker helemaal in weten te pakken met hun opbouw en sfeer. Maar dat zijn uitzonderingen.

9) Kies je stijl: ‘basic’ of ‘vernieuwend’
Al voordat je gaat filmen is het verstandig om te bepalen welke stijl of benadering je wilt voor je aftermovie. Het kan zijn dat je naar concurrenten hebt gekeken en ziet dat iedereen hetzelfde doet, met dezelfde shots en dezelfde soort sfeer. Misschien wil je jezelf daar juist van onderscheiden door iets heel anders te doen. Met andere muziek, andere montage, andere beelden…

Best iets voor te zeggen: je wilt opvallen en niet wegvallen tussen je concurrenten. Tegelijkertijd hoeft het niet erg te zijn om voor een ‘clichématige’ benadering te gaan. Want een cliché is tenslotte een cliché geworden omdat het werkt. Sommige bedrijven, organisatoren van evenementen of filmmakers zeggen juist dat ze het graag ‘simpel’ of rechttoe rechtaan houden. Juist omdat kijkers verwachten een realistische registratie verwachten te zien van het evenement. Als je dan ineens heel artistiek bezig gaat in je aftermovie, kun je hiermee je doel voorbijschieten.

10) Geen negatieve / lelijke beelden
De laatste tip gaat over de beelden die je vooral niet in je aftermovie wilt hebben. Geen lege of vieze plekken, dronken mensen, scheldende, onsympathieke figuren en geen ordinair bloot. Het kan best dat je het een en ander voor de lens van je camera hebt gekregen, maar laat deze shots vooral weg in de eindmontage.

Loop voorop met een aftermovie

Hopelijk ben je overtuigd: heb je een evenement, congres, feest, of een bedrijf waar veel bezoekers (of toekomstige werknemers) op af moeten komen, laat dan zeker een professionele aftermovie maken. Daarmee laat je je van je echte én beste kant zien. Een no brainer, toch?

Aftermovie laten maken?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Promovideo's Promotiefilm: van verkoop naar inspiratie (USP – ISP) Kijkers niet overtuigen maar inspireren met videocontent
BLOG / Promovideo's Boost jouw promotievideo! 10 tips om je video te verspreiden Zo krijgt je promotievideo views